luni, 6 ianuarie 2014

7 vitamine pentru sanatatea copilului tau, in sezonul rece!

7 vitamine care se regasesc in alimentele de sezon ( seminte, legume, fructe si peste ) si care ajuta la mentinerea unei stari de imunitate optime.

Vitamina A
Organismul copilului are nevoie de vitamina A la nivele multiple in organism, reamintind doar actiunea importanta a acesteia in dezvoltarea armonioasa pe paln fizic si psihic a copilului, in sanatatea pielii , sustinerea ochilor si a sistemului imunitar. Corpul poate beneficia de vitamina A din alimentele de origine animala (retinol : din carne, ficat, lapte si oua) si sub forma de betacaroten (convertit in organism in vitamina A) din alimente de origine vegetala (morcov, telina, ardei gras rosu, patrunjel si salata verde).

Vitaminele din complexul B
Deosebit de utile pentru cresterea poftei de mancare, contribuind la multiple functii in organism, dar fiind vitamine hidrosolubile, acestea nu sunt stocate in organism, eliminandu-se la nivel renal. In consecinta, organismul uman are nevoie de vitaminele B zilnic din alimente. Coaja cerealelor este foarte bogata in vitamina B, de asemenea se regaseste si in galbenusul de ou, in polen, ciuperci, nuci, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui, dovlecei, conopida, carne de pui, alune crude etc.

Vitamina C
Recunoscuta ca puternic antioxidant, care impreuna cu vitaminele A si E apara organismul de atacul radicalilor liberi din organism. Alimentele puternic preparate termic (in special supuse procesului culinar de prajire) si ingerate de organismul copilului declanseaza un adevarat razboi al radicalilor liberi prezenti in alimentele respective, asupra membranelor celulare. Vitamina C dar si celelalte vitamine mentionate impiedica acest atac neutralizandu-le actiunea nociva. Vitamina C se regaseste in toate legumele si fructele CRUDE!

Vitamina D
Organismul copilului are nevoie de vitamina D pentru dezvoltarea oaselor si sustinerea sistemului imunitar.Dar  numeroase studii arata implicatii majore ale vitamieni D in desfasurarea optima a multor functii interne ale organismului. Expunerea la soare este o sursa importanta de vitamina D dar si alimentele contribuie la aportul acestei vitamine (pestele, campioni fiind somonul si macroul) Sunt si  recomandari de suplimentare a aportului de vitamina D la copii in special pe perioada sezonului rece.

Vitamina E
Este considerata protectorul numarul 1 al vaselor de sange de actiunea nociva a radicalilor liberi, dar ea protejeaza eficient pielea si in special de actiunea razelor ultraviolete, fiind recunoscut si ajutorul major pe care il ofera sistemului imunitar prin sprijinul acordat impreuna cu Se (seleniu), celulelor B si T. Este prezenta in cantitati apreciabile in semintele de floarea soarelui CRUDE, in rosii, masline, afine, spanac.

Vitamina K
De o importanta vitala pentru organism, intervine in coagularea rapida a sangelui in caz de sangerari, fiind denumita datorita acestei actiuni : vitamina antihemoragica. Un aport important de vitamina K il aduce organismului alimentatia bogata in frunzele verzi ale legumelor.

Vitamina P
Mai putin cunoscuta, dar nu mai putin importanta, vitamina P este esentiala pentru normalizarea permeabilitatii vaselor sanguine, intervenind la nivel intestinal la absorbtia vitaminei C ! Puteti beneficia de aceasta vitamina daca in alimentatie sunt prezente fructele si legumele portocalii (portocale, prune, morcovi, macese).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu