joi, 28 februarie 2013

De ce oamenilor le e teama de ... sanatate!


Omul care nu prezinta nici un simptom de boala se considera sanatos!
Are dreptul ... sa aiba aceasta opinie!
Si totusi, cum e posibil ca omul, astazi sa fie vesel, in plina forta,cu mii de planuri de viitor si maine sa fie nevoit sa apeleze la ajutor medical specializat? Ce se petrece in organismul lui ? Care sunt mecanismele de aparitie a bolii? Sa fie oare un proces atat de brusc?
Datorita cuceririlor stiintei medicale ale ultimului secol, pacientul are crescuta speranta de viata! Medicamentele scad virulenta simptomelor si permit bolilor cronice sa ramana in stand-by...
Dar ce legatura are cu titlul articolului? Si chiar de ce se teme omul ... sa fie sanatos?
Pentru ca nu a trait niciodata cu adevarat sanatos! In afara copilariei cand discernamantul nu este pe deplin instituit, adultul isi conduce viata fara a tine cont de precepte sanatoase, cautand sa se strecoare prin viata, parcurgand doar pajisti line intr-o stare de lejeritate extrema, vecina cu comoditatea si lenea. Eforturile periodice sunt indreptate 100 % spre a ajunge pe pajiste!

Si cum arata eforturile? Cam asa ! Comparati-le cu actiunile unui sofer care conduce autovehicolul fara a tine cont de nici o regula de circulatie. Rezultatul este imprevizibil ! La fel se petrece si in viata majoritatii. Se conduce fara nici o regula! Rezultatele pot fi imediate (boli acute,  accidente, certuri, injurii, violente) sau in timp (boli cronice sau fatale, disperare, anxietate, depresii, lipsuri materiale ...)

STOP !
Acum ai inteles de ce sunt necesare respectarea regulilor unui stil de viata sanatos ? Sanatatea va pastra in acest mod drumul si sensul de mers corecte!

P.S. Ideea articolului a avut ca sursa de "inspiratie" relatarea unei persoane intalnite astazi. E drept ca tehinicile de gastronomie sufera permanent un proces creativ fulminant , dar informatia primita azi ma convins ca omului chiar nu-i pasa de sanatea lui si a celor dragi, ba mai mult chiar, el este convins ca nu el este vinovat ci doar circumstanele exterioare lui !
Ati auzit de sarmale prajite ? Nici eu, pana azi !  Sarmalele preparate traditional fierte (deci aliment fiert si de pus in farfurie) au fost supuse ulterior procesului de prajire in tigaie cu ulei si rumenite ,  nu incalzite ! Care sunt consecintele  functionale la nivelul tubului digestiv, hepatic, pancreatic si chiar sanguin ... ? E o adevarata agresiune cu grasimi trans, saturate !!! Si se mai intreba de ce are ficatul gras, depuneri aterosclerotice si dureri anginoase (dureri cardiace) ca doar avea doar 26 de ani!
Nu trebuie sa fii expert sau ... intelept, pentru a remarca ca un astfel de "tratament" la care este supus corpul uman seamana cu iesirea masinii de pe sosea si conducerea lui pe ... ogor !

Va transmit ganduri de bine,
Constantin Tibirna
Nutritionist si Dietetician
www.cardio-flavin7.ro
http://dietetician-nutritionist-iasi.blogspot.ro/

Te intrebi de ce ?

miercuri, 27 februarie 2013

5+1 moduri in care afecteaza somnul, greutatea


Sa fie somnul bun un factor cheie in mentinerea unei greutati optime?
Intrebarea a fost lansata ca urmare a multiplelor studii efectuate in ultimii ani de catre diferite foruri medicale si nu numai. Concluziile acestora certifica importanta somnului in directia mentinerii greutatii corporale. Astfel, s-a dovedit că oamenii care dorm prea puțin au un risc mai mare de creștere în greutate și obezitate decât oamenii care dorm sapte-opt ore pe noapte. Remarcabile sunt statisticile americane care atesta numarul mare de americani care nu dorm suficient noaptea.  Datorita tendinței societatii noastre de a inainta cu activitatile catre miezul nopții s-a remarcat o scadere a numarului de adulti americani care dorm 8 ore / noapte. Astfel, in 1998, 35 la suta din adultii americani inca mai utilizau 8 ore de somn pe noapte, iar în 2005, numarul acestora a scazut la 26 la suta (1).
Se stia deja ca somnul la copii are o importanta deosebita in dezvoltarea armonioasa a acestora, incluzand atat cresterea in greutate precum si achizitiile psiho-intelectuale. Bineinteles ca se adauga si alti factori cum ar ca obezitatea parintilor, timpul petrecut la TV, activitatea fizică si nu in ultimul rand alimentatia. (2)
Iata si cateva date oferite de studii efectuate in Marea Britanie si SUA:
Studiul din insule a urmarit peste 8.000 de copii de la nastere pana la varsta de 7 ani. El a descoperit ca acei copii care au dormit mai puțin de 10 ore și jumătate pe noapte, la vârsta de 3 ani, au avut un risc de 45 % mai mare de a deveni obezi de varsta de 7 ani, comparativ cu copiii care au dormit mai mult de 12 ore pe noapte. În mod similar, studiul prospectiv american VIVA realizat pe un lot de 915 copii, a descoperit ca sugarii care au in medie mai puțin de 12 ore de somn pe zi au un risc de doua ori mai mare  de a fi obezi la vârsta de 3 ani, comparativ cu cei care au dormit mai mult de  12 ore / zi. (3)
Sa vedem si un studiu efectuat pe durata mult mai mai mare, 32 de ani din viata subiectilor cercetati, efectuat in Noua Zeelanda. Studiul a concluzionat urmatorul fapt: reducerea cu o ora a somnului in copilarie a fost asociata cu cresterea cu 50 % a riscului de obezitate la varsta de 32 de ani. (4)

Studiul ce abordeaza relatia dintre greutate si privarea de somn la adulti, cu durata si numarul de persoane cele mai mari, este Nurses` Health Study care a urmarit peste 68000 de femei de varsta medie pe o perioada de 16 ani. In comparatie cu femeile care au dormit minim 7 ore pe noapte, femeile care au dormit mai putin de 5 ore / noapte au avut riscul de a deveni obeze cu 15 % mai mare, pe perioada efectuarii studiului.(5)

Sunt si studii care arata ca somnul prea mult este legata de un risc mai mare de obezitate. Acest fapt este insa in stransa legatura cu fenomene conexe cum ar fi : apneea din timpul somnului, bolile pulmonare obstructive, depresia, cancerul dar mai degrabă ca manifestari anterioare care pot conduce la obezitate. (6)

Castigul in greutate , conform studiilor mentionate, poate fi determinat de :
-          cresterea poftei de mancare prin modificarile hormonale ce controleaza senzatia de foame, 
-          alimentare in exces datorita timpului mai mare de care dispune persoana care doarme mai putin, adaugandu-se un orar alimentar neregulat.
-          Somnul mai putin care conduce la starile de oboseala accentuata din ziua urmatoare, care conduce la stoparea activitailor fizice (colaborat cu cresterea duratei de petrecere a timpului in fata TV)
-          Aport crescut de energizante (cu mult zahar) dupa perioada de nesomn pentru a mentine starea de vigilenta socio-profesionala.
-            Un organism privat de somn poate avea o temperatura scazuta si, in consecinta, poate conduce la un consum de energie scazut.

In prezent, cercetatorii sustin ca numarul de ore de somn mai mic decat cele necesare unui somn ideal pentru sugari, copii si adulti este un factor de risc important pentru obezitate.
In concluzie, somnul face parte integranta din viata noastra si deci este necesar a fi reconsiderat de fiecare dintre noi , acordandu-i timpul optim plus calitatea celor 5 factori "ante-mergatori".
Sa mai adaugam ca ora 22.00 este ora ideala de a porni calatoriile din lumea viselor, iar anterior acesteia,
-          Cina sa fie la distanta de minim 2 ore,
-          Efectuati  5-10 minute de activitate fizica usoara,
-          Procedati la 5 minute de reculegere si analiza a faptelor petrecute peste zi,
-          Precum si implementati ganduri (+ imaginatie creatoare pozitiva) de reusita pentru ziua de maine si ... pentru SCOPUL (MARE/MAJOR) PERSONAL al vietii dumneavoastra.
Toate acestea vor genera un somn odihnitor, un subconstient care sa munceasca in folosul dvs. precum si o stare de relaxare generala (multumire !) care va determina organismul sa lucreze in folosul sau ! Deci va amplifica arderile, somnul odihnitor fiind astfel unul dintre factorii de mentinere a unei greutati optime.

Cu drag,
Constantin Tibirna
Nutritionist si Dietetician licentiat


    
Referinte

1. National Sleep Foundation. 2005 Sleep in America Poll. Accessed June 14, 2011.
2. Patel SR, Hu FB. Short sleep duration and weight gain: a systematic review. Obesity (Silver Spring). 2008;
3. Reilly JJ, Armstrong J, Dorosty AR, et al. Early life risk factors for obesity in childhood: cohort study. BMJ. 2005;
4. Landhuis CE, Poulton R, Welch D, Hancox RJ. Childhood sleep time and long-term risk for obesity: a 32-year prospective birth cohort study. Pediatrics. 2008;
5. Patel SR, Malhotra A, White DP, Gottlieb DJ, Hu FB. Association between reduced sleep and weight gain in women. Am J Epidemiol. 2006;
6. Chaput JP, Despres JP, Bouchard C, Tremblay A. The association between sleep duration and weight gain in adults: a 6-year prospective study from the Quebec Family Study. Sleep. 2008.



marți, 26 februarie 2013

3 aspecte importante pentru celula vie !

Boala este un proces natural, care se produce ca efect al unor decizii si actiuni dezechilibrate !
  
Toxicitatea se produce datorita:
Substantelor toxice  preluate din mediu (poluat).

Substantelor toxice provenite din metabolismul propriu organismului.
       

  Iata si cateva dintre substantele toxice din mediu, cu care corpul uman intra zilnic in contact:


Acrilamida  - se regaseste in alimentele preparate la temperaturi mai mari de 120⁰C, in unele dintre ele in concentratii ridicate: chipsuri, cartofi prajiti, gratar, ...

Substante  chimice : mercur, arsenic, plumb, clorura de vinil, bifenil policlorurat, benzen, cloroform, DTT, cadmiu, taliu, nichel, aluminiu, benzopiren, hidrocarbonat aromatic policiclic, aroclor, tricloretilena, antarcen, clordan, hexaclorbutadien, formaldehida, clor, fluor, fosfati, benzina, clorhidrat de aluminiu si neomicina in deodorante,  ingrasaminte, erbicide, pesticide (neurotoxine), aflatoxine, zeralenon, sterigmatocistina, acid kojic, patulin, toxina T2, diverse mucegaiuri, fibra de sticla, azbest, gaye de esapamentdeseuri nucleare, sulf, nitriti, nitrati, tutun, BHT , gelcarin, aspartam, caramel, edta, guma, acid lactic, monogliceride, MSG, yaharina, propilgalat, allura red, laureat de sodiu, talc, tanin, polietilen glicol, eritorbat de sodiu .....................................................................................................................................................................................................................................................................................

Substante iritante si stimulatoare - excitante: cafea, sare, monoglutamat de sodiu, conservanti, zahar, indulcitori, piper negru, boia rosie, apa carbogazoasa, ceai negru/verde, ciocolata, alcool, antibiotice, hormoni ...
 Despre aciditate vom vorbi intr-un articol viitor, pe larg.  Acum va pot spune doar ca aciditatea mediului intern al organimsului survine datorita anumitor tipuri de alimente, in special cele prelucrate termic si industrial.
Va reamintesc ca organismul uman a evoluat in mii de ani cu ajutorul si in cadrul naturii ! Au contribuit asupra tiparului genetic al fiecaruia dintre noi:

Enzimele din plante (hrana vie), deci, Mestecati Bine !

Hrana vie – hrana usoara – organism sanatosviata lunga !
Solutii Miraculoase ? Nuuu ...  !! Organismul uman are o capacitate de regenerare extraordinara! Doar sa ii permitem naturii sa munceasca in propriul tau corp ! Astfel, sanatatea va ocupa primul loc! 
 Cu drag,
Constantin Tibirna
Nutritionist si Dietetician