miercuri, 17 decembrie 2014

Ce si cat mananc de sarbatori?


Daca citesti acest articol, inseamna ca organismul tau iti solicita atentia:

- fie ai o stare de afectare digestiva care iti creaza disconfort la nivel digestiv
- fie ai constientizat cum te afecteaza ceea ce mananci (sau ti-e frica de urmari) la nivel cardio-vascular, hepatic sau la orice alt nivel
- fie ai remarcat kg-ele in plus de ceva vreme

Daca te caracterizeaza vreuna dintre variantele mentionate, in aceasta perioada apar numeroase semne de intrebare gravitand in jurul necunoscutelor: ce si cat mananc de sarbatori.
Va avertizez ca mai este o intrebare nu mai putin importanta : cum mananc?

Si pentru ca nu imi plac intrebarile fara solutii practice, iata si recomandarile cu efect:

1. Planificarea (CE?): Aveti experienta cu sarbatorile anterioare cand ati mancat (ceva) si ati obtinut poate indigestie, poate castig ponderal, poate stari de oboseala accentuata .... Daca s-a intamplat asa ceva, de ce sa alegem din nou sa ne hranim la fel?
A.  Stabiliti meniul de sarbatori altul decat cel care v-a adus neplaceri la sarbatorile anterioare
B.  Faceti o lista de cumparaturi in baza urmatoarelor criterii:
  • Alegeti alimentele pe care le tolerati digestiv si evitati meniurile tipice sarbatorilor de iarna "pentru ca asa se face"
  • Folositi (mult) mai putin din urmatoarele alimente: zahar , faina alba, uleiuri rafinate, carnurile grase, margarina, sucurile acidulate (fie ele chiar si 0 zahar),  alcool,
  • Folositi din alimentele : faina integrala, ulei presat la rece (din masline, in, canepa,canola), carne macra (atentie la cantitate), frunze verzi (varza, spanac, salata, andive, rucola, patrunjel, ...), miere de albine (atentie la cantitate!), legume radacinoase ( sfecla, telina, morcov, ridiche ....), fructe (mar, para, portocale, mandarine, pomelo, ....)
2. Bucatareala propriu-zisa (practic ce faci cu alimentele cumparate)
A. Alege actiunile culinare care iti confera starea de bine (e mai mult decat lipsa bolii !) 
  •  Alaturi de tot ceea ce este preparat termic serveste  si unul sau mai multe alimente vegetale crude!
  • Prepara prin fierbere sau la cuptor mai degraba decat prajit sau gratar pe foc deschis/carbune
  • Condimenteaza dar evita excesul de iute si sarat .
  • Prepara alimentele intr-un mod mai simplu, exclude combinatiile greoaie (cum sunt retetele ce combina: carne+orez+smantana+ou+faina+ulei)
B. Daca ai ales sa iti petreci mesele de sarbatori la un restaurant, verifica meniul si cere din timp modificarile dorite - bineinteles alegand variantele sanatoase!
3. Te asezi la masa (CAT si CUM? )
  • Primeaza starea de bine in urma : socializarii, veseliei si gustului bun!
  • Totul se limiteaza la ... bunul simt : cantitatile de alimente si volumul lichidelor ingerate nu trebuie sa fie exagerate, oricum nu poti manca si bea mai mult decat mananci si bei de obicei. Nu te stradui sa termini tot, mai e si maine o zi.
  • Cum? - pai in primul rand mesteci bine, nu inghiti nemestecat, caci nu pierzi trenul si lasa ceva timp (1-2 ore) sa treaca pana servesti alt fel de mancare (daca esti satul, felul nou care vine la masa poate sa astepte!)
Dupa sarbatori:
Te bucuri, esti multumit de sentimentele minunate pe care le-ai avut si starea de bine continua fara ajutorul medicului sau nutritionistului.
Ei, ce spui? Te bagi la "mese de sarbatori cu cap"?






duminică, 9 noiembrie 2014

Frica de suplimente si sanatatea pierduta

Astazi vom discuta despre suplimentele nutritive si importanta administrarii lor.

Distinctia intre suplimentele naturale si cele de sinteza

Denumirea de "suplimente naturale" este o titulatura utilizata in mod excesiv si cu agresivitatea caracteristica sistemului comercial avid de profit.
De fapt, ce intelege prin produs natural o firma comerciala :
- in primul rand orice substanta care provine din plante si care, chiar daca sufera in timpul procesului de extractie diferite procese termice si chimice, ramane "naturala"
- si in al doilea caz, orice produs care, chiar daca este preponderent de sinteza, avand unul sau mai multi ingredienti extrase din plante, datorita prezentei acestora din urma, este denumit "natural"
- si nu in ultimul rand orice produs care, chiar daca substanta extrasa din plante isi pastreaza calitatile biochimice, este insotita de un liant (care leaga - care este de sinteza! - cel mai vizibil in cazul comprimatelor) si / sau un conservant (in peste 95% fiind de sinteza)
Orice produs care se incadreaza in oricare dintre variantele mentionate are termen de valabilitate 3 ani. Va reamintesc ca in natura, semintele sunt singurele care isi pastreaza proprietatile vii timp de 1-2 -3 ani si fara ca asupra lor sa intervina vreun factor extern perturbator.

Singurul caz in care produsul poate sa fie denumit natural este acela in care produsul contine substante de origine naturala, fara alte substante de sinteza adaugate si nu sufera procedee de prelucrare termica, fizica si chimica care contribuie la degradarea substantelor cu valoare biologic activa.

Toate aceste caracteristici pot fi depistate la simpla citire a etichetei si a prospectului atasat. Va mai poate fi de ajutor si aspectul fizic al substantei : in prorportie majora substantele de sinteza sunt sub forma de praf fin (alb sau colorat uniform), de capsula (in interior prezenta aceluiasi praf fin), comprimat sau drajeu. Cand acestea din urma sunt sfarmate/ pisate ajung la aceeasi textura de praf fin, iar ultima poate fi acoperita si cu un amestec dulce (zahar).

Sunt sau nu utile suplimentele nutritive?

Sa analizam prinicpiul in baza caruia functioneaza natura: tot ceea ce exista in natura isi are rostul si importanta sa, si viceversa, tot ceea ce nu este util, folositor, important dispare/ este eliminat.
Societatea umana foloseste din plin aceasta lege nescrisa. La momentul oportun, necesitatea impune utilzarea unui anumit obiect, utilaj, .. supliment, si renunta la toate acestea atunci cand nu mai sunt de folos, fiind inlocuite de altele considerate mai performante.

Suplimentle nutritive si-au facut aparitia imediat dupa explozia societatii industriale, ca urmare a necesitatii de a acoperi/ diminua efectele negative mereu in crestere ale noilor tehnologii poluante.

Iata de ce este importanta optimizarea alimentatiei omului contemporan prin aport suplimentar de substante esentiale organismului uman (vitamine, minerale, enzime, coenzime si multi alti fitonutrienti):
- plantele preiau din sol, odata cu apa, substantele minerale care constituie materia prima pentru procesele biochimice desfasurate in partile verzi ale plantelor (frunze). Cu ajutorul energiei furnizate de razele solare, aceste substante iau forma specifica a substantelor fitochimice care ne plac noua oamenilor la gust: fructe, legume, seminte si frunze (comestibile bineinteles!). Pana acum 100 de ani, pamantul cultivat a fost prelucrat prin procese simple mecanice, de atunci si pana in prezent terenurile cultivate au suferit agresiuni complexe (pesticide, ierbicide, ploi acide, metale grele, ingrasaminte azotate ..., eroziuni) care au condus la saracirea accentuata a acestora in substante minerale necesare dezvoltarii optime a plantelor. Acestea ajung astfel la maturitate cu un continut scazut de nutrienti si implicit valoarea lor nutritiva este cu mult diminuata. (exemplu: studiile au demonstrat ca in cazul multor fructe si legume valoarea lor nutritiva a scazut in ultimul secol de zece ori. In consecinta ar fi necesar sa mancam 10 mere acum pentru a avea acelasi aport cu cel al stramosilor nostri).
- poluarea de orice fel determina afectari importante ale organismului. In cosecinta, refacerea functionala si organica a acestuia necesita un aport suplimentar de vitamine, minerale, enzime, minerale, antioxidanti.
- dupa principiul "este mai bine sa previi decat sa tratezi", stilul de viata sanatos care include o alimentatie bogata in principii nutritive biologic active, va sustine organismul sanatos sau chiar ii va permite acestuia sa isi refaca functiile pierdute mult mai usor si mai repede.

Suplimentele nutritive inainte de suferinta

Aduc in discutie motivul pentru care oamenii apeleaza la administrarea de suplimente nutritive, si anume, frica de boala atunci cand aceasta a fost diagnosticata sau deja manifesta simptome neplacute.

Orice om ajunge in acest stadiu tocmai pentru ca nu a fost invatat niciodata ca trebuie sa actioneze inainte de a i se petrece ceva rau. Preventia este acceptata de oameni doar in directia igienei, unde de altfel, si manifestarile acute, sunt imediate ca urmare a infectarii microbiologice.

Deficitele nutritionale afecteaza organismul in timp si astfel omul nu ia in calcul actiunea de a preveni aceste lipsuri decat atunci cand e prea tarziu si deja este instalata boala specifica.

Studiile arata ca batranetea si afectiunile specifice ei sunt mai degraba manifestari ale lipsurilor nutritionale decat efectul trecerii timpului . Dovada simpla este starea de bine recastigata de batranii carora li se administreaza suplimente vitaminice si minerale.

In consecinta, de ce trebuie sa astepati sa suferiti ca sa faceti ceva? Recomandarile nutritionale guvernamentale ne ofera datele de care avem nevoie : DZR - doza zilnica recomadata. Si un mic efort de informare din surse credibile - iar un nutritionist-dietetician va poate ajuta cu siguranta - va poate conferi directia pentru administrarea in siguranta a suplimentelor nutritive in mod personalizat.

Va ajut cu drag.
Constantin Tibirna
Nutritionist si Dietetician licentiat

duminică, 3 august 2014

Detoxifierea – Solutia pentru Viata Vie (2)

Conform statisticilor, doar 6% din populatie se preocupa de sanatate si doar 4% o fac in mod corect - preventiv. Majoritatea asteapta mai intai boala ca sa se intereseze de sine.
Potrivit definitiei OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), "starea de sanatate este o stare completa de bine din punct de vedere psihic, mental si social, si nu doar absenta durerii". Ca urmare, abordarea starii de sanatate impune inlaturarea factorilor perturbatori a armoniei totale dintre minte, suflet si trup, iar detoxifierea fizica constituind doar o parte a procesului de mentinere a sanatatii fiintei.
Stiinta recunoaste in prezent implicarea factorilor emotionali si mentali in starea de sanatate a organismului alaturi de cei biologici, fizici si chimici. Orice abordare a procesului de detoxifiere va tine cont de toate nivelele fiintei, vorbim astfel de o detoxifiere la nivel fizic, mental si emotional.

In mod natural, viul este sustinut atunci cand armonia este mentinuta, este prezenta starea naturala numita SANATATE. Cand apar dezechilibre, viul se adapteaza, cauta si gaseste solutii  castigand astfel, minute, zile, ani. Aceste mecanisme uimitoare sunt adevarate miracole ale lumii vii carora le suntem partasi dar in mod inconstient. Stiinta inca nu a descoperit si explicat in totalitate aceste mecanisme (oare va reusi asta vreodata?) dar ne permite sa le intelegem partial si sa actionam ajutandu-le.

Detoxifierea este un proces propriu organismului viu si el poate fi incetinit/blocat printr-un stil de viata dezordonat, inconstient sau din contra, poate fi ajutat prin preventie constienta, obisnuinte sanatoase. Orice schimbare eficienta si de durata impune imbunatatiri/modificari in toate planurile fiintei:

Dezintoxicarea
mentala
Dezintoxicarea emotionala
Dezintoxicarea
fizica
Abordarea constienta, ganduri si principii.
Orice gand e o “caramida” din constructia mareata sau minuscula care este VIATA TA!
Constientizarea emotiilor positive si negative
Stilul de viata – balanta dintre sanantate si boala

Schimbarea modului de gandire si implicit de actiune
Dai ca sa ai (mai mult)!
Obisnuinte noi  vs. obisnuinte vechi
Eliminarea toxinelor mentale : ganduri negative, griji, idei fixe …
Eliminarea/diminuarea toxinelor emotionale: NEINCREDEREA, certuri, frica, rautate, invidie, ura, lacomie, stress…
Eliminarea toxinelor fizico-chimice
Informare
·   Lumea e ca o carte deschisa cu pagini la infinit
Cunoasterea de sine
· – baza sentimentelor de multumire si recunostinta
Informare:
·  Organismul oricum scapa de toxine, ce faci tu ca sa il ajuti  ?

Planificare
·   Ce sa fac
·   De ce sa fac
·   Cum sa fac
“Planificare”
·   Viata in acord cu starile tale minunate
·   Te preocupi de celilalti, traiesti sentimentele lor
Planificare
·  Analiza unicitatii tale
·  Metode si tehnici optime pentru tine
·  Timp si periodicitate

Actiune
·   Citeste ceva nou
·   Aplica noile cunostinte in viata ta
·   Accepta bunul simt
·   Exercitiile fizice
·   Vacanta

Actiune
·   Schimba prietenii
·   Schimba locurile pe care le frecventezi
·   Intra in medii sociale pozitive
·   Razi mult
·   Zambeste
·   Complimenteaza
·   Odihna si relaxarea
Actiune:
·   Detoxifierea unui organ/sistem
·   Detoxifierea pe multiple planuri – organismul ca un  intreg
·   Ajutor din interior/ exterior: cure, post, metode, tehnici
·   Alimentatie
·   Apa
·   Plante

De obicei, atunci cand vorbim despre toxine, majoritatea oamenilor se gandesc la intoxicarea fizica a organismului, dar acesta este asaltat clipa de clipa de numerosi alti "agresori": bombardament informational, stress, radiatii ale telefoanelor mobile, aparatelor electrocasnice si antenelor. Toate acestea isi aduc o nefasta contributie la scaderea capacitatilor mentale si functionale fizico-chimice ale fiintei.

Atunci cand ai constientizat ca viata merita a fi traita sanatos si fericit, nimic din ceea ce te reprezinta nu ramane pe locul 2. O astfel de abordare este cunoscuta sub numele de abordare holstica (ca un intreg) in care fiecare lucru este important aducandu-si contributia mai mare sau mai mica la armonia intregului.
Din acest motiv, esti responsabil, prin modul in care gandesti si cum te hranesti, de sanatatea ta.

Retine: orice proces de vindecare te implica in mod activ. Studiaza, intreaba si actioneaza.
In articolele viitoare beneficiezi de informatii asupra metodelor si tehnicilor de detoxifiere.

duminică, 27 iulie 2014

Detoxifierea – Solutia pentru Viata Vie (1)


Detoxifierea este un subiect deopotriva important si controversat , fiind  dezbatut astăzi pe mai toate canalele media si din ce in ce mai multi oameni vad in aceasta modalitatea prin care se poate restabili și menține sănătatea.  Acest  prim articol aduce clarificarile obligatorii pentru recunoasterea avantajelor si dezavantajelor procesului de detoxifiere a organismului uman,  valorificand rezultatele studiilor importante din domeniu. Articolele urmatoare  vor evidentia multiplele proceduri de dezintoxicare .

 Stiinta nutritiei este domeniul cu una dintre cele mai dinamice evolutii. Cele mai noi studii in domeniu   analizeaza acest proces de detoxifiere al  organismului dezvaluind uimitoarea capacitate a organismului uman de a metaboliza si elimina substantele toxice.  Ceea ce fac procedeele de detoxifiere este de ajutorare a acestor mecanisme interne ale organismului.
Diversele metode de detoxifiere au avantaje si dezavantaje pe care stiinta medicala si cea a nutritiei optime le-au evidentiat si catalogat in 3 categorii :
1.       Metode de detoxifiere ca parte a unui program de echilibrare nutritionala cu rezultate remarcabile avand sustinere medical-dietetica
2.       Metode de detoxifiere care nu sunt daunatoare dar nu au inca acceptul total al stiintei medicale, fiind insufficient studiate si aplicate se considera ca pot prezenta riscuri pentru pacient
3.       Metode de detoxifiere cu posibile riscuri mari sau mici, putand fi daunatoare  sau ineficiente.
Atenție: Urmatoarele metode  sunt prezentate (in articolul prezent si in cele viitoare) doar in scop educational. Ele nu sunt destinate a fi utilizate ca si tratament pentru orice boala sau simptom. NU incercati sa efectuati singuri aceste proceduri, cautati suportul specialistilor in domeniu.

CE ESTE DETOXIFIEREA?
Inca din antichitate oamenii au remarcat faptul ca anumite substante sunt toxice si acumulate in organism sunt  cauzatoare de boli, imbatranire prematura si chiar moarte. Medicina moderna recunoaste toxicitatea ca fiind cauza unui numar redus de afectiuni si anume cele determinate de inmultirea excesiva a bacteriilor, virusilor si acumularea catorva tipuri de substante (otravuri). Cu toate acestea, pur și simplu este ignorat conceptul de exces de substante aparent inofensive (acceptate in anumite doze de catre legea sanitara) acumulate in urma patrunderii lor din mediul extern (pe cale digestiva, respiratorie sau cutanata) sau a depasirii capacitatii organismului de eliminare a produsilor de metabolism celular propriu.
Tocmai acest mecanism propriu organismului uman prin care acesta neutralizeaza si elimina prin functii specializate toate substantele “ballast” pana la nivelele cele mai profunde (cellular/molecular) se vrea a fi recunoscut ca fiind Detoxifierea.
Astfel, stiinta intrevede in urma echilibrarii specializate a nutritiei, rezultate uimitoare in procesele de detoxifiere proprii ale organsimului uman. Stiintele care cerceteaza corpul uman imbogatesc zilnic volumul informatiilor despre intelegerea corpului si cum se poate vindeca acesta, detoxifierea fiind deja o necesitate, o cerinta majora.

STIINTA NUTRITIEI OPTIME
PARTE INTEGRANTA A PROCESULUI DE DETOXIFIERE PROPRIU VIETII

Nutritia optima recunoaste valoarea tuturor substantelor de care celula vie a organismului uman are nevoie clipa de clipa, in cantitati si proportii bine definite. Prezenta acestora este vitala mentinerii integritatii structurale si a bunei functionari a fiecarei celule. Si pentru ca multe dintre aceste substante sunt esentiale, corpul nu le poate produce , trebuiesc imperativ aduse doar prin aport alimentar.  Atunci cand o substanta sau mai multe lipsesc, sunt in cantitati mai mici  sau mult prea mari decat e necesar, apar dezechilibre functionale la nivel celular extinzandu-se ulterior la nivel de organ cu afectarea intregului  organism.
Celulele , respective organele, specializate in procesul de metabolizare-eliminare a “deseurilor” solicita deasemeni prezenta unei cantitati si a unui raport optim de substante. In momentul in care alimentatia curenta asigura aceste conditii, tot procesul este eficient. Stiinta nutritiei optime prin preocuparile sale a dovedit importanta majora a detoxifierii prin echlibrare nutritionala.
Cu alte cuvinte, atunci cand mananci optim/corect/sanatos ajuti organismul sa poata elimina:
1.       Sute de substante chimice toxice preluate din alimente, apa sau aer.
2.       Toxine biologice, incluzand bacterii, virusuri, ciuperci si paraziti.
3.       Metale toxice , cum ar fi plumb, arsenic, cadmiu, mercur
4.       Excesul unor minerale care in cantitati optime intretin procese fiziologice vitale, cum ar fi fier, mangan, cupru, seleniu, vanadium, cobalt,  crom si altele
5.       Alte toxine: vorbind la propriu ca fiind toxine mentale si emotionale: frica, furia, ganduri obsedante,…

STIINTA NUTRITIEI OPTIME SUSTINUTA DE METODE SPECIFICE
In absolut toate fenomenele observabile din natura , implicit si in cele caracterisitice corpului uman, sunt implicati mai multi factori. Cand vorbim despre detoxifiere, numarul proceselor, substantelor, energiilor implicate este imens, iar sustinerea acestora se poate face prin  procedee diverse, simultan sau succesiv, periodic in cure.
Experienta terapeutica a evidentiat si incetatenit cele mai importante beneficii ale detoxifierii:
A.      Imbunatatire  fara efecte secundare
B.      Eficienta cu eforturi minime si de bun simt
C.      Intensificarea activitatii organelor eliminatorii
D.      Chelatarea eficienta- fara riscuri- a mineralelor aflate in exces in organism
E.       Cresterea energiei / vitalitatii
F.       Imbunatatirea proceselor de digestie-absorbtie-eliminare
G.     Imbunatatirea  respiratiei  si asigurarea unei bune oxigenari celulare
H.      Echilibrarea nivelurilor de minerale si proportiile acestora
I.        Echilibrarea nivelurilor de vitamine si sinergismul lor
J.        Asigurarea nivelurilor de antioxidanti la nivele maxime
K.      Scaderea expunerii la factori oxidativi
L.       Echilibrarea si mentinerea pH-ulu sanguin optim
M.    Stimularea circulatiei si reglarea eficienta a tensiunii arteriale
N.     Armonizarea functiilor nervoase
O.     Asiguraarea echilibrarii activitatilor glandulare
P.      Rehidratarea celulara si mentinerea acesteia
Q.     Sustinerea regenerarii celulare si organice
R.      Reducerea stresului organic
S.       Cresterea capacitatii de aparare imunitara
T.       Asigurarea  odihnei eficiente
U.     Cooptarea de noi obisnuinte si inlaturarea altora stresante, nocive
V.      Cresterea calitatii sentimentelor predominante
W.    Sistem de gandire pozitiv cu aplicabilitate imediata
X.      Cresterea energiilor yang in fiinta
Y.       Echilibrarea corpului eteric
Z.       Restabilirea functionalitatii canalelor energetice


Toate acestea sunt reusita aplicarii a mai multor metode integrate și coordonate ca un program unitar de vindecare sub indrumarea personalului specializat. Veti putea aprofunda metodele de detoxifiere cunoscute (sau mai putin cunoscute) in articolele viitoare.

joi, 10 iulie 2014

Constient si Responsabil pentru Propria Sanatate

Saptamana de saptamana, din octombrie 2013, ne intalnim la Casuta Naturii in Iasi, str Toma Cozma 113. Beneficiem de informatie de calitate pentru sustinerea vietii sanatoase.


Va invitam si Miercuri, 16 iulie 2014, ora 17.00, sa constientizati ca ceea ce mancam ne construieste, ca suntem ceea ce mancam, care sunt cauzele bolilor si cum prevenim imbolnavirile. (PARTICIPA GRATUIT - CONFIRMA PREZENTA - locuri limitate)

In ultima perioada sunt asaltat de pacienti cu afectiuni grave si rude ale acestora . Toti doresc imbunatatiri ale starii de sanatate in baza recomandarilor pentru alimentatie sanatoasa.
E prea dureros si de cele mai multe ori prea tarziu.
Multi dintre ei afla abia acum aspecte esentiale despre functionarea optima a organsimului lor si legatura acestuia cu mediul inconjurator.
Stiinta medicala a evidentiat urmatorii factori majori ! de risc:
1. Hipertensiune arterială
2. Fumat
3. Lipide sanguine nocive
4. Nivel ridicat de zahăr în sânge (Diabet)
5. Sedentarism
6. Obezitate
7. Stres
8. Insomnii
9. Abuz de alcool
10. Izolare socială
De ce sa astepti ca acestia sa "sape adanc" la temelia vietii tale?
Din fericire, cei mai mulţi dintre factorii de risc mentionati pot fi reduşi sau chiar eliminaţi. Dar e necesar un minim de efort: o schimbare adecvată a stilului de viaţă, combinat cu tratament medical, atunci când este necesar.
Remarcati ca stilul de viata primeaza, oricat de bun este tratamentul medical, daca nu efectuam modificari (uneori radicale !) ale stilului de viata, drumul firesc este spre o degradare continua, debusolanta.

Am credinta ca preocuparile 'din timp' asupra stilului de viata duc la "inradacinarea" starii de bine pentru toti!
IMPORTANT este sa FII CONSTIENT ! Stii de exemplu ce vei manca maine, la micul dejun, la pranz sau la cina? dar poimaine? Te surprinde foamea pe undeva ? Ce poftesti atunci?

Atentie! Trece saptamana, luna, anul si nu stii daca alimentele preferate iti confera suport si protectie eficiente si peste ... ani.

Saptamana de saptamana, din octombrie 2013, ne intalnim la Casuta Naturii in Iasi, str Toma Cozma 113. Beneficiem de informatie de calitate pentru sustinerea vietii sanatoase.
Preventia este mama sanatatii !

Participarea este gratuita!
Te asteptam cu drag.
Tibirna Mihaela - Nutritionist si Dietetician Licentiat
Constantin Tibirna - Nutritionist si Dietetician Licentiat

duminică, 6 iulie 2014

Esti UNIC!

Corpul tau este un produs unic al unui trecut miraculos. El A FOST si in consecinta NU ESTE si NU VA MAI FI ALTUL ASEMENEA.
Si acum te intreb : care solutie promovata, mediatizata (bineinteles pentru bani) ti se potriveste cel mai bine? Sau care persoana / institutie te poate cunoaste cel mai bine si iti poate oferi cea mai buna solutie?
Intelege ca ESTI rezultatul a ceea ce FACI ! Intotdeauna ceea ce gandesti, spui, faci si simti te conduce la un rezultat UNIC!

Prin mintea ta trec clipa de clipa ... multe ganduri si le accepti, gazduindu-le doar pe cele asemanatoare depozitelor mentale deja existente, principiilor guvernatoare ale subconstientului tau. Acest demers este invatat in copilarie suferind ajustari minime , constante conform modelelor exterioare.

 Unicitatea ta nu este doar la nivel psihologic, emotional si  intelectual. Partea fizica a ta este similara cu a celorlalti oameni (datorita apartenentei tale la specia umana) dar constituie un organism diferit de cel al tuturor oamenilor care au trait, traiesc si vor trai pe acest pamant. Acest fapt este determinat de o multitudine de factori : ADN, influineta biochimica a alimentelor ingerate, influienta mediului in care vietuiesti, relatiile sociale, familiale ,etc. si nu in ultimul rand gandurile tale predominante.

Iti amintesti cu siguranta vorba romaneasca : " De ce ti-e frica de aia nu scapi." sau " Spune-mi cu cine te insotetesti ca sa-ti spun cine esti" dar si una mai noua "Esti  ceea ce mananci". Si ar mai fi si altele, dar sa le luam in calcul doar pe acestea.
Sa aducem in discutie alaturi de aspectele personale si globalitatea. Se poate remarca ca in societatea moderna, metoda educativa a tinerii generatii se bazeaza pe memorizare si competitie.
Analizand aceste doua caracterisitici nu putem sa nu vedem valorizarea care se ofera celui mai bun si imprimarea in subconstientul celor de pe locurile 2, 3 si urmatoarele, crezul ca "NU SUNT BUN" si "TREBUIE SA FIU MAI BUN!" . In societatea in care traim, NUMAI UNUL ESTE CEL MAI BUN, NUMAI UNUL ESTE PE PRIMUL LOC si pare ceva normal acest fapt, daca privesti din prisma principiului competitiei, In timp, cei de pe locurile codase ajung sa se auto-desconsidere, sa isi accepte soarta sa plece capul si sa isi piarda stima de sine

Daca te-ai considera UNIC, ai fi de neegalat, singurul care gandeste si actioneaza in modul singular in care numai tu poti sa o faci. Si tot atunci ai intelege ca raportarea la ceilalti este un obstacol pentru evolutia ta, un motiv de stagnare.

In spiritul blogului, stima de sine se (re)castiga atunci cand lupti cu tine insuti si dovedesti , iti dovedesti, ca poti si evolutia ta se faptuieste negresit. In acest mod frica de nereusita dispare, nu vei mai copia pe nimeni si vei alege preventia, gandind inainte de a actiona.

 Atunci ALEGI TU si nu vei mai fi ales, pentu ca ESTI UNIC!

duminică, 8 iunie 2014

Sanatatea se mentine nu se redobandeste!

Sanatatea nu este un privilegiu. Ea are nevoie de atentie si ingrijire permanente.
In contextul celor doua afirmatii , intrebarea in materie de santate: "de ce mi se intampla tocmai mie?" nu-si are rostul. Organismul uman are resurse nebanuite atat in mentinerea in viata a unui corp aparent sanatos cat si a unuia deja afectat (grav).
Pe strada, la serviciu, oriunde mergem, ochii nostri vad persoane care se misca, indeplinesc activitati diverse si sunt capabile sa le efectueze in mod eficient. In organismul acestora se petrec miliarde de fenomene biochimice si energetice pe secunda.
Toate acestea se desfasoara sigur atunci cand sunt indeplinite toate conditiile, una dintre ele de o importanta majora este prezenta complexului de substante nutritive esentiale in proportii ideale. Lipsa sau diminuarea prezentei uneia dintre aceste substante ( incluzand atat macronutrientii- proteine,glucide, lipide, cat si micronutrientii- vitamine, minerale, precum si orice alta substanta specifica celulei) conduce la disfunctii si degradari care, cumulate la nivel de organ pot conduce IN TIMP la manifestarile bolilor (simptome).
E de inteles astfel, ca boala nu apare "peste noapte", fiind un proces de degradare ce avanseaza in timp odata cu sustinerea conditiilor favorizante (deficite nutritionale, excese alimentare nesanatoase, fumatul, excesul de alcool, zahar, bauturi energizante, mentinerea organismului perioade lungi de timp in medii poluate ..).
Dupa cum ati remarcat, un rol primordial il au substantele nutritive esentiale pe care organismul le obtine DOAR din alimente! Acesta este motivul pentru care deschidem seria de evenimente de educatie pentru sanatate. In curand va anuntam tot!

duminică, 1 iunie 2014

Suc egiptean


De cele mai multe ori, cand ne este sete avem dorinta sa bem ceva ce ne place.
Chiar daca a trecut sezonul portocalelor, un fresh din aceste fructe este intotdeauna binevenit. Stim foarte bine care sunt beneficiile aduse organismului, doar sa mentionez ca cei care au fost la evenimentul de ieri, la Hotelul Traian din Iasi, au avut parte de o informare in premiera asupra valorii "apei" biologic active din fructe si astfel, cu siguranta, valorizeaza de acum inainte cu mult mai mult astfel de bauturi.

Sucul egiptean este ... surpriza! Acelasi suc de portocale, numai ca acum ne putem delecta de savoarea fructelor din regiunea Nilului, care acum s-au copt, usor mai tarziu fata de cele din Egipt sau Turcia. De retinut ca fiecare regiune detine un anumit tip de pamant, un anumit tip de clima, un aport hidric diferit  si o influienta electromagnetica specifica, toate impreuna contribuind la unicitatea gustului si a compozitiei fructelor ce se nasc aici.

Va reamintesc ca apa fructelor si legumelor este APA SANATOASA atunci cand are un singur drum : din fruct direct in gura.  Nu va lasati pacaliti de sugestiile reclamelor sau intereselor comerciale.

In consecinta, bucurati-va de gust sanatos, cu atat mai mult cu cat azi le-am descoperit in supermarket la un pret cu mult mai ieftin (2,22lei, de obicei portocalele din Egipt sunt mult mai scumpe decat cele din Grecia sau Turcia) decat merele autohtone (din piata - 3-3,5 lei.) Si sunt delicioase. De multe ori punem in balanta cheltuielile alimentare. De ce sa nu alegem 1 KILOGRAM de portocale in locul unui covrig?

Cu drag!

miercuri, 14 mai 2014

Wellness Club

WELLNESS CLUB ! 
  • UN GRUP INCHIS IN CARE TE SIMTI IN SIGURANTA !
  • UN GRUP IN CARE AI SPRIJINUL DIRECT AL SPECIALISTULUI IN NUTRITIE SI DIETETICA !

Vrei sa FII SANTOS  si cu GREUTATE OPTIMA? Acum e momentul !
Inscrie-te in WELLNESS CLUB si primesti sprijin calificat din partea specialistului in Nutritie si Dietetica.
https://www.facebook.com/groups/wellness.club.romania/?fref=ts
Beneficiezi de recomandari simple si meniuri sanatoase.

Solicita inscrierea ta acum. Nu mai accepta starile neplacute de zi cu zi. Fa primul pas ca sa te simti bine. Daca nu acum , atunci cand?
https://www.facebook.com/groups/wellness.club.romania/?fref=ts


De ce sa colaborezi cu noi si sa nu adopti dieta "minune" de pe net?
Afla mai multe aici

Cu respect pentru sanatate,
Constantin Tibirna
Nutritionist si dietetician licențiat

PS. Vrei sa dobandesti greutatea optima in mod sănătos, solicită-ne ajutorul la Cabinetul de Nutritie și Dietetica ”Elefantul Alb”, din Iași, str. Libertatii nr.34 . Programari la telefon:  0742.111.604.

joi, 8 mai 2014

Un semnal de alarma

Nutritionistul si Dieteticianul, Patricia Tibirna aduce o sinteza ... UAUU !!
Citeste pe nerasuflate si remarci tonul ... Merita sa constientizezi si ceea ce simti  TU.
Sa citim (articol preluat de pe Facebook pagina specialistului: https://www.facebook.com/notes/patricia-%C5%A3ib%C3%AErn%C4%83/un-semnal-de-alarma/652366661498279 )
8 mai 2014 la 22:53
"Este mai simplu sa ne complacem in situatia de fata, lasand sa ne distruga nu razboaiele, ci OAMENII?! Oameni insetati de o masina scumpa, o vila in Miami si cel mai grav: insetati de a conduce lumea si a tria din noi.
Pentru ce toate acestea? Pentru a ramane ei, de parca nu am muri toti... De ce nu incercam oare sa schimbam cat se mai poate schimba, de ce stam sa ii imbogatim pe altii si sa le facem placere ca ne distrug?
 
Generatii vin si generatii trec, asa e. Dar oare ne intrebam cum? Oare suntem constienti de toate modificarile ce au avut loc si au in continuare? Si nu vorbesc aici numai de tehnologie, e normal sa evoluam, dar la ceea ce bagam pe gura, ne gandim oare? Ca de scos, cu siguranta nu...
Mergem pe strada, in mall-uri, oriunde si vedem copii/adulti poate de doua ori mai mari decat noi (si nu in inaltime, ci in "latime") si ce facem? Poate unii din noi rad "Uite-l si pe asta cum arata", poate altii zic " De bine ce-o duce", altii "Daca e bolnav" / "Are diabet" / "Sufera cu tiroida" si multe alte exemple, pe care cu siguranta le-ati auzit sau le stiti si voi.
De cele mai multe ori vina este a parintelui ("Mananca tot, altfel nu te las sa te joci" / "Hai mananca si asta ca este "foarte sanatoasa si gustoasa"), sau vina noastra ca facem alegerile gresite. Dar oare asa e? Oare chiar sa fie vina parintilor, a educatiei sau a alegerilor noastre? Mai avem din ce alege? In general cam NU! Industria si a celor mentionati mai sus, ei sunt cu adevarat vinovati. Si acum o sa spuneti " Ei nu ne obliga!!!". Da, intr-adevar, nimeni nu te obliga sa faci absolut nimic : nici sa mananci carne sau legume si fructe injectate, nici dulciuri, fast-food, lactate,nici peste plin de plumb si substante cancerigene (deoarece saracii sunt crescuti in crescatorii piscicole si la fel ca si puii va puteti inchipui cu ce sunt hraniti) si nici pestii din ocean nu stau mai bine, datorita poluarii... si lista poate continua. Deci, cum spuneam, nimeni nu ne obliga, dar ne baga sub nas si "inconstient" suntem obligati. S-a ajuns intr-un punct, in care nici la piata nu gasesti scapare. Solutia? Sa ne luam pamant si sa ne procuram singuri hrana si sa nu mai achizitionam din supermarket. Dar, bineinteles, vise.
Acum fie vorba, nu chiar toate produsele sunt rele, dar marea majoritate ne distrug. Poate aveti in familie sau cunostinte bolnave de cancer/diabet/boli de inima/afectiuni renale/boli ale tractului digestiv etc. si multi din voi credeti ca "Asa a vrut Dumnezeu, se va face bine" / "Este ereditar, a mostenit de la persoana x", dar oare ne gandim ca GENA noastra se modifica in functie de obiceiurile alimentare, stilul de viata si mediul in care traim? Oare ne gandim ca toti avem cancer, dar inca nu a fost activat? Oare ne gandim ca toti avem artere invadate de grasime, dar inca nu a ajuns in stadiul de a fi blocate?
Suntem intr-adevar constienti ca alegerile alimentare definesc omul sanatos de ieri si omul bolnav de maine?
Raspunsul cel mai probabil este nu, deoarece marea majoritate considera ca treubie sa manance doar pentru ca le este foame (acelasi lucru si cu apa: bem apa pentru ca ne este sete, fara sa se stie importanta apei in organism), un alt subiect la fel de important, despre care voi spune mai tarziu mai multe.

Aflandu-ne intr-o era in care avem acces la informatii, oare este atat de greu sa ne informam despre cum se produc produsele alimentare: despre cum se obtine nelipsitul mic de la gratare, sau cat e de "sanatos" minunatul piept de pui, sau din ce este facut iaurtul, preparatele din carne, sucurile etc. ? Probabil unii din voi veti spune "Eu nu cumpar din comert, am gradina si animale acasa". Da, felicit pe cei ce au, dar oare toti au? Oare trebuie sa fim atat de egoisti, pe premisa "sa moara capra vecinului"? Cred ca s-a cam terminat capitolul Competitie-Mandrie sau mai popular spus "Eu am cu ce mă făli, ăla n'are". S-a ajuns ca cel ce se "fălea", acum ori numai e, ori e bolnav, ori are grija de altii care sunt bolnavi. Trebuie sa fim constienti ca suntem distrusi prim prisma industriei alimentare - factor indispensabil vietii - si, prin urmare, ar trebui impreuna sa facem schimbarea.
Poate v-ati saturat sa auziti si sa cititi "Vrem sa schimbam ceva, se poate face aia, aia si cu aia", dar defapt nu se face nimic, va cred, in aceeasi situatie sunt si eu. Tocmai de aceea, tot ce vreau (si cu siguranta nu sunt singura), e sa tragem un semnal de alarma si impreuna sa schimbam situatia actuala. Gandeste-te ca maine poate fi copilul tau, mama ta, tatal tau, un prieten sau chiar tu cel care nu va scapa de efectele nocive ale alimentatiei moderne.
Sa ne gandim la generatiile ce vin si la binele lor si la faptul ca ne vor considera niste inapti : ca am putut sa facem ceva, dar am fost nepasatori si am lasat sa fim distrusi de cei ce conduc lumea. Ganditi-va ca fara "fraierii de noi" (asa cum ne considera), ei nu ar fi nimic, deci..... "
Autor: Patricia Tibirna,
Nutritionist si Dietetician Licentiat UMF Iasi

duminică, 4 mai 2014

Sanatatea inimii sustinuta de suplimente de vitamine si minerale?

Suplimentele de vitamine și minerale pot promova într-adevăr sanatatea inimii ? 
O multitudine de studii au dezbatut eficienta suplimentarii alimentatiei zilnice cu vitamine si minerale. Daca in cazul gravidelor si a copiilor in prima copilarie (0 - 5 ani) este clar stabilita necesitatea administrarii ANUMITOR vitamine si minerale, in cazul omului matur si a celui aflat la varste inaintate aportul suplimentar al acestor substante esentiale este sustinut sau combatut de studii diverse.

Astfel, unele studii au sugerat ca suplimentele de calciu au beneficii pentru sanatatea inimii si multe alte studii au arătat, de asemenea, că uleiul de pește este bun pentru inima. 
In schimb, un studiu recent ce a tinut sub control aportul de suplimente de calciu la pesroanele de sex masculin si care au luat mai mult de 1.000 de miligrame de calciu pe zi, suplimentar , pe o perioada de 12 ani au avut cu 20% mai multe sanse de muri de boli de inima decat cei care nu au luat capsule de suplimente de Ca. 
In timp ce unele studii au descoperit ca administraerea de capsule de ulei de pește scade sansa de a avea un atac de cord sau alte probleme cardiovasculare , alte studii nu au reușit să găsească astfel de beneficii .

Numeroase studii observationale au aratat , de asemenea, legătura între sănătatea inimii și prizele mari de anumite vitamine - în special , vitaminele C si E , beta- caroten și  vitaminele din complexul B ( acid folic , B6  si B12) .

Si totusi, alte studii, au facut comparatii intre oamenii care au luat vitamine specifice si cei care au luat placebo, determinand anumite linii directoare in statul American Heart Association ce recomanda ca suplimentele de vitamine enumerate mai sus nu ar trebui să fie luate pentru a preveni bolile de inima.

Intotdeauna exista argumente pro- si contra- . Permanent vor fi voci care actioneaza si concluzioneaza functie de intresele stiintifice - comerciale, sau poate in urma intentiei cercetatorului de a demonstra un adevar in care crede.

Cel mai bine pentru organismul uman este sa obțina nutrienții din alimente si nu din pastile. Atunci cand te hranesti cu alimente integrale , sănătoase si variate , nu ai nutrienți individuali izolati - vei obține un amestec optim de vitamine , carbohidrati , fibre și unele grăsimi, toate care s-au dovedit a fi benefice pentru sanatatea inimii tale.
Totusi sa nu uitam ca alimentele din prezent nu mai sunt ca acum 40 de ani, ba chiar fata de cele de acum 100 de ani. Astfel, calitatile nutritionale ale alimentelor sunt cu mult diminuate datorita mediului : poluanti, excesul de substante chimice utilizate in agricultura, precum si urmarea modalitatilor de preparare, conservare si industrilizare a alimentului.

In acest sens, apare oportuna suplimentarea alimentatiei cu vitamine si minerale in urma consultarii unui specialist. Corpul fiecaruia dintre noi este unic ! Suplimentarea cu nutrienti in mod eficace se face in urma unui consult de specialitate, in care nutritionistul isi aduce contributia in mod personalizat.



Atentie ! Administrarea de suplimente de vitamine si minerale se face in timpul meselor crescand astfel asimilarea lor si nu in ultimul rand, (studiati, cercetati, informati-va) folositi suplimente care au ca sursa natura vie si calitatea lor este cat mai aproape de aceasta, procesele de extractie si prelucrare sa fie cat mai blande (sa nu distruga vitaminele si sa pastreze biodisponibilitatea mineralelor) si eventual fara adaosuri de sinteza pentru conservare, texturare sau aromatizare. 

Sa adaugam si faptul ca sunt cu mult mai multe substante din natura vie (antioxidanti, enzime ...) care alaturi de vitamine si minerale sustin sanatatea organismului uman. Din acest motiv, chiar daca O VITAMINA SAU UN MINERAL sunt esentiale unei functii sau a unui organ al corpului uman, NU ESTE SINGURA IN PROCESUL DE MENTINERE A VIETII SANATOASE !