EVENIMENTE

Valorizeaza-ti viata pentru un viitor de vis!

Participi la eveniment si  Starea ta de bine se poate imbunatati dramatic!
"Cum si ce sa gatesti ca sa slabesti - curs intensiv cu hrana pe saturate"









_________________________________________________________


Buna ziua!
Consideri sanatatea ta ca fiind importanta?
Sambata, 31 mai intre orele 11 - 18, la Hotel Traian, poti afla care sunt
solutiile pentru a-ti imbunatati starea de sanatate !
Ce castigi daca participi?
- afli care sunt cauzele imbolnavirii organismului tau
- constientizezi importanta preventiei si ce trebuie sa faci pentru a te
mentine sanatos
- de ce este necesara suplimentarea cu vitamine, minerale, enzime ... si
care dintre acestea si in ce cantitate sunt optime pentru tine.
- poti descoperi solutii naturale de tratament eficient.
- cunosti specialisti de marca implicati in sustinerea vietii sanatoase
Te invitam cu drag. Intrarea libera. Poti veni insotit de oricine iti este
drag si are nevoie de ajutor. (este indicat sa confirmi prezenta . Multumim)
(mai jos regasesti programul conferintei)

I N V I T A Ţ I E

În data de 31 mai 2014, compania VITA CRYSTAL RESEARCH vă invită să participaţi la o conferinţă susţinută de Dna Dr. Petrea Alexandrina medic primar epidemiolog şi fitoterapeut din Iaşi, Dl Dr. Vasilescu George Stefan medic primar ginecolog de la Clinica Columna din Bucureşti, Dl. Tâbârnă Ciolan Constantin specialist în nutriţie şi dietetică din Iaşi, Dna Dr. Turliuc-Lacroix Corina Nicoleta specialist în terapii complementare din Iaşi, Dl. Bálint Huba consultant in fitoterapie, contribuţii personale în studiul bioflavonoizilor şi a vitaminei C - din Odorheiu Secuiesc.

Conferinţa se va desfăşura conform următorului program:
1. 1100-1130 Flavonoizii , prezentare generala 2. 1130-1230 Efectul flavonoizilor în tratamentul bolilor cardiovasculare, studiu clinic şi paraclinic
Prezintă: Dna Dr. Petrea Alexandrina

3. 1230-1330 Prevenţia naturală a bolilor ginecologice
Prezintă: Dl Dr. Vasilescu Ştefan George
3. 1330-1400 Pauză degustare de FruitCafé
4. 1400-1500 Rolul vitaminei C în fiziologia corpului uman
Prezintă: Dl. Bálint Huba
1500-1530 Pauză degustare de FruitCafé
5. 1530-1600 Vita Crystal cale a vieţii şi a perfectei plenitudini a corpului
Dna Dr. Turliuc-Lacroix Corina Nicoleta
6. 1600-1700 Necesitatea utilizarii suplimentelor alimentare
Dl. Tâbârnă Ciolan Constantin
7. 1700-1800 Întrebări şi răspunsuri
1800 Încheierea conferinţei

Locul desfăşurării conferinţei:
Grand Hotel Traian, Piaţa Unirii nr.1, Loc.Iaţi, Pentru participanţii la eveniment va exista o ofertă promoţională excepţională, 2+1 la comanda oricărui produs, care va fi valabilă doar pe loc, pe parcursul desfăşurării conferinţei.
Vă rugăm să confirmaţi participarea până la data de 28 mai 2014. 
Vă aşteptăm cu drag. Intrarea liberă 
In data de 26 mai 2013, ora 15, la Centrul de Nutritie “Elefantul Alb” (sala Workshop), Str.Ghibanescu nr. 5, (vis-a-vis de Palas Mall) din Iasi, va avea loc un “Workshop de nutritie cu hrana vie” sustinut de Mihaela Tibirna - Nutritionist si Dietetician Licentiat - la Universitatea de Medicina si Farmacie ”Gr.T.Popa” din Iasi si Constantin Tibirna - Nutritionist si Dietetician Licentiat - la Universitatea de Medicina si Farmacie ”Gr.T.Popa” din Iasi.

Ce castigi daca participi la acest eveniment :

·         Afli care sunt cauzele pentru care te simti lipsit de energie si cum poti sa "remediezi" lucrul acesta
·         Primesti pasii marunti dar vitali spre a forma noi obiceiuri
·         Solutii simple care iti vor aduce rezultate incredibile pe termen lung si care te vor scapa de "dureri de cap"
Detalii program:
·         Informatii esentiale despre alimentatia sanatoasa si cei 3 pasi ai schimbarii
·         Explicarea procesului de imbolnavire, si care este rolul alimentatiei in acest proces
·         Detoxifierea – metode practice
·         Cum facem cumparaturile alimentare
·         Superalimente
·         Demonstratie culinara practica – hrana savuroasa si sanatoasa - Surpriza
·         Degustarea delicateselor
·         Tombola - Cadouri Surpriza !
Workshop-ul va dura 4 - 5 ore.
In plus, veti primi :
·         Informatiile esentiale pe suport tiparit
·         ”O portie de curaj si pofta pentru un stil de viata verde vie”
Pretul este de 100 lei.
Inscrierea se face pana in data de  22 mai 2013 la adresa mihaela.tib@gmail.com sau la telefon 0769.68.68.69.
Plata cel putin 50 lei in avans pana la aceeasi data. Locurile sunt limitate. Dupa inscriere veti primi mai multe detalii.
Gasiti evenimentul pe Facebook  aici si pe site www.cardio-flavin7.ro


 

PARTENERI

Pentru ca traim intr-o societate in care depindem de realizarile unor minti luminate, am cercetat si studiat intens piata ofertelor de top ale diferitelor domenii populare si va recomandam cu siguranta solutiile cu realizari remarcabile. Iata cateva dintre ele :
  • CRYSTAL PHARMA (in Romania sub numele VITA CRYSTAL) :  Insitutul de cercetare din Ungaria creator al  produselor naturale 100% : Flavin 7, Olimpiq StemXCell (și inca peste 200 de produse) pentru a caror calitate și eficienta terapeutica depun marturie mii de persoane ce au consumat aceste produse. (află mai multe : Relatari, Flavin7, Olimpiq StemXCell, Vitamine, Minerale)

________________________________________________________________________________

Intodeauna, massmedia este un vehicol important in transmiterea informatiilor catre populatie !
Articole publicate de noi in Media :
 Articol preluat din iasidepici.ro (2)


Cum educăm copilul nostru să aibă obiceiuri alimentare sănătoase , după vacanţă şi libertăţi … gustative ?
Copilul tău se dezvoltă, evoluează in urma contactelor cu cei din jur. Cea mai mare influienţă în crearea viitorului sau o are, în proporţie covârşitoare, relaţia cu părinţii şi în special cu mama. Ştim că orice părinte oferă tot ceea ce este mai bun pentru copilul său, însă educaţia iniţiată în familie are la bază principii învăţate (”copiate”) din trecutul adultului-părinte, unele dintre ele fiind eficiente doar la momentul istoric.  Societatea evoluează şi schimbările sunt permanente, generând motivele pentru care este important să reconsideri relaţia cu copilul tău, să te informezi şi să produci transformări la nivelul comportamentului tău.
Acesta fiind şi subiectul articolului de faţă, cu referinţe la modul de evaluare şi remodelare a aspectelor educaţionale, incluzând alimentaţia şi relaţia cu aceasta.
Să ne dăm seama cănd şi unde greşim în procesul educaţional (bineînţeles legat de actul hrănirii)
Oferi hrană copilului tău după cum ai învăţat de la proprii părinţi, conform unor tipare socio-culturale şi religioase. Conştientizarea greşelilor în alimentaţie se bazează pe observarea şi analiza EFECTELOR, din propria familie, dar şi a populaţiei generale. Prin acest articol nu vom incrimina anumite practici educative din sfera alimentaţiei, deoarece ele trebuiesc cercetate în mod individual.
Când ne dăm seama de greşeli ?
Înainte de a răspunde la întrebare, trebuie să înţelegi ce este o greşeală alimentară. Vorbim despre greşeli :
-          Nutritive, deficit sau exces de nutrienţi.
-          Obişnuinţe alimentare legate de alegeri alimentare şi moduri de preparare.
(cele două variante sunt subiecte foarte bogate, le vom detalia pe fiecare în parte în articolele viitoare)

Greşeli alimentare de deficit:
Deficit de nutrienţi sunt şi în cazul postului alimentar (voit sau nu) cât şi în cazul unei alimentaţii monocrome. Dacă postul alimentar crează deficit de nutrienţi într-un mod de la sine înţeles, alimentaţia monocromă înseamnă de fapt lipsa variaţiei alimentare, atunci când alegem să mâncăm zilnic, perioade lungi de timp un acelaşi tip de alimente (gustoase) fără a include alte alimente (sau doar în cantităţi foarte mici) în dieta zilnică.
Tragem un semnal de alarmă că se pot manifesta dezechilibre nutriţionale şi atunci când în alimentaţia noastră se regăsesc din plin alimente ce împiedică absorbţia intestinală sau utilizarea celulară a altor nutrienţi (exemplu: cazul alimentelor ce produc aciditate la nivel sanguin – cafea, zahăr rafinat, alcool, băuturi carbogazoase, alimente de origine animală în exces – care perturbă metabolismul calciului la nivel osos, multe studii, incriminând aceste alimente, denumindu-le ”hoţi de calciu”).

Greşeli alimentare de exces:
Excesele alimentare sunt strâns legate de plăcerile gustative, cele mai frecvente cazuri făcând referire la alegerile alimentare calorigene. Excesul se referă şi la cantitate, constituind şi una dintre greşelile educative ale părintelui care solicită copilului să consume tot ceea ce este în farfurie (”Nu te ridici de la masă până nu termini tot din farfurie !”). Gândeşte-te că tu, ca om matur, ai posibilitatea să alegi să te ridici de la masă atunci când te-ai săturat şi nu mai simţi nevoia să te alimentezi!
In ceea ce priveşte alegerile alimentare şi modul lor de preparare, acestea sunt rezultatul satisfacţiilor gustative personale create în timp şi devenite obişnuinţe! Permanentizarea unei acţiuni permite transformarea acesteia în obicei. În cazul gustului, acesta nu a fost prezent la naştere ceea ce înseamnă că l-am întâlnit şi acceptat pe parcurs, un proces învăţat (!) care poate fi şi dezvăţat (dar cu efort !).
Trăieşti viaţa ta sau a altuia.
Când  eşti conştient de alegerile tale, le refuzi pe acelea pe care le consideri rele. Principiile de viaţă astfel formate sunt jaloanele care te conduc în viaţă.
Aceste alegeri sunt în esenţă bune sau rele nu funcţie de voinţa ta ci mai degrabă de informaţia corectă pe care o asimilezi la nivel mental. Cu atât mai evident este în cazul copiilor care copie ”en-gros” din mediul său de relaţionare.
S-a mai spus şi repetăm şi noi: exemplul personal este cea mai bună metodă educativă. Fii tu angrenat pe calea alimentaţiei sănătoase şi copilul tău va avea obiceiuri alimentare sănătoase şi va fi un punct de reper pentru colegii săi. Acest fapt va determina creşterea stimei de sine şi va scădea pentru copilul tău posibiltatea de a ”împrumuta” comportamente nedorite de la ceilalaţi. Vei fi fericit că drumul vieţii copilului tău va fi drept, fără abateri, iar munca ta educativă va fi simplă doar de întreţinere a relaţiei, ceea ce îţi va creea o adevărată plăcere. Cu cât mai devreme cu atât mai sigur – despre covârşitoarea importanţă a startului bun, în viiitorul apropiat!

Articolul de săptămâna viitoare va fi super practic ! Vei afla care sunt minimele pregătiri ce asigură un program alimentar sănătos pentru copilul tău.
Vă îmbrăţişez cu drag,
Constantin Ţîbîrnă
Nutriţionist şi dietetician licenţiat

 _____________________________________
Articol preluat din iasidepici.ro (1)


Incepe anul scolar – cum să prevenim îmbolnăvirile picilor ?

            Sezonul cald se incheie pe nesimţite. Preocupările părinţilor se îndreaptă vertiginos spre şcoala picilor şi până şi aceştia trăiesc în avans emoţiile reîntâlnirii cu şcoala / grădiniţa.
            Grijile ce inundă creierele tuturor din familie, sunt majoritar îndreptate către rechizite, cărţi, haine, încălţăminte. Pe planul doi, pe alocuri, (sau inexistentă) este preocuparea pentru prevenirea epidemiilor virale şi bacteriene la contactul cu colectivităţile de copii. Totuşi, în ultimii ani se constată un interes crescut atât asupra informării cât şi asupra aplicării practice a recomandărilor generale de prevenire a îmbolnăvirilor micuţilor la debutul anului şcolar.
            Să descoperim împreună cele 2 direcţii prioritare în prevenirea afecţiunilor la copii, de ce şi când să apelăm la specialişti şi care sunt practic, principalele acţiuni pe care le vom desfăşura în perioada imediat următoare dacă dorim să asigurăm protecţia necesară copilului la debutul anului şcolar.

            Cele 2 direcţii de prevenire a îmbolnăvirilor micuţilor la debutul anului şcolar
·         Reguli de igienă generală
-       educaţie, atitudini, comportament, odihnă
·         Creşterea statusului imunitar
-       Alimentaţie sănătoasă : cât mai puţin procesată, echilibrată şi variată
-       Suplimentare cu nutrienţi atunci când este necesar
-       Susţinerea unui program de exerciţii fizice zilnic - joc
            Să remarcăm că cele două direcţii nu sunt strict legate doar de începutul anului şcolar, fiind cu aplicabilitate permanentă. Totuşi , în această perioadă se impun preocupări sporite deoarece copilul trece de la o perioadă de relaxare cu activităţi predominant ludice la solicitări psiho-intelectuale şi emoţionale, ce implică un consum energetic brusc crescut.
            De ce să apelăm la specialişti pentru prevenirea îmbolnăvirii picilor?
            Viaţa noastră este un complex de interacţiuni cu mediul înconjurător, la care organismul nostru, dar în special cel al micuţilor are o reactivitate unică ! Când nu ştim cum să acţionăm într-un domeniu, atât de ”fragil”cum este cel al copilului, este preferabil suportul specializat şi nu o simplă recomandare culeasă de pe net sau din ”gura lumii”. Nu contest buna intenţie a celor care recomandă din proprie experienţă, dar un caz nu reprezintă regulă generală. Se pot accepta sfaturi de natură generală cu aplicabilitate la un grup de copii condiţionate de vârstă, sex, greutate, înălţime, dezvoltare psiho-motorie, etc.
            Medicul de familie, pediatrul sau nutriţionistul sunt specialiştii care te pot ajuta în găsirea şi aplicarea măsurilor preventive.  Fiecare măsură implementată în prevenirea îmbolnăvirii copilului tău va ţine cont de următorii indicatori:
-       Vârstă, sex, activitate fizică
-       Starea de sănătate şi de nutriţie
-       IMC + indice de masă corporală
-       Raportul masă grasă/ masă slabă
-       Efort intelectual, evenimente stresante : examene, concursuri ...
-       Mediul psiho-emoţional familial
-       Condiţii de locuit , igienă
-       Contact cu germeni patogeni (animale, mucegaiuri, ...)
-       Contact cu substanţe chimice toxice
            Dragi părinţi, aveţi în vedere că stresul la vârste mici conduce la dezechilibre funcţionale, corelate cu tulburări de creştere şi dezvoltare fizică, psihică şi intelectuală.
           
            Practic : ce ne este la îndemână pentru a preveni  îmbolnăvirile copilului?
            În perioada frecventării şcolii / grădiniţei, copilul are contacte fizice şi psiho-emoţionale cu colegii şi adulţii responsabili de colectiv. Efortul intelectual al copilului este susţinut de o serie întreagă de factori, printre care un rol deosebit de important îl are alimentaţia.
Referitor la alimentaţie:
1.    In perioada imediat următoare se regăsesc pe piaţă noi alimente vegetale încărcate de nutrienţi : ardei, gogoşari, castraveţi, pătrunjel frunze, roşii, afine, mure,  piersici, pepeni, prune şi în curând strugurii. Consumul lor zilnic dar variat, asigură un aport excelent de vitamine, minerale şi fitonutrienţi cu responsabilitate în menţinerea unui status imunitar crescut pentru orice vârstă. (vom detalia importanţa consumului a fiecărui aliment în parte, in articolele viitoare, ba chiar şi reţete delicioase – te interesează un anumit aliment şi ce implicaţii are el prin consumul crud sau preparat, asupra sănătăţii organismului? Nu îţi rămâne decât să ne întrebi ! Îţi răspundem cu drag!)
2.    Modul de preparare al alimentelor este unul din elementele cu greutate în balanţa prevenţie – risc de îmbolnăvire. Se ştie că orice aliment suferă modificări importante după ce este preparat termic. Principiul după care alimentaţia ne ajută în menţinerea stării de sănătate este, în ordinea importanţei : crud, fiert, copt la cuptor, prăjit şi grătar (dacă eşti nedumerit de situarea pe ultimul loc al grătarului, într-un viitor  articol vei afla de ce).
3.    Gustul este învăţat! La naştere , papilele noastre gustative nu au avut niciodată contact cu cartofii prăjiţi, chipsuri sau sucuri răcoritoare. Faptul că la un moment anumite alimente au ajuns să ne fie mâncarea preferată ţine de cât de des şi de cantitatea în care le-ai consumat anterior, adică obişnuinţă transformată în plăcere indezirabilă. Educaţia gustului începe de la vârstele cele mai mici . Oferă-le copiilor tăi hrană variată şi sanatoasă (vezi punctele 1 şi 2).
4.    Nu forţa copilul să mănânce. Găseşte timp şi răbdare spre calea blândă ce-l va determina pe micuţ să mănânce cu poftă. Am menţionat anterior că gustul se educă (unii autori consideră  că un gust este acceptat după ce alimentul a fost utilizat cam de 17-18 ori), cu atât mai mult cu cât ai binevoit să îi oferi anterior, cât mai des, din ”plăcerile occidentale” şi care au devenit obişnuinţe.

Referitor la  odihnă şi relaxare:

1.    Activităţile copilului trebuie să alterneze între activităţi solicitante (învăţare, exersare, reguli) şi recreative. Oricare din acţiunile noi va fi mai întâi supravegheată de adulţi până ce aptitudinile copilului vor convinge de siguranţa făptuirii acesteia. Vor fi iniţiate şi sugerate acţiuni creatoare şi  în concordanţă cu aptitudinile copilului. Multe din acţiunile viitoare ale copilului mare, adolescentului şi mai târziu ale adultului au startul în perioada copilăriei mici. Profită de ”materialul moale” ce poate fi modelat acum.
2.    Odihna este un element foarte important la această vârstă. Copilul sedentar este cu mult mai obosit , vlăguit şi fără chemări creative faţă de cel activ, cu intense activităţi fizice. Cel de-al doilea pune în acţiune muşchi, circulaţia sanguină şi limfatică şi solicită activitatea neuronală în direcţia practică, toate acestea cu beneficii remarcabile pentru sănătate, ceea ce nu se întâmplă în cazul copilului sedentar. Indiferent de activităţile copilului, acesta trebuie să doarmă de la 10 - 13 ore până la 8 - 9 ore pe noapte, funcţie de vârstă. Importanţă majoră pentru somnul copilului este ora de culcare, maxim ora 22.00 ştiut fiind că între această oră şi ora 02.00 organismul primeşte maximul de beneficii al somnului de noapte.
3.    Relaxarea este determinată la copii în special de starea de siguranţă psiho-emoţională a mediului familial în care se regăseşte în fiecare zi. Contribuţia majoră la relaxarea copilului o au atitudinile maturilor: asigură starea de calm şi linişte, vorbeşte aşezat, hotărât şi blând, zâmbeşte şi râzi des, fii alături de copilul tău fizic, emoţional şi mental (lasă găndurile-grijile în afara cercului !).
4.    Atitudinea relaxantă, calmă şi de bună dispoziţie în timpul meselor asigură din plin o digestie optimă!

Referitor la atitudinea mentală

1.    ATENŢIE ! De mic, copilul învaţă ce e bine şi ce e rău. Fii maleabili şi permisiv, expune şi nu impune, explică şi fii model!
2.    Orice copil are nevoie de susţinere şi încurajare, face parte integrantă din procesul de dezvoltare psiho-intelectuală. Perseverând în acordarea recunoaşterilor meritorii, pedeapsa va lipsi cu desăvârşire – copilul va şti că strădaniile sale sunt răsplătite pe merit . Va acţiona pentru a primi (recunoaşterea) şi nu pentru a evita să primească (pedeapsa). Totuşi, atenţie ce tip de recompensă oferi!
3.    Alegerile alimentare ale picilor sunt iniţiate şi menţinute – devin obiceiuri – de către  părinţi ! Nu te amăgi că e vina lor că nu servesc ceea ce doreşti acum, când anterior ei au gustat şi regustat ”bunătăţi”. Dacă ai ajuns în acest impas, îţi sunt necesare dublul de energie, răbdare, intuiţie, timp şi efort personal de a deveni tu însuţi MODEL.
Cea mai importantă recomandare !
            Copilul este o mică maimuţică socială. El copie elementele mediului cu care intră în contact, adaptându-le permanent la capacităţile sale în permanentă dezvoltare.  Tu eşti îndrumătorul, formează-ţi din timp un stil de viaţă sănătos, respectiv  obiceiuri alimentare sănătoase pentru a oferi cu adevărat ceea ce este mai bun copilului tău.  Pentru aceasta, studiază, cere sprijinul persoanelor competente, participă la întâlniri şi cursuri de dezvoltare a competenţelor adultului-părinte şi citeşte recomandările de bun simţ !!!
            Cu alte ocazii, am afirmat şi repet şi aici : ”Orice exemplu de bun simţ nu se strigă în gura mare, nu se postează pe media cu tentă evidentă de reclamă şi nu este un moft de vedetă. El este modest, dar hotărât, adică este parte integrantă a unui stil de viaţă sănătos, condus pe perioade lungi de timp, de ordinul anilor, sau chiar zecilor de ani şi care oferă astfel credibilitate maximă”.
            Să ne reîntâlnim cu bine la articolul de săptămâna viitoare. Până atunci, poţi lăsa comentariile tale la acest articol, sau poţi formula întrebări la subiectele care te frământă. Îţi răspundem cu drag.
Constantin Ţîbîrnă
Nutriţionist şi dietetician


http://www.iasidepici.ro/family-land/medicul-tau/10742-incepe-anul-scolar-%E2%80%93-cum-s%C4%83-prevenim-%C3%AEmboln%C4%83virile%3F.html
 ______________________________________________

Copiii si adolescentii cu "greutate". Sanatatea viitorilor adulti in pericol. Semnal de alarma pentru parinti. Vizionati emisiunea Lectia de sanatate - util de vizionat de catre parinti si copii deopotriva.
http://www.telem.ro/telem/lectia-de-sanatate/70194-lectia-de-sanatate-30072013-.html

 _____________________________________

Meniul ideal pentru o zi caniculara (Sanatate July 11, 2012)
In anotimpul cald, corpul uman pierde zilnic apă şi elemente minerale prin transpiraţie. Aceste elemente sunt deosebit de importante pentru organismul uman şi trebuie să fie înlocuite printr-un aport zilnic de lichide şi alimente bogate în minerale.
Medicii nutriţionişti recomandă ca în zilele toride să evităm, pe cât posibil, consumul de carne roşie, grăsimi animale sau produse de panificaţie care nu conţin cereale integrale.
„Pentru că este foarte cald, este recomandat consumul de lichide de calitate, adică lichide bogate în minerale. Este foarte bună apa din fructe, dar mai ales cea din legume, deoarece legumele sunt alimente de alcalinizare. Majoritatea produselor alimentare pe care le consumă populaţia ieşeană sunt acide. Pentru a balansa organismul este bine să aducem şi un aport de alimente care alcanizează“, a declarat dr. Mihaela Ţâbârnă, medic nutriţionist.
Fructele sunt mult mai bune la gust decât celelalte alimente sănătoase, de aceea medicii recomandă populaţiei să profite din plin de sezon. La începutul verii au fost căpşunile şi cireşele, acum sunt piersicile şi caisele, iar mai târziu vor apărea pepenii. În sezon aceste fructe sunt accesibile pentru orice buzunar şi medicii recomandă consumul lor: „Dacă am profita de sezonul fiecărui fruct şi am consuma de fiecare dată, în câţiva ani s-ar îmbunătăţi considerabil starea de sănătate a organismului“, a adăugat Mihaela Ţâbârnă.
Grăsimile animale sunt foarte nocive, dar corpul uman are nevoie de grăsimi. De aceea, este recomandat consumul de ulei de măsline, care conţine grăsimi esenţiale Omega 3 şi Omega 9, care nu se găsesc în uleiul de floarea soarelui, aliment de bază pentru români. De asemenea, sunt bune grăsimile din fructele oleaginioase (nuci, alune, fistic, măsline). Pentru o alimentaţie sănătoasă este nevoie de proteine, glucide şi grăsimi. Pe perioada verii este bine să consumăm mai puţină carne şi mai puţine produse făinoase. Trebuie reţinut faptul că produsele de patiserie şi panificaţie, care nu sunt făcute din cereale integrale, sunt nocive pentru organism.
În concluzie, este de reţinut faptul că, în perioada caniculară, este deosebit de importantă hidratarea. Medicii recomandă câte un pahar de apă, ceai sau suc de fructe pe oră, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În caz contrar, pot apărea simptome de ameţeală, greaţă sau tulburări digestive.
Anca STOICA
http://flacaraiasului.info/local/meniul-ideal-pentru-o-zi-caniculara/
__________________________________________________________________________________

Alimentele expuse la soare devin ”bombe” ecologice (Sanatate : August 25, 2012)
Odată cu revenirea caniculei, medicii recomandă populaţiei să cumpere alimente doar din magazine care au produsele depozitate în spaţii frigorifice, la temperaturi medii. Există câteva alimente care, dacă sunt expuse la temperaturi ridicate, pot deveni „bombe“ biologice, în special mezelurile, lactatele şi produsele de tip fast-food.
Recomand populaţiei să consume doar alimente proaspete, care au fost depozitate în frigidere sau în locuri cu o temperatură constantă. Pe perioada caniculei, temperatura din chioşcuri ajunge la peste 25 de grade, ceea ce duce la degradarea alimentelor. Ceea ce nu se ştie e faptul că, odată expus la soare, produsul îşi pierde termenul de garanţie, existând posibilitatea ca acesta să dezvolte bacterii sau paraziţi. Această regulă se aplică şi în cazul alimentelor depozitate în cămări“, a declarat dr. Mihaela Ţîbârnă, medic nutriţionist.
Cele mai indicate în perioada caniculară sunt fructele şi legumele, dar şi acestea îşi păstrează prospeţimea şi valoarea nutritivă sub 22 de grade Celsius.
Ruxandra CAŞU
http://flacaraiasului.info/local/alimentele-expuse-la-soare-devin-bombe-biologice/
___________________________________________________________________________________

Persoanele care nu consumă fibre alimentare se pot îmbolnăvi de cancer de colon (Sanatate , Septembrie.29 2012)

Când vine vorba de alimentaţia echilibrată, nutriţioniştii recomandă, pentru a avea un organism cât mai sănătos, consumul de fibre. Fibrele alimentare reprezintă acea parte din unele alimente care, datorită durităţii lor, nu pot fi absorbite de organism pentru a produce energie. Astfel, fibrele înteţesc digestia şi încetinesc absorbţia glucozei. De asemenea, reduc riscul bolilor de inimă, scad glucoza din sânge, dau o senzaţie de saţietate şi previn constipaţia. Alimentele care conţin o cantitate mare de fibre sunt făina şi cerealele integrale, legumele rădăcinoase, nucile şi fructele. Specialiştii sunt de părere că fibrele sunt eficiente în prevenirea multor afecţiuni, precum apendicita acută, constipaţia, diabetul zaharat, obezitatea sau chiar cancerul de colon.
Consecinţele unui regim alimentar sărac sau lipsit de fibre
Medicii nutriţionişti trag un semnal de alarmă asupra faptului că alimentaţia săracă în fibre poate fi periculoasă. Lipsa acestor nutrienţi generează, în primul rând, un tranzit intestinal lent.
„Fibrele ajută la stimularea digestiei, reduc nivelul de colesterol din sânge şi pot ajuta la controlul glicemiei. Aceşti carbohidraţi se pot găsi în alimente de origine vegetală şi sunt foarte benefici pentru organism“, a declarat dr. Mihaela Ţîbîrnă, medic nutriţionist.
Aceasta a adăugat faptul că unele persoane nu acordă atenţie maximă produselor pe care le consumă, deşi doresc să adopte un stil de viaţă sănătos, dând drept exemplu categoria de populaţie care consumă pâine neagră. Aceasta este, de fapt, pâine albă vopsită, care, de cele mai multe ori, conţine o cantitate mult prea mică de fibre. Pâinea integrală este recomandată de către medici deoarece conţine tărâţe de grâu, partea dură a bobului care nu poate fi digerată (fibra).
„Persoanele care nu consumă fibre sau care le consumă într-o cantitate mult prea mică pot avea un tranzit intestinal încetinit, pot dezvolta constipaţie cronică sau chiar cancer de colon“, a precizat Ţîbîrnă.
Pentru o dietă de 2.000 de calorii, trebuie să se consume aproximativ 25-30 de grame de fibre. Acest necesar se obţine destul de greu, de aceea specialiştii recomandă un consum crescut de fructe care se mănâncă cu coajă, fructe uscate, legume rădăcinoase şi cereale integrale.
Anca STOICA
http://flacaraiasului.info/local/persoanele-care-nu-consuma-fibre-alimentare-se-pot-imbolnavi-de-cancer-de-colon/
 __________________________________________________________________________________

Adevărul despre produsele BIO (Sanatate, 13 septembrie 2012)

 Alimentele bio, cea mai nouă tendinţă în ceea ce priveşte un stil de viaţă sănătos, reprezintă o serie de produse obţinute fără modificări genetice sau adaosuri chimice. Trebuie precizat de la început că alimentele bio sunt alimente ecologice, dar care au un certificat ce le garantează autenticitatea. Un produs bio este diferit de cele naturale prin faptul că cel dintâi are un certificat de garanţie. Niciun produs nu este declarat „bio“ fără a fi însoţit de un certificat; iată de ce aceste produse sunt atât de scumpe. Produsele bio importate de români sunt fabricate, paradoxal, din materiile prime pe care România le exportă. La noi în ţară, aceste alimente bio, deşi sunt căutate din ce în ce mai mult, sunt destul de greu de procurat. Magazinele de profil din România nu sunt la fel de răspândite precum cele din străinătate. Cu toate acestea, românii au o altă variantă: piaţa agroalimentară. Este simplu să întrebăm în pieţe dacă produsele care se vând aici sunt tratate chimic sau nu.
Natural sau bio?
Cei mai mulţi ieşeni nu ştiu că produsele cultivate la ţară, în culturi mici, şi vândute mai apoi în pieţele din oraş sunt produse naturale, fără modificări genetice. Micii fermieri locali nu-şi permit să folosească îngrăşăminte artificiale pentru sol sau seminţe modificate genetic.
Există o mare diferenţă între produsele obţinute industrial şi cele care se produc într-o gospodărie rurală. Putem lua drept exemplu lactatele. Iaurtul ambalat din supermarket conţine foarte mulţi aditivi, lapte praf şi conservanţi, care îl păstrează proaspăt cât mai mult timp. Cel din piaţă, realizat prin metode tradiţionale, este mai sănătos, nu conţine chimicale, dar are un termen de valabilitate mult mai mic. Nu este foarte practic să mergi în fiecare zi la cumpărături, dar, pentru a evita alimentele modificate şi a mânca sănătos, aceasta este varianta optimă.
Diferenţa dintre un produs bio şi unul natural sau ecologic este dată de un certificat de garanţie. Dacă pe produs este menţionat faptul că îngrăşămintele folosite pentru sol sunt naturale, seminţele sunt certificate bio şi nemodificate genetic, iar procesarea produselor a fost realizată mecanic, produsul acela este bio. În momentul în care alimentul are un astfel de certificat, este clar că este foarte bine verificat“, a declarat dr. Constantin Ţîbîrnă, medic nutriţionist.
Beneficiile produselor ecologice
Substanţele care alcătuiesc celula umană sunt uzate în timp, iar organismul le înlocuieşte prin alimentaţie. Specialiştii în nutriţie sunt de părere că, dacă alimentele pe care le consumăm sunt nemodificate, avem un aport nutriţional crescut din punct de vedere calitativ şi un organism mai sănătos. Produsele ecologice care n-au fost „atinse“ de agenţi externi sunt cele mai bune pentru un stil de viaţă sănătos. Acestea oferă substanţe nutritive de calitate, care pot fi absorbite cu uşurinţă de corpul uman. Alimentele organice reprezintă un echilibru între plăcerea culinară şi sănătate. Un stil de viaţă sănătos necesită consumul de produse care, prin modul de fabricare, protejează atât mediul în care trăim, cât şi organismul. Alimentaţia sănătoasă aduce un plus de vitamine şi minerale, nu conţine toxine şi ajută la menţinerea funcţiilor organismului.
Anca STOICA
http://flacaraiasului.info/local/adevarul-despre-produsele-bio/
___________________________________________________________________________________
Cu drag,
Nutritionist Iasi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu