marți, 3 martie 2015

Dieta de eliminare

Cu referire speciala pentru persoanele cu afectiuni digestive: reflux gastroesofagian, pirozis si constipatie. Acestea sunt afectiuni pentru care se elibereaza medicamente cu reteta sau fara ! Puteti sa aplicati dieta de eliminare (detaliata mai jos - atentie : cititi tot si in special ultimul paragraf "De retinut"!) sau sa va administrati medicamente pentru diminuarea simptomelor stanjenitoare.
In ambele cazuri, organismul  are nevoie de sustinere nutritionala: alimentatie corecta si suplimentare.
Din experienta ca nutritionist si dietetician s-a creionat un mini-program de observare si gestionare a alegerilor alimentare pe parcursul a 2 -3 sapatamani pentru persoanele care sunt diagnosticate cu afectiunile mentionate.
Aplicantii mini-programului de eliminare au fost uimiti sa vada ca pirozisul, constipatia , cefaleea, durerea de spate si multe alte simptome deranjante dispar in urma eliminarii ... "alimentului agresor".
Medicina moderna a demonstrat rolul evident al alimentatiei contemporane (procesat industrial si ultra-prelucrat termic) in sensibilizarea organismului la alimente specifice si implicit la generarea a frecvente afectiuni gastrointestinale.

Alexandru cantareste 142 kg, fumeaza, bea periodic alcool, cafea si bauturi carbogazoase. De ceva ani, sufera de reflux gastroesofagian si constipatie cronica, find foarte nemultumit de "deranjul" zilnic. A primit de nenumarate ori recomandari pentru a scapa de acestea: sa isi modifice dieta si sa scada in greutate 50-60 kg, sa renunte la fumat, alcool si bauturi carbogazoase si intotdeauna a ignorat sfaturile, cerand in schimb : "un medicament, ceva, care sa-mi scada arsurile si sa ies la baie".
E de inteles ,  de ce medicii care se confrunta cu astfel de scenarii zilnic, luna de luna, prescriu medicamente antiacide si antisecretorii gastrice pentru taratamentul pirozisului si laxative pentru inducerea tranzitului intestinal.

Am mai spus si o sa repet pana se va intipari profund in  mintea fiecaruia :
"Starea ta din prezent este rezultatul combinat al actiunilor tale dn trecut! Asa actiuni, asa rezultate! Iar pentru REZULTATE NOI, ACTIUNI NOI !"

De aici si aplicarea miniprogramului de eliminare.
In ce consta acesta? Ideea e ca daca sunt alimente, ingrediente la care sunteti sensibil, acestea trebuiesc eliminate. Efortul de identificare a acestora se intinde pe parcursul a 2-3 saptamani. Este o activitate ce necesita constientizare si atentie maxime, si care se impune pe locul 1 pe intreaga perioada !
Simptomele care va chinuie se manifesta pe un teren propice si care trebuie inlaturat  :  fast food, faina alba, procesate industriale si dulciurile, inlocuindu-l cu : legume, leguminoase, fructe, seminte si nuci.
Si cu toate acestea, anumite alimente declanseaza cel mai frecvent aceste simptome: grau, lactate, oua, peste, scoici, soia, arahide, ciocolata si drojdie. Eliminarea lor poate fi cheia pentru disparitia simptomelor.

Care sunt pasii concreti?
1. Eliminati pentru o saptamana alergenii cei mai cunoscuti : grau, lactate, zahar, cafeina, alcool  SI REMARCATI CUM VA SIMTITI!
2. Reintroduceti doar (!) cate unul si remarcati daca reapar simptomele.

Aceste doua actiuni sunt suficiente pentru a va determina sa mancati corect si in continuare. Exista totusi si un dezavantaj : programul de eliminare implica mai mult decat in cazul altor modificari dietetice : DISCIPLINA . Pe toata durata programului de eliminare, alimentatia este foarte bine organizata ! Cu alte cuvinte, este imperios necesar sa ai programate mesele si gustarile pentru a impiedica foamea sa iti comande "portii de orice" cu continut sigur de ingrediente excluse.

DE RETINUT :

  •  programul este simplu, poate fi aplicat de oricine. Cu un amendament special pentru bolnavii cu afectiuni ce necesita obligatoriu actiuni  personalizate sub supraveghere medicala.
  • daca luati deja zilnic medicamente antiacide , antisecretorii gastrice si laxative trebuie sa stiti ca acestea pot cauza deficite nutritionale specifice si care pot cauza afectari grave si foarte grave. Acest fapt impune suplimentarea si supravegherea aportului de nutrienti (acest lucru se face in urma consultului de specialitate).

Daca simtiti nevoia de sustinere si indrumare, ma puteti contacta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu