marți, 30 iulie 2013

Litiaza renala si alimentatia

Litiaza renală este afectiunea caracterizata de prezenta bucatilor de minerale ("pietre") care sunt localizate la nivelul rinichiului. Acestea pot ramane la nivel renal sau pot fi eliminate din organism pe calea tractului urinar fara manifestari dureroase sau poate produce o durere intensa sau alte simptome (asa numita colica renala).  Aproximativ jumatate din cei cu cel putin un calcul renal vor dezvolta noi calculi in urmatorii 5 ani daca nu este urmat nici un tratament.
Care este legatura dintre litiaza renala si alimentatie? 

  • In cazul formării "pietrelor" de acid uric, se recomandă alcalinizarea urinei. Astfel se va institui un regim alimentar format preponderent din legume si fructe, iar lichidele in cantitati mai mari decat de obicei (ceaiuri, apa) sunt binevenite. Se va  reduce consumul de carne, peşte si organe (ficat, rinichi, măduvă), caşcaval si orez.  
    Vor fi evitate condimentele puternice (ardei iute, piper, hrean, muştar, chili, etc.), deoarece au efect tonic asupra căilor urinare. 
    De asemenea, consumul excesiv de alcool poate avea consecinţe negative.
  • În cazul „pietrelor” de oxalat de calciu (de altfel cele mai frecvente cazuri), dieta recomandata se bazeaza pe alimente sărace în calciu (350-400 mg Ca pe zi), limitandu-se in acelasi timp aportul de alimente bogate in calciu: produse lactate si de panificaţie (cantitatea permisă este de 100 ml lapte sau 50 grame brânză pe zi ). Tot in acest context este necesara evitarea alimentelor cu continut crescut de oxalati cum ar fi : spanacul, ridichea, măcrişul, fasolea boabe, lintea, sfecla, macul, stafidele, nuca şi cafeaua. 
    Un alt aliment care faciliteaza producerea in organism a acidului oxalic este zaharul, acesta este motivul pentru care acesta este contraindicat. 
    Alimente utile in cazul predispozitiei de formare a pietrei de oxalat la nivel renal sunt cele care sunt bogate in vitamina B6 si magneziu  care inhiba aceasta formare: peste, ficat  si uleiurile vegetale, respectiv tărâţea de grâu. Se pot consuma in mod obisnuit carnea şi orezul, iar dintre fructe, pepenele, piersicile, strugurii şi merele sunt, de asemenea recomandate. 
Alaturi de sfaturile de nutritie prezentate mai sus, de altfel la indemana oricui, va recomandam anumite plante care reprezinta un ajutor recunoscut de medicina populara de secole: ceai de cozi de cirese si matase de porumb, si ochii soricelului (Iarba Chanca Piedra planta originara din bazinul fluviului Amazon) regasit in anumite suplimente nutritive, recomandat fiind Stonebreaker (mai multe informatii aici )

_______________________________________
  • Sunteti sanatosi si totusi vreti sa procedati la o alimentatie mai sanatoasa decat cea din prezent?
  • Nu mai stiti practic ce sa mancati mai sanatos?
  • Va intereseaza cum sa descoperiti "viciile" ascunse ale unui aliment ambalat si cum sa cititi eticheta alimentara?
  • Simtiti ca este necesar sa fiti mai informat asupra alimetelor pe care le consumati?
  • Ati dori sa aflati cum sa preparati alimentele intr-un mod mai sanatos?
  • Aveti o anumita afectiune care necesita o dieta personalizata?
  • Greutatea corporala este peste sau sub limita?
  • Aveti sentimente "deosebite"  pentru alimente si chiar pentru unele dintre ele?

Suna si programeaza-te acum la SPECIALISTUL IN NUTRITIE SI DIETETICA.
tel.: 0742.11.24.80
Ne poti contacta pe email: nutritionist.iasi@gmail.com

sau  lasa un comentariu la acest articol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu