luni, 13 ianuarie 2014

O cafea, doua, ... patru, sau mai multe, pe zi ?

( extras din articolul "Break Your Coffee Addiction with a Switch to an All Natural, Mega-Health Beverage" http://www.mercola.com/ )
Scapa de dependenta de cafea alegand sa consumi alte bauturi naturale super-sanatoase.
Cafeaua este cea mai populara bautura in lume. Numai amercanii beau peste 400 milioane de cesti pe zi. De ce oare o substanta care se comporta ca o povara metabolica pentru corp si nu ofera nici o valoare nutritiva – nici vitamine, nici minerale, nici enzime – a devenit atat de utilizata la scara atat de larga in intreaga lume?

Oricum, ce e asa de bun la cafea?
Cei mai multi dintre bautorii de cafea se bucura de gustul acesteia. Dar si pentru cei carora nu le place gustul de cafea exista numerosi aditivi care mascheaza gustul, dintre cei mai cunsocuti fiind indulcitorii sau siropul de ciocolata. Insa producatorii utilizeaza o variata gama de substante care pot masca gustul cafelei, numarul acestora fiind limitat doar de imaginatia ta.
Un alt motiv important pentru care oamenii beau cafea este pentru impulsul, energia cofeinei . Multi oameni jura că nu pot să plece dimineața de acasa fără o ceașcă de cafea - sau mai multe . Ei se simt obositi fizic și mental fără a bea cafeaua de dimineață .
Cei mai multi dintre marii bautori de cafea susțin ca obiceiul acesta nu le provoaca nici un rau. De fapt , ei au adoptat punctul de vedere al rapoartelor ce sustin beneficiile consumului de cafea pentru sănătate, citand studii care pretind ca consumul regulat de cafea reduce riscul de boli de inima si
diabet.
Problema , însă , este ca efectul cafelei in organismul uman a fost pe larg cercetat pe o perioada lunga, de zeci de ani , si totusi nu există încă un consens despre ceea ce face cu adevărat pentru sănătatea ta. Rezultatele studiilor asupra cafelei sunt de multe ori contradictorii, si care este motivul pentru care informatia citita intr-un articol din aceasta saptamana ar contrazice complet sfaturile din rapoartele de acum o lună în urmă ?
Un studiu efectuat în 2004, de exemplu, a indicat ca daca beti cafea , aceasta va poate afecta negativ memoria pe termen scurt. Nu după mult timp, un alt raport a fost publicat , si care a subliniat ca consumul a catorva cesti de cafea pe zi poate imbunatati memoria de scurta durata
Acesta este doar un exemplu dintre multele informatii contradictorii pritvitoare la consumul regulat de cafea si posibilele efecte ale cafelei asupra corpului uman
Cercetatorii nu pot indica cu exactitate cum actioneaza cafeaua, in sensul reducerii riscului anumitor boli, banuindu-se ca am putea avea de a face cu efecte anti-inflamatorii datorate proprietăților antioxidantilor din cafea.
Datorita acestor proprietati pe care unele publicatii le evidentiaza, nu inseamna ca aceasta bautura, cafeaua, este un produs alimentar sanatos. Există metode mult mai bune si mai puțin riscante pentru a atinge beneficiile obtinute prin consumul de cafea. Nu folositi informatiile pro-consum sau propagandă (reclama „stiintifica”) ca pe o scuză pentru a va mentine obiceiul de a consuma cafea!


Adevărul: cafeaua poate distruge sănătatea ta
Anumite studii menționeaza beneficiile consumului de cafea pentru sanatate: scade riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer si diabet. Cu toate acestea, conform studiilor, cafeaua crește riscul de cancer de stomac și leucemie.
La fel ca și in cazul majoritatii drogurilor, nu se remarca beneficiile ci mai degraba reacțiile adverse.
Cafeaua poate deasemenea:
• interfera cu capacitatea organismului de a utiliza apa, și de a promova pierderea de lichide
• creșterea colesterolului
• genera pierderea controlului asupra nivelului de insulină
• contribui la artrita reumatoida si accident vascular cerebral
• afecta vasele de sânge
• crește riscul de boli de inima
< dupa Mercola.com, Advanced Plan: Beverages, http://www.mercola.com/nutritionplan/advanced_beverages.htm
(Accessed 5/5/09) >
Cafeaua interfereaza cu capacitatea organismului de a utiliza acidul folic, și vitaminele B12 si B6. Organismul dumneavoastră are nevoie de aceste substante nutritive, în scopul de a menține nivelul de homocisteina in limite normalului sanatos. Nivelul homocisteinei crescute este asociat cu o gama larga de afectiuni grave, chiar in anumite conditii poate pune in pericol viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu