9 alimente care te susţin la sală
Mănânci să te simţi bine. Iată nouă alimente, cele mai utile pentru susţinerea cu substanţe nutritive a organismului suprasolicitat de exerciţiile la sală. Acestea sunt : avocado, astaxantin (antioxidant), carnea de pui (organic), fructele de pădure, ouăle (eco), rhodiola, somonul arctic, uleiul de nucă de cocos şi zerul.
Alături de alimentele menţionate, o dietă
sănătoasă trebuie să reducă cât mai mult
din consumul zilnic zahărul, cereale rafinate, grăsimile trans- şi cele
excesiv preparate termic şi industrial, precum şi utilizarea unei cantităţi
moderate de proteine de înaltă calitate.
In special pentru pierderea dar şi pentru menţinerea greutăţii, reduceţi spre minim consumul de băuturi energizante, orice băutură îndulcită cu zahăr şi sucurile de fructe fără pulpă.
___________________________________________________________________________________
Acest articol este pentru tine, cel pentru care fitnessul este pasiune şi muşchi, sau ai ales sala de fitness partener de slăbit.
CAND TE INTERESEZĂ STAREA TA DE SĂNĂTATE ATUNCI CÂND PRACTICI EXERCIŢIILE FIZICE, OBLIGATORIE ESTE PLANIFICAREA MESEI POST-ANTRENAMENT !!!
Pe scurt despre :
Avocado
Fructele de avocado sunt foarte bogate in grasimi mononesaturate, care sunt usor utilizate ca sursa de energie. Un fruct mediu contine aproximativ 22,5 grame de grasimi. Acest fapt permite absorbtia la nivel intestinala a nutritenţilor solubili în grăsimi, în special vitaminele liposolubile A, D, E şi K, precum şi alfa- şi beta-caroten şi luteina, toate prezente în alte alimente combinate cu avocado !
Astaxantin
Studiile clinice au arătat că astaxantinul ajută la creșterea puterii și rezistenței musculare, reducând timpul de recuperare post-efort și scade durerea după activităţile fizice intense. Cele mai multe dintre beneficiile astaxantinului provin din proprietăţile sale puternic anti-inflamatorii și antioxidante. Astaxantinul este un beta-carotenoid produs de algele marine.
Carnea de pui organic
Fiind o sursa excelentă de proteine si aminoacizi esentiali pentru cresterea masei musculare și de întreținere. Alături de o salată de spanac un pui este o masa excelentă post-antrenament.
Fructele de pădure
Bogate în antioxidanţi şi în numeroşi alţi fitonutrienţi, constituie un ajutor remarcabil pentru organismul suprasolicitat fizic, mai ales în perioadele de contact imediat cu aerul rece iar corpul a utilizat sistemele la maxim, implicit şi pe cel imunitar.
Ouă eco
Ouă ecologice sunt o mare sursă de proteine, care sunt esentiale pentru construirea, întreținerea și repararea ţesuturilor corpului (piele, organe interne, muschi). Proteinele sunt, de asemenea, componente majore ale sistemului imunitar și ale hormonilor. Ouă ecologice conțin, de asemenea, grăsimi saturate esenţiale de care organismul tău are nevoie pentru a-şi menţine sănătatea optimă.
Rhodiola Rosea
Rodhiola Rosea este o plantă perenă cunoscută ca o
"plantă adaptogen" adică poate ajuta organismul dumneavoastră să se adapteze
la eforturile fizice, chimice,
și de stres fiind folosit de mulți sportivi pentru îmbunătățirea
performanțelor atletice, ajutând la protejarea ţesutului muscular în timpul exerciţiilor fizice și
la scurtarea timpului de recuperare între antrenamente.
Ulei de nucă de cocos
Somonul - dar şi mulţi alţi peşti
Somonul este o sursă excelentă de grăsimi esențiale omega-3 (EPA si DHA), proteine de înaltă calitate, precum și astaxantin și alţi antioxidanti, toate fiind importante pentru fitness.
Somonul este o sursă excelentă de grăsimi esențiale omega-3 (EPA si DHA), proteine de înaltă calitate, precum și astaxantin și alţi antioxidanti, toate fiind importante pentru fitness.
Ulei de nucă de cocos
Uleiul de nuca de cocos este cea mai bogata sursă naturală de acizi grași cu lanț
mediu (MCFAs), care se absorb foarte bine la nivel intestinal şi ajung direct la ficat pentru
a fi utilizaţi ca sursă de energie. A fost demonstrat de către numeroase studii că MCFAs constituie o sursă de energie rapidă, ajutând la pierderea în greutate şi la îmbunătăţirea sensibilităţii la insulină şi toleranţa la glucoză - adujvant remarcabil pentru persoanele cu afectare a metabolismului glicemic.
Uleiul din nucă de cocos are în compoziţie acid lauric, o grăsime ''miracol'' datorită proprietăţilor sale unice de promovare a sănătăţii. Ajuns în organism este transformat în acid lauric monolaurin, care are proprietăți anti - virale , anti - bacteriene și anti - parazitare.
Proteina din zer
Uleiul din nucă de cocos are în compoziţie acid lauric, o grăsime ''miracol'' datorită proprietăţilor sale unice de promovare a sănătăţii. Ajuns în organism este transformat în acid lauric monolaurin, care are proprietăți anti - virale , anti - bacteriene și anti - parazitare.
Proteina din zer
Din ce în ce mai mulţi nutriţionişti consideră proteina din zer ca fiind standardul de aur, zerul fiind o alegere ideală înainte şi după exercitiile la sală. Multe dintre suplimentele cu proteine din zer sunt derivate din lapte pasteurizat și prelucrate la căldură și mediu acid. In acest mod, sunt transformate ireversibil componentele imuno şi aminoacizii din zer. De asemenea, multe dintre ele conțin, aditivi chimici și îndulcitorii artificiali.
1. Toate alimentele menţionate sunt cu atât mai sănătoase dacă sunt organice şi proaspete. Cele 9 alimente oferă carbohidraţi în cantităţi reduse, grăsimi sănătoase şi o cantitate moderată de proteine de înaltă calitate.
2. Studiile asupra nutriţiei umane au demonstrat că o sănătate optimă se menţine printr-un aport optim (fără exces) de proteine care va conduce la reducerea riscului de cancer. Caloriile reduse astfel vor fi înlocuite cu grăsimi sănătoase din avocado , ulei de nucă de cocos , măsline , ulei de măsline , unt și nuci .
3. Evitaţi consumul de zahăr înainte, în timpul şi după efort!
Cu drag,
Constantin Ţîbîrnă
Nutriţionist şi dietetician
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu