miercuri, 9 martie 2016

Prezentul este valoarea actiunilor din trecut

(articol preluat de pe nutritionistiasi.wordpress.com)

Sunt om si viata are valoare in ochii mei. Acest fapt consider ca este definitoriu pentru o timp pentru a gandifiinta umana care se considera evoluata si capabila de a face alegeri  constiente.
Pentru ca ne bucuram de acest avantaj ne conducem viata dupa convingerile personale „sapate” in trecut, in mintea noastra, de mediul social si cel educational.  Dar se pare ca intr-un moment special din viata ne trezim. Ne ridicam ochii din harta trasata de altii. Si ceea ce descoperim este adevarata noastra menire.
Atunci este momentul in care ne miscam, ne angrenam si realizam cu placere, pasiune pasii pentru a ne atinge menirea : Succesul! E succesul care ne implineste si ne aduce fericirea.
Atentie ! Pana ajungeti aici veti crede ca succesul este facil, peste noapte, rapid, usor de atins!
Vestea proasta este ca este exact contrariul ! Orice succes este urmarea unui EFORT desfasurat pe perioade lungi si foarte lungi in  cadrul unui proces in care sunt implicati foarte multi factori.
Esti pregatit pentru efortul acesta? Esti dispus sa te angrenezi sa actionezi pentru visul tau?
De multe ori  este implicata vointa, dorinta puternica si actiunea perseverenta.
***
Toate cele de mai sus sunt TEORIE, dar sunt esentiale pentru orice actiune de valoare !
Fiecare dintre noi traim zilnic fapte de viata in directa legatura cu preocuparile, profesia si mediul social in care ne „invartim”. Par a fi situatii banale dar complexitatea este evidenta daca aprofundam paienjenisul de fenomene implicate.
  1. Situatia din prezent, fie rea – fie buna, este rezultatul actiunilor din trecut!
  2. Inevitabil, daca vrem alt rezultat, e necesar sa faptuim alte actiuni!
Aceste principii sunt statutare in organizarea programelor nutritionale oferite de noi la cabinet.
Alimentatia corecta este responsabilitatea fiecaruia dintre noi iar atunci cand simtim ca este util,  ajutorul il putem primi de la nutritionist-dieteticieni. Astfel, in profesia de nutritionist, rezultatele sunt cuantificabile prin masuratori : kg, cm, valori biorezonatorii – masa grasa/masa slaba, dar si prin evaluarea (subiectiva, dar plina de valoare pentru subiect!) modificarii starii de bine.
Din experienta pacientilor nostri la cabinet, cel mai bun demers in alegerile alimentare corecte este caracterizat de disciplina organizatorica si nu de vointa! Acest fapt este evident in momentul comparatiei dietei restrictive cu programul alimentar personalizat care de fapt imbratiseaza un stil de viata sanatos pe o perioada lunga de timp (ani sau chiar toata viata).
Daca in cazul unei diete restrictive, persoana lupta cu maxima vointa, in cazul programului de stil de viata sanatos „strangerea de dinti” dispare cu desavarsire. Diferenta de atingere a tintei propuse este timpul, pentru stilul de viata sanatos durata este cu mult mai lunga dar … SIGURA si se insoteste de stare de bine pe termen lung si de micsorarea evidenta a riscurilor de imbolnavire.
Mentionez ca tinta propusa, in cazul termenelor rapide,  vizeza doar greutatea si formele corporale, excluzand din start preocuparea pentru sanatate si viziunea globala, in special ce se petrece dupa finalizarea dietei, cu alte cuvinte, preocuparea mentala pentru rezultatul imediat, limiteaza viziunea de ansamblu. De exemplu :  Ce fac dupa ce termin dieta? Ce, cat si cum aleg alimentele atunci? Pot sa reiau dieta, si cand? Oare toata viata o sa fie o dieta? Voi recastiga in greutate dupa ce nu mai tin dieta?
Concluzionand:
Dieta restrictiva si suplimentele pentru pierdere in greutate – creatii ale industriei de profil – sunt ajutoare de moment. Daca stilul de viata anterior se mentine, dupa o perioada de timp greutatea revine si chiar depaseste valoarea anterioara.
Avem minte si putem gandi:
  • interesul producatorului / initiatorului este indreptat spre celebritate si profit,
  • fiind, asa cum afirma ei, eficiente, de ce revine cantitatea corporala la valoarea anterioara si raman in continuare supraponderali, obezi ?
  • SI REIAU : DACA AM AJUNS IN ACEASTA SITUATIE, DIN PREZENT, DIN CAUZA ACTIUNILOR DIN TRECUT, NU E MAI NORMAL SA SCHIMBAM ACTIUNILE VECHI CU ALTELE NOI, DE BUN SIMT ?
Esti dispus sa schimbi actiunile tale zilnice?
DA? Esti binevenit la cabinet, sa inveti si sa aplici o viata noua care sa iti aduca satisfactii pe termen  lung!
Cu drag,
Constantin Tibirna
Nutritionist si Dietetician licentiat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu