miercuri, 1 ianuarie 2014

Stiati ca ... ?

Daca ati fost incitati de subiect si ati deschis articolul, e clar ca aveti asteptari mari de la voi in noul an, 2014.
Bine v-am regasit poarta inimii deschisa.

"Stiati ca ... ?"  este un gand care te incita la cunoastere, iti conduce mintea pe meleaguri necunoscute, te aseaza in fruntea expeditiei si devii explorator in tinutul incertitudinii.

Omul de felul sau este un curios. Cauta, experimenteaza si creaza.
Proportional, 95 % din oameni cauta (doar!) sa ia contact cu noul, restul de 5 % in toata viata lor nu isi pot depasi conditia, imbratisand traditia, obisnuinta, "siguranta zilei de maine" si pastrand "cu dintii" avantajele deja dobandite.
O perioada de timp avantajele unei pozitii confera siguranta care impietreste valul (dinamica) schimbarii.

Dar necunoscutul implica sentimente de nesiguranta, culminand cu teama si retinerea, astfel dramatic, proportia se modifica, peste 95 % din oameni refuza sa experimenteze, conservand "ce-i in mana nu-i minciuna" . In schimb, cei 5 % ramasi se avanta in necunoscut fiind promotorii noii lumi.

Care este diferenta intre experimentatori si creatori?
Experimentatorii sunt acei oameni care observa, analizeaza si aduc explicatii in baza informatiilor acumulate in trecut. Ei sunt acei 5 %. Creatorii sunt oamenii care aduc idei neprincipiale, sarite din tipare care se opun imposibilului si care  (si!) depasesc statutul de experimentatori. Ei par a fi in proportie insignifianta, 0,1 % din experimentatori! Cu toate acestea ei sunt motorul evolutiei societatii noastre.

Gandind in termeni de raport ce inseamna 0,1 % din 5% din populatia acestei planete? Si cu toate acestea, un simplu calcul ne conduce la valoarea 350.000 de persoane care creaza progresul major al umanitatii. Sunt multi? Sunt putini? Daca ne gandim ca unul singur a fost cel care a descoperit becul - Edison, doi sunt cei care au reusit prima data sa zboare cu un aparat mai greu decat aerul - fratii Wright, .... cred ca sunt suficienti!
Si acum sa ne gandim ca s-ar dubla numarul creatorilor ! Unde ar fi umanitatea acum?

(Cand e vorba de cifre, ideea are valoare, "greutate". Doar atentie la asocierea cifrelor cu intentia, dezvaluita sau nu, a celui care o utilizeaza.)

Oricand poti deveni membru al clubului creatiei dar nu inseamna un post permanent. Depinde doar de tine sa ramai un creator, ceea ce recunosc multi ca nu e usor. Tentatiile si influientele mediului contemporan nu sunt decat degetul de pe tragaciul armei numite obisnuinta.

Deci, "stiai ca...?" viata ta depinde de cata informatie detii si de calitatea acesteia? Numai tu alegi directia : deschis catre nou sau inchizi usa si te culci (pe-o ureche).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu