Dieta alcalină, cunoscută ca și dieta Young (după numele inițiatorilor: Robert O`Young - microbiolog și nutriționist- și soția acestuia Shelly Redford Young - terapeut specializat în nutriție) face trimiteri bogate in directia alimentatiei sanatoase.
După spusele celor doi specialiști, hrana contemporană odată ingerată determină în corpurile noastre, mai precis în sânge, un nivel scăzut al PH-ului, adică aciditate - principala cauză a bolilor din epoca modernă.
Recomandarile dietei alcaline se doresc a fi incluse intr-un program ca stil de viata cu scopul de a reduce aciditatea printr-o detoxifiere a organismului pentru normalizarea digestiei și metabolismului, eliminarea bacteriilor patogene (care dăunează organismului), înlocuirea alimentelor acide din dietă cu alimente alcaline, adăugarea de suplimente de vitamine și minerale și consumul substanțial al apei.
- Renunțarea la alimente nesănătoase cum ar fi:
- grăsimi saturate, trans-
- produse rafinate - zahăr, ulei rafinat
- indulcitori artificiali
- alcool
- băuturi carbogazoase
- Acceptarea unei alimentații bazate pe legume, legume verzi - frunze, unele fructe (avocado), semințe, nuci, cereale germinate, mei, hrișcă, grâu alac, nepreparate termic - crude (doar așa substanțele nutritive care sunt sensibile la temperaturi ridicate isi pastrează integritatea devenind disponibile pentru organism).
- Alegerile alimentare (atât pentru pentru alimentele la care renunți cât și pentru cele pe care le adaugi în dieta alcalină) sunt argumentate din prisma utilității și a consecințelor ingerării lor
- Avantajul major este ca te învață să adopți și să menții o dietă alcalină care devine parte integrantă din viața ta. Programul cuprinde 4 etape majore cu desfășurare in timp , permițând adaptarea organismului la schimbarile alimentare:
- I. Tranziția (12 săptămâni): presupune înlocuirea alimentelor cu efect acid cu alimente cu efecte alcaline
- II. Purificarea (1 săptămână) : laxative naturale blânde + suplimente nutritive atent selectionate
- III. Alimentatie stric alcalina (6 saptamani): presupune coansumul doar de alimente alcaline ! (legume cu conținut mare de apă, în principal verzi, mâncate pe cât se poate crude, și suplimente nutritive + probiotice atent selectionate.
- IV. Intretinerea (mod de viata): 70-80% din dieta ta sa fie alcalina, iar 20-30 % completare cu alimente sanatoase, peste, soia, cereale, legume cu amidon + suplimente atent selectionate.
Dezavantaje:
- Programul poate parea o schimbare drastica
- Se impune o variatie mare a alimentelor pentru a reduce riscurile unui aport deficitar de proteine, calciu, fier, zinc și vitamina B12.
- Studii medicale susțin ca fierul, ca micorelement esential pentru organismul uman este foarte usor absorbabil din carne, și atunci cand se adopta o dieta strict vegana (fara carne, lacatate, oua, peste) exista riscul deficitului de fier ce poate conduce la anemie feripriva.
- Suplimentele cu probiotice luate ”dupa ureche” pot sta la baza dereglarilor intestinale, fiecare caz in parte fiind intrucatva diferit (principiul unicitatii)
Sfatul Nutritionistului:
Daca optati pentru o astfel de dietă solicitati sprijinul unui specialist in nutritie.
Fiti prudenti pentru binele vostru. Daca aveti vreo îndoială că nu faceti ceea ce trebuie sau ca nu functioneaza asa cum trebuie, consultati un specialist in nutritie. (in Iasi la Cabinetul de Nutritie ”Elefantul Alb” - programari la telefon 0742111604)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu