duminică, 4 mai 2014

Sanatatea inimii sustinuta de suplimente de vitamine si minerale?

Suplimentele de vitamine și minerale pot promova într-adevăr sanatatea inimii ? 
O multitudine de studii au dezbatut eficienta suplimentarii alimentatiei zilnice cu vitamine si minerale. Daca in cazul gravidelor si a copiilor in prima copilarie (0 - 5 ani) este clar stabilita necesitatea administrarii ANUMITOR vitamine si minerale, in cazul omului matur si a celui aflat la varste inaintate aportul suplimentar al acestor substante esentiale este sustinut sau combatut de studii diverse.

Astfel, unele studii au sugerat ca suplimentele de calciu au beneficii pentru sanatatea inimii si multe alte studii au arătat, de asemenea, că uleiul de pește este bun pentru inima. 
In schimb, un studiu recent ce a tinut sub control aportul de suplimente de calciu la pesroanele de sex masculin si care au luat mai mult de 1.000 de miligrame de calciu pe zi, suplimentar , pe o perioada de 12 ani au avut cu 20% mai multe sanse de muri de boli de inima decat cei care nu au luat capsule de suplimente de Ca. 
In timp ce unele studii au descoperit ca administraerea de capsule de ulei de pește scade sansa de a avea un atac de cord sau alte probleme cardiovasculare , alte studii nu au reușit să găsească astfel de beneficii .

Numeroase studii observationale au aratat , de asemenea, legătura între sănătatea inimii și prizele mari de anumite vitamine - în special , vitaminele C si E , beta- caroten și  vitaminele din complexul B ( acid folic , B6  si B12) .

Si totusi, alte studii, au facut comparatii intre oamenii care au luat vitamine specifice si cei care au luat placebo, determinand anumite linii directoare in statul American Heart Association ce recomanda ca suplimentele de vitamine enumerate mai sus nu ar trebui să fie luate pentru a preveni bolile de inima.

Intotdeauna exista argumente pro- si contra- . Permanent vor fi voci care actioneaza si concluzioneaza functie de intresele stiintifice - comerciale, sau poate in urma intentiei cercetatorului de a demonstra un adevar in care crede.

Cel mai bine pentru organismul uman este sa obțina nutrienții din alimente si nu din pastile. Atunci cand te hranesti cu alimente integrale , sănătoase si variate , nu ai nutrienți individuali izolati - vei obține un amestec optim de vitamine , carbohidrati , fibre și unele grăsimi, toate care s-au dovedit a fi benefice pentru sanatatea inimii tale.
Totusi sa nu uitam ca alimentele din prezent nu mai sunt ca acum 40 de ani, ba chiar fata de cele de acum 100 de ani. Astfel, calitatile nutritionale ale alimentelor sunt cu mult diminuate datorita mediului : poluanti, excesul de substante chimice utilizate in agricultura, precum si urmarea modalitatilor de preparare, conservare si industrilizare a alimentului.

In acest sens, apare oportuna suplimentarea alimentatiei cu vitamine si minerale in urma consultarii unui specialist. Corpul fiecaruia dintre noi este unic ! Suplimentarea cu nutrienti in mod eficace se face in urma unui consult de specialitate, in care nutritionistul isi aduce contributia in mod personalizat.



Atentie ! Administrarea de suplimente de vitamine si minerale se face in timpul meselor crescand astfel asimilarea lor si nu in ultimul rand, (studiati, cercetati, informati-va) folositi suplimente care au ca sursa natura vie si calitatea lor este cat mai aproape de aceasta, procesele de extractie si prelucrare sa fie cat mai blande (sa nu distruga vitaminele si sa pastreze biodisponibilitatea mineralelor) si eventual fara adaosuri de sinteza pentru conservare, texturare sau aromatizare. 

Sa adaugam si faptul ca sunt cu mult mai multe substante din natura vie (antioxidanti, enzime ...) care alaturi de vitamine si minerale sustin sanatatea organismului uman. Din acest motiv, chiar daca O VITAMINA SAU UN MINERAL sunt esentiale unei functii sau a unui organ al corpului uman, NU ESTE SINGURA IN PROCESUL DE MENTINERE A VIETII SANATOASE !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu