duminică, 9 septembrie 2012

Alimentele și ... setea de a fi apreciat!


Ce iși dorește cel mai mult un om de la viață? Sanatate și ... Recunoastere. Unii ar spune banii , foarte adevarat dar aceștia te conduc tot la nevoia de recunoastere . Pe ce ai cheltui banii ? Ce masina te-ar satisface (poate una mai .. ceva decat cea actuala), ce casă ți-ai dori (poate una mai mare si cu mai multe utilitati)?. Tu iti doresti altceva?
Daca de sanatate nu ne preocupam deloc sau putin și doar atunci cand apare o boală, de recunoastere vrem sa beneficiem încă din leagăn. Remarcam că orice copil doreste sa i se acorde atentie de la cea mai fragedă vârstă și reușește meșteșugind unelte proprii de manipulare a atenției celor din jur. Pe masură ce înaintează în vârstă, adolescentul și mai tarziu adultul, modifică și îmbunatațeste permanent comportamente și tehnici psiho-emotionale de integrare si evidentiere personala in societate.
John Dewey (unul dintre cei mai profunzi filozofi americani) a spus că cea mai adâncă dorință a naturii umane este aceea de ”a fi important”. Iar Lincoln afirma în una dintre scrisorile sale: ”Toata lumea iubeste complimentele”. William James in aceeasi directie a recunoasterii sociale spunea: ”Cel mai profund principiu al naturii noastre umane este setea de a fi apreciat” (sublinerea noastră).
Te întrebi : ce legătură are ”setea de a fi apreciat” cu alimentația și sănătatea?
Sa vedem. Ai remarcat cati oameni îsi sacrifica sanatatea pentru o pozitie sociala, profesionala, de conducere, pentru un statut privilegiat, o casa mai mare decat are nevoie și o masina cu mult mai scumpa?
Fii atent la urmatoarele:
-     Mergi in vizita la o familie care te-a invitat la masă. Ei se străduiesc sa ofere meniuri atragatoare, apetisante pentru a satisface gustul dar si ... conveniențele sociale. Masa va cuprinde tipurile de alimente ”cele mai in vogă” în societatea din care faceti parte si prezentate specific: ornate si combinate conform acelorasi tipare conventionale. Daca tu esti șeful lui cum va arata masa? Crezi ca la restaurant sunt alte principii? Cum te simti atunci cand esti servit si ti se acorda atentie la cele mai mici pretentii ale tale și invers: cum te-ai simți să primești hrana aruncată la repezeală , rece, fără nici un gust și ... într-o locație dezgustătoare?
-     Te pregatesti sa vizionezi un meci impreuna cu prietenii. Ce pregatesti? Bere, seminte, pizza... De ce? Te indeamna sentimentul de apartenenta la grup si intretii din obisnuinta dorinta interioara de recunoastere ca membru al grupului? Dacă renunți la obiceiurile de consum, comune grupului te temi că vei fi repudiat?
-     Odata cu trecerea timpului aceasta foame mistuitoare de recunoastere isi ascunde radacinile in subconstient devenind obisnuinta. Comportamentul alimentar nu face exceptie devenind la randul lui obisnuință în viața ta – faci cumparaturile conform obisnuintelor : carnea, painea, sucul, berea, cafeaua toate după un anumit tipar format in timp pe această țesătura a interactiunii dintre social și această dorinta arzătoare de a te simti important.
-     Iți propui să ții post alimentar, să te abții de la a te hrăni cu un anume aliment. De cele mai multe ori reușești. Dar pentru cat timp? De ce revii la stilul de viata anterior? Pentru ca obisnuintele tale alimentare sunt prelungirle unor rădăcini puternice subconștiente care se hranesc din seva năzuintelor tale care nu seacă niciodată.
Dale Carnegie spunea că toate dorințele (nevoile) tale – hrană, sex, sanatate, bani și bunuri cumpărate cu bani, odihna, bunastarea copiilor nostri – ajung in final sa fie satisfacute, numai această ”dorinta de marire” (cum îi spunea Freud) rămâne de cele mai multe ori neîmplinită. Acesta este combustibilul ce alimentează permanent motorul acțiunilor tale.

            Ca orice ”mașină” și tu ai frână (FRICA) și viteza a 5-a (SENTIMENTUL DE IMPORTANTA).
            Cum te opreste frica sa operezi schimbari in alimentatia ta, ai simtit cu siguranta . Exemplu: Cu toate că știi de necesitatea preventiei , frica te determina sa nu actionezi in sensul modificarii obiceiurilor alimentare, imbratisând principii false : ”nu mai sunt in rand cu oamenii”, ”voi fi privit cu alti ochi”, ”nu voi apare ca ciudat in ochii celorlalti?” ... bineinteles ca noi vrem recunoastere, sa fim acceptati de cei din jur (cunoscuti, rude, prieteni, fani ...).
            Ce ne spune sentimentul de importanta? Exemplu: Nu exista satisfactie mai mare pentru egoul uman ca hranirea sentimentului de importanta. Adoptam un regim , o dietă UNICĂ care să ne aducă pe prima pagina a ziarelor (daca suntem VIP-uri) sau copiem regimul, dieta unei vedete pentru a ne simti asemeni lor. Aceasta este viteza a 5-a a recunoasterii sociale : VANITATEA.
           
Alimentatia optima este individualizata. Organismul tau este unic, are necesitati specifice si nu va ”înghiți” orice!
Acum ai intuit (ajutat de exemplele de mai sus) de unde se trag eșecurile dietelor tale?

Si ce poți face?
·         Să accepți că poți fi ajutat și că oricât de luxoasă este mașina ta și oricât de bun motorul său, circulând se uzează și are nevoie de reparații. Din păcate corpul tău nu poate fi înlocuit ca mașina din garaj, in consecință ori ai grija de el (te rog afla ce inseamna PREVENTIA si aplica principiile ei) ori ”repară-l” cât mai repede ! Veste buna este că atelierul de reparații este chiar la tine in casă , în bucătărie. Permite-i mecanicului (specialistul în nutriție) să evalueze și să ofere soluții pentru tine (lista de cumpărături, alimente sanatoase, cum sa prepari alimentele, s.a.)
·         Ai și solutia studiului. Ia mult timp dar îți dezvoltă calități care te fac cu siguranță mai puternic. Oricum nimeni nu a făcut performanță ”după ureche”. Doar studiul permanent și munca asiduă au condus la succes.
·         Fii multumit și bucură-te de reușitele tale, oricât de mici ar fi acestea. Inconjoară-te de oameni care te apreciază și îți doresc să reușești sau împărtășește visele tale doar celor care îți doresc să le îndeplinești. Atunci când primești prima critică, prima dezaprobare renunță la a le mai destăinui rezultatele muncii tale cu kilogramele și a ”inovatiilor” alimentare din bucataria ta.
·         Când se văd primele rezultate , simte-te bine, permite-ți să fii lăudat(ă) – te va ajuta să devii relxat(ă), detașat(ă) și mulțumit(ă) cu tine însuți. Adu-ți aminte că stresul inseamnă contracție, acumulare și metabolism dereglat.

Acum, deja știu că poți să reușești în tot ceea ce întreprinzi, cu atât mai mult la modificarea unei banale diete. Nu uita : îți suntem alături și te rugăm să te folosești de cunoașterea noastră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu