duminică, 11 august 2013

Români, TREZITI-VA !

Faptul că sunt român nu schimbă cu nimic sentimentele de apreciere a oricărui om , indiferent de nationalitate, cult religios, etc....
Ca orice om, totuşi am o legătură profundă, subtilă cu locurile natale şi oamenii locurilor.
De ce '' Români, Treziţi-vă ! '' ? Excluzând nenumăratele implicaţii socio-politice, istorice şi ... mesianice, întreţinute de teorii ale conspiraţiei, şi coborând la nivelul traiului zilnic, cu directe implicaţii asupra corpului şi minţii românului de rând, se poate trage un serios semnal de alarmă!
Privitor la ce?
La starea de sănătate fizică şi mentală a românului!
Ministerul sănătăţii din România recunoştea în 2007 că peste 74% din români sunt bolnavi ! Se pare că aceste mesaje nu îi ''scutură'' pe români, acum în 2013 statisticile arată creşteri alarmante ale cazurilor noi de îmbolnăviri!
Analizând cazuri individuale, am constatat că la înrăutăţirea severă a stării de sănătate, cetăţeanul ''prins'' în treburile zilnice începe să se mişte către doctor. Unii dintre noi ar spune că e normal, ''ce să cauţi la doctor dacă nu eşti bolnav?'' Această atitudine are la bază o gândire de tip post-eveniment, reacţie la ceea ce se petrece.
Cu toate acestea , oricine are în jurul său imaginea omului suferind, fie o rudă apropiată, fie un coleg sau prieten afectat de boli mai mult sau mai putin grave. Cu totii trăim în aceeaşi societate ce ne oferă aceleaşi condiţii, mâncâm aceleaşi alimente şi ''îngurgităm'' aceleaşi informaţii mass-media. De ce, nu luăm măsuri pentru noi când avem atâtea şi atâtea ''modele'' de naufragiu a sănătăţii în faţa ochilor?

PRINCIPALUL motiv , pe care îl consider responsabil de indolenţa pe care o afişăm faţă de sănătatea noastră este CONVINGEREA PE CARE O AVEM ADÂNC ÎNTIPĂRITĂ ÎN SUBCONŞTIENT CĂ E NORMAL CA OMUL SĂ AJUNGA SA SE ÎMBOLNĂVEASCĂ!
Si atunci de ce ne-ar mai păsa de prevenţie şi starea de bine din viitor?

Analizând această rădăcină crescută din sămânţa unei educaţii bolnăvicioase, udată din plin de ideile ''ştiinţifice''  ale unei societăţi cu un ochi la profit şi celălalt orb, am concluzionat că sănătatea fiecăruia dintre noi este un bun propriu care nu poate fi întreţinut decât de noi înşine.

Adormit fiind, nu ştim ce se întâmplă cu corpul nostru. Numai atunci când ne trezim , conştientizăm că avem un corp şi putem să-l utilizăm. Cum ne putem ''trezi'', pentru a vedea sănătatea?

  • Ne uităm în jur şi vedem ce se întâmplă cu ceilalţi. Sunt sănătoşi ? ce au făcut pentru a rămâne aşa? Sunt bolnavi? ce i-a adus în această stare? 
Iata principalele semnale care trebuie să vă deschidă ochii:
1.  Aveţi semnale fizice : durere, jenă , care apar periodic sau se manifestă continuu.
2.  Prezentaţi o permanentă stare de oboseală cu devitalizare accentuată în anumite momente ale zilei.
3.  Aţi pierdut / câştigat în greutate 5-6 kg în 1-2 luni. (Nu aşteptaţi să apară alte simptome pentru a lua măsuri!)
  •  Presupunând ca suntem sănătoşi, şi totuşi am ajuns să citim acest articol, să îndrăznim să citim mai mult şi să luăm exemplul de bun simţ al celor sănătoşi. Aici avem un mic amendament : exemplele de bun simţ nu se strigă în gura mare, nu sunt postate pe media cu tentă evidentă de reclamă şi nu sunt un moft de vedetă. Ele sunt modeste, dar hotărâte, adică sunt parte integrantă a unui stil de viaţă sănătos, condus pe perioade lungi de timp, de ordinul anilor, sau chiar zecilor de ani şi care oferă astfel credibilitate maximă.
  • O altă regulă a sănătăţii este o gândire liberă de influineţele automatizate, stresante ale unei stereotipii mentale comune, în care am spus deja că se complace dealtfel omul contemporan. Mijloacele media sunt instrumente puternice pentru omul conştient, selectând ceea ce este util şi eliminând surplusul de proastă calitate sau inutilităţi de genul ştirilor fără substanţă dar încărcate de sentimente puternice subjugatoare.
  • Să conştientizăm că o parte a plăcerilor de acum şi care nu aduc rapid o stare neplăcută, nu sunt neapărat aspecte de întreţinere a unei stări de bine pe termen lung. Să spunem stop ispitelor comerciale acum, pentru că ştim numeroase cazuri ale celor păţiţi şi mai ştim că producătorul vrea doar banul  nostru !
  • Iar dacă aveţi copii, fiţi înţelepţi! Oferiţi-le acestora şansa de a primi o educaţie spre prevenţie prin preocupări zilnice asupra gândurilor sale, formaţi-le conexiuni neuronale puternice în această direcţie. Astfel vor şti ce să aleagă bun din ceea ce le oferă societatea!

Dacă sunteţi întrebat, răspundeţi cu drag şi răbdare. Ştiu că aceste calităţi sunt în sufletul românului. Totuşi să eliminăm artificiul mental creat de eliberarea de comunism şi anume: că le ştim pe toate! Dacă nu ştiţi, întrebaţi şi acceptaţi doar elementele de bun simţ (tocmai am spus în ce se bazează bunul simţ modelator!). Vă doresc succes în transformarea spre dobândirea stării de bine perpetue!
Cu drag,
Constantin Ţîbîrnă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu