sâmbătă, 14 decembrie 2013

Uimitor ! Nu te mai ingrasi / slabesti / iti mentii greutatea optima !

“Ia micul dejun – cea mai importanta masa a zilei!” - indemn puternic mediatizat in ultimii ani atat de nutritionisti cat si de producatorii de alimente, este strans legat de asigurarea energiei pentru prima perioada a zilei.
De la sine inteles ca in lipsa micului dejun e necesara … o cafea / un energizant !!!
Ei bine, imagineaza-ți că esti un automobil. Dupa somnul de noapte, rezervorul este gol si se umple cu … micul dejun, combustibilul cu care poți porni la drum.

Ce ar trebui sa mananci?

Masina ta functioneaza cu un anumit tip de combustibil. Ea se poate deregla atunci cand o alimentezi cu un alt tip. La fel se petrece si cu corpul tau ! Din acest motiv, atentie la ce “pompa” alimentezi.
Obisnuiesti sa consumi gogosi sau produse de patiserie (alimente bogate in calorii, zahar si grasimi)? Stiai ca acestea nu contin substantele nutritive de care corpul tau are cu adevarat nevoie (excesul deja mentionat precum si deficit major de vitamine, minerale si alti fitonutrienti)? Cu atat mai mult cu cat nu te vei simti "plin" pentru mult timp.
La fel ca și in cazul altor mese, incearca sa mananci o varietate de alimente, inclusiv:
  • fructe
  • legume
  • cereale (50-80 g boabe de cereale integrale inmuiate)
  • nuci și semințe

Idei de Mic dejun

        1. traditionale

  • paine integrala cu ceai sau lapte
  • cereale integrale cu apa sau lapte si cu fructe uscate
  • cereale fierte si cu fructe uscate
  • chifla cu brânză
  • iaurt cu fructe, seminte sau nuci
  • cocktail de fructe proaspete

               2) ciudate (dar delicioase):

  • unt de arahide + stafide + cereale integrale
  • brânză de vaci + mere rase
  • smoothie (amestec in blander frunze verzi, seminte, avocado, banana, capsuni sau fructe proaspete)
  • salata de legume + seminte crude

Nu sari peste micul dejun !

Unele persoane sar peste micul dejun , deoarece ei adorm prea tarziu sau pentru că ei cred că este o modalitate de a nu castiga in greutate. Dar sarind peste micul dejun nu te ajuta sa iti mentii o greutate optima. De fapt , chiar ai tendința de a mânca mai multe calorii pe parcursul zilei.

Dacă esti prea grabit,  încearca meniurile de mic dejun rapid,
sugerate mai sus. Sunt ușor de preparat pe loc, sau din seara precedenta.

Ai nevoi de ceva mai convingator?

Studiile efectuate in cazul copiilor demonstreaza necesitatea servirii micului dejun. Astfel, copiii care nu iau micul dejun sunt mai puțin capabili să învețe la școală și au risc crescut de a castiga in greutate ( indice de masa corporala - IMC – crescut, care este un semn ca pot fi supraponderali ).
Pe de altă parte, copiii care servesc micul dejun au rezultate mult imbunatatite la școală , participa fara chinuri la activități fizice și ... au tendința de a mânca mult mai sanatos in ansamblu .


Mâine dimineață , nu a alerga pe ușă cu stomacul gol! Esti tentat sa consumi alimente nesanatoase (snacks, fastfood) si ... te ingrasi !
De fapt te sfatuiesc sa consumi zilnic toate cele 3 mese principale si 2 gustari si cu siguranta vei slabi / atinge si mentine greutatea optima !!!! Uimitor ? Mananci mai mult dar nu te mai ingrasi ! Cum?
Trebuie sa devii constient de alimentele pe care le consumi! Nu ezita sa consulti un specialist in nutritie. Te va ajuta sa faci modificari elementare si sa castigi in starea ta de bine !!!

Cu drag,
Constantin Tibirna
Specialist in Nutritie si Dietetica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu