joi, 28 februarie 2013

De ce oamenilor le e teama de ... sanatate!


Omul care nu prezinta nici un simptom de boala se considera sanatos!
Are dreptul ... sa aiba aceasta opinie!
Si totusi, cum e posibil ca omul, astazi sa fie vesel, in plina forta,cu mii de planuri de viitor si maine sa fie nevoit sa apeleze la ajutor medical specializat? Ce se petrece in organismul lui ? Care sunt mecanismele de aparitie a bolii? Sa fie oare un proces atat de brusc?
Datorita cuceririlor stiintei medicale ale ultimului secol, pacientul are crescuta speranta de viata! Medicamentele scad virulenta simptomelor si permit bolilor cronice sa ramana in stand-by...
Dar ce legatura are cu titlul articolului? Si chiar de ce se teme omul ... sa fie sanatos?
Pentru ca nu a trait niciodata cu adevarat sanatos! In afara copilariei cand discernamantul nu este pe deplin instituit, adultul isi conduce viata fara a tine cont de precepte sanatoase, cautand sa se strecoare prin viata, parcurgand doar pajisti line intr-o stare de lejeritate extrema, vecina cu comoditatea si lenea. Eforturile periodice sunt indreptate 100 % spre a ajunge pe pajiste!

Si cum arata eforturile? Cam asa ! Comparati-le cu actiunile unui sofer care conduce autovehicolul fara a tine cont de nici o regula de circulatie. Rezultatul este imprevizibil ! La fel se petrece si in viata majoritatii. Se conduce fara nici o regula! Rezultatele pot fi imediate (boli acute,  accidente, certuri, injurii, violente) sau in timp (boli cronice sau fatale, disperare, anxietate, depresii, lipsuri materiale ...)

STOP !
Acum ai inteles de ce sunt necesare respectarea regulilor unui stil de viata sanatos ? Sanatatea va pastra in acest mod drumul si sensul de mers corecte!

P.S. Ideea articolului a avut ca sursa de "inspiratie" relatarea unei persoane intalnite astazi. E drept ca tehinicile de gastronomie sufera permanent un proces creativ fulminant , dar informatia primita azi ma convins ca omului chiar nu-i pasa de sanatea lui si a celor dragi, ba mai mult chiar, el este convins ca nu el este vinovat ci doar circumstanele exterioare lui !
Ati auzit de sarmale prajite ? Nici eu, pana azi !  Sarmalele preparate traditional fierte (deci aliment fiert si de pus in farfurie) au fost supuse ulterior procesului de prajire in tigaie cu ulei si rumenite ,  nu incalzite ! Care sunt consecintele  functionale la nivelul tubului digestiv, hepatic, pancreatic si chiar sanguin ... ? E o adevarata agresiune cu grasimi trans, saturate !!! Si se mai intreba de ce are ficatul gras, depuneri aterosclerotice si dureri anginoase (dureri cardiace) ca doar avea doar 26 de ani!
Nu trebuie sa fii expert sau ... intelept, pentru a remarca ca un astfel de "tratament" la care este supus corpul uman seamana cu iesirea masinii de pe sosea si conducerea lui pe ... ogor !

Va transmit ganduri de bine,
Constantin Tibirna
Nutritionist si Dietetician
www.cardio-flavin7.ro
http://dietetician-nutritionist-iasi.blogspot.ro/

Te intrebi de ce ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu