duminică, 4 august 2013

Cum e cand te simti bine?


            Exista multe definitii, multa teorie, filozofie si fabulatie despre fericire, viata si bunastare (completa, nu numai cea financiara). Fiecare dintre noi stie cel mai bine care este starea de bine. Atunci cand gandirea noastra se pierde in ceata vietii moderne, cuvintele cuiva, o imagine sau o informatie citita undeva, "ne dau un branci" si devenim constienti de noi si de starile noastre.
Cu totii stim ca sunt factori care ne influienteaza starile psiho-emotionale, mai ales in prezent, datorita mediului supra-urbanizat si supra-informatizat. Pentru ca suntem pe un blog de nutritie, inevitabil vorbim despre alimentatie si influienta acesteia asupraa vietii fiecaruia dintre noi. Mai jos am preluat articolul scris in "Revista de publicitate pentru Succes100%" cu tema: "Importanta alimentatiei pentru starea de bine" :
           Ce este starea de bine (în engleză wellness)? Este nevoia autentică, umană, vie şi imperioasă care este rezultatul meritoriu al acţiunilor noastre : hrănire, exerciţii fizice, somn, muncă, economii, trăiri psiho-emoţionale  - toate acestea fiind luate în urma unor decizii ZILNICE !

                Se remarcă un interes crescut pentru siguranţa produselor şi serviciilor pe care le folosim. Vrem să nu ne facă rău (!) şi implicit să permită mai multă capacitate de prevenţie din partea lor, începând de la ce pastă de dinţi şi cosmetice utilizăm dimineaţa, până la ce mâncăm în decursul zilei şi ce fel de şampon şi lenjerie folosim seara.

                Mâncăm zilnic şi chiar de mai multe ori pe zi. Acest fapt dovedeşte că alimentaţia este un act deosebit de important pentru organism - cu ajutorul substanţelor nutritive din alimente organismul menţinându-se în viaţă. Calitatea şi cantitatea optimă a acestor substanţe, aduse prin aport alimentar, determină starea de bine sau de boală a organelor, implicit a întregului corp.

                Trăim în prezent într-o lume a abundenţei fără precedent în istoria omenirii. Şi chiar în acest moment tot mai mulţi oameni conştientizează şi fac alegeri alimentare care să conducă la creşterea stării lor de bine. Până şi cele mai mari concerne alimentare creează pentru piaţa de consum, zilnic, produse noi care să cuprindă şi segmentul consumatorilor de alimente sănătoase (bio, organice, naturale).

                Devin din ce mai populari termenii : suplimente nutritive, creşterea imunităţii, detoxifiere, acidifiere, radicali liberi, stres oxidativ, antioxidanţi, alcalinizare – pomenindu-i pe cei mai comuni.

                Oamenii au intuit aşadar, unii chiar au şi adoptat, o nouă viziune asupra stării de bine. Nu mai este rentabilă atitudinea ‘lasă că îmi trăiesc viaţa aşa cum vreau, îmi fac de cap acum’. Oamenii au observat şi sunt din ce în ce mai contrariaţi de suferinţa acută, a lor şi a celor dragi lor, generată de stilul de viaţă comun, nepăsător, dezinformat şi ‘în bătaia vântului’.

                Cu atât mai mult, în această petrecere monotonă de zi cu zi, este imposibil să nu remarci ‘strălucirea’ stării de bine a celor care arată mai bine, sunt mai puternici şi cu forme perfecte ! Şi faptul că toţi ne dorim să arătăm şi să ne simţim mai bine, la fel ca şi cel (cea) pe care îl (o) admirăm, ne face să căutăm, să ne informăm şi să acţionăm în această direcţie.

                Spatiul nu ne permite a detalia subiectul importanţei alimentaţiei optime pentru starea de sănătate. Totuşi, reţineţi că organismul uman are nevoie de hrană zilnic, minim 3 mese / zi, pentru energie (necesară funcţionării organelor interne cât şi pentru desfăşurarea activităţilor fizice), furnizarea de materii prime pentru reînnoirea şi înlocuirea permanentă a celulelor, aport de catalizatori (vitamine, enzime) şi minerale (ambele facilitează importante reacţii chimice la nivel celular). Să nu uităm de GUST ! Alimentele pe care le mâncăm trebuie să fie apetisante !

                Cum nu ne-am născut cu aceste preferinţe culinare , este clar că ele sunt dobândite şi … modificabile ! Vă invit să testaţi alimentele sănătoase (le vom detalia în articole viitoare). Cu siguranţă veţi fi încântaţi de gust şi, … într-un timp scurt, de starea de bine care v-o conferă.

                Ai nevoie de ajutor personalizat ? Programează-te  la nutriţionist : 0742.112.480 .

Cu drag,

Constantin Ţîbîrnă

Nutriţionist şi Dietetician Licenţiat


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu