sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Detoxifierea o actiune vitala !



Orice organism viu se hraneste pentru a ramane in viata. Hrana fiecarei vietati este specifica caracteristicilor speciei sale si o cauta, o ingereaza si o utilizeaza in interior, eliminand substantele inutile toate acestea in mod instinctiv.
Omul este singura fiinta care poate alege alimentul care sa-i fie meniu si chiar poate sa-i modifice structura, compozitia chimica si sa-i adauge alte substante. Omul s-a indepartat atat de mult de mediul natural incat multi autori considera ca acest proces a condus la degradarea progresiva si accentuata a starii de sanatate a intregii populatii umane.
Sa remarcam ce ingeram odata cu alimentele din farfurie sau apa pe care o bem, le absorbim prin piele din cosmeticele utilizate, le inspiram din aerul respirat:
- toxine chimice: clorul si fluorul din apa de la robinet, formaldehida (in mobila, perne, saltele, imbracaminte, mochete), bifenili policlorinati (PCB- in sapun, detergenti, transformatoare), arsenic ( in pesticide), clorofluorocarburi (CFCS- freonul din aparatele de aer conditionat si frigidere), medicamente de sinteza chimica, psihotrope, pe baza de sulfamida, fosfati.
- solventi : (dizolva alte substante, oare si molecule ale celulelor noastre?): clorura de metil, alcool propilic, benzen, xilen, metil butil ketona (MBK), metil etil ketona (MCK), toluen.
- metale anorganice: mercur, plumb, nichel, cadmiu, crom, aluminiu, cupru, taliu.
- alte substante chimice si fizice cu care intram zilnic in contact: vase de bucatarie din aluminiu, fibra de sticla, azbest, gaze de esapament, conducte de plumb, produse de igiena a locuintei, sapun, deodorante, pasta de dinti, inalbitori, lichide auto, benzina, lubrifianti, pesticide (neurotoxice), erbicide (toxice pentru sistemul nervos si ficat), ingrasaminte, vopsea, lac, ceara, substante de lipit.
- micotoxine (mucegaiuri - unele dintre cele mai toxice substante pentru corpul uman): aflatoxine, patulin, zearalenon, acid kojic, sterigmatocistina, toxina T-2.

Organismele regnului animal, utilizeza mecanisme  si organe specializate pentru a neutraliza si elimina substantele nocive care patrund in mediul intern. In conditiile in care mediul inconjurator s-a "imbogatit" cu substante "noi" oferite de societatea industrializata, aceasta capacitate de autopurificare a organismelor vii este depasita rezultand un sistem excretor disfunctional si o acumulare - depozitare a numeroase toxine in intreg organismul.
Imaginati-va cum arata un lac in care se deverseaza zilnic deseuri si a carui scurgere este infundata! La scara mai mica, dar identic se petrece la nivelul organismului viu supus aceluiasi "atac" poluant. E de inteles prin cele expuse mai sus, importanta detoxifierii organismului dumneavoastra. Daca mai aveti nevoie de alte informatii, cititi in tabelul de mai jos posibilele efecte asupra sanatatii a celor mai cunoscute substante contaminante si utilizate de fiecare dintre noi.

Metale toxice
Posibile efecte asupra organismului
Mercur
Plumb
Arsenic
Cadmiu
Sulf
Tulburari ale sistemului nervos central
Afectiuni la nivelul ficatului, rinichilor, sistemelor nervos si muscular
Afectiuni ale rinichilor, ficatului, sistemelor endocrin si nervos
Leziuni la nivel cerebral, hepatic si al pancreasului
Provoaca  alergii, inflamatii, linfoame si afecteaza rinichii si intestinele
Pesticide
Posibile efecte asupra organismului
DDT si derivati
Amidon fosfatic

Dicloran

PCB (bifenili policlorurati)

Lindan

Endosulfan

Altrazin

Clordan
Leziuni la nivelul ficatului si rinichilor si afectarea sistemului endocrin
Excitant toxic, provoaca leziuni la nivel hepatic si renal,  suspect cancerigen
Excitant toxic, provoaca leziuni la nivel hepatic si renal,  suspect cancerigen
Excitant toxic, provoaca leziuni la nivel hepatic si renal,  suspect cancerigen
Excitant toxic, provoaca leziuni la nivel hepatic si renal,  suspect cancerigen
Excitant toxic, provoaca leziuni la nivel hepatic si renal,  suspect cancerigen
Afectiuni renale, hepatice, pulmonare si chiar in multe alte tesuturi, este recunoscut ca fiind cancerigen
Este recunoscut ca fiind cancerigen
Produse petrochimice
Posibile efecte asupra organismului
Benzen
Toluen
Tetraclorura de carbon
Recunoscut cancerigen
Afecteaza rinichii, ficatul,sistemele endocrin, circulator si nervos
Suspectat a fi cancerigen

Doar sa reamintim aditivii alimentari ....
Sute de astfel de substante se  acumuleaza in ficat, creier, rinichi, pancreas, intestine si tesutul cardiac, generand si mentinand inflamatii cronice, lezand aceste tesuturi si impiedicand constant respiratia celulara corecta.
Alte substante toxice prezente in atmosfera afecteaza in  mod direct mucoasa pulmonara, patrund in sange si genereaza disfunctii la nivel hepatic, stabilesc noi legaturi chimice cu alte substante nocive, devenind cu mult mai toxice, acelerand astfel formarea si dezvoltarea tumorilor, inhiband sau stimuland producerea hormonilor.
Va mai intrebati de ce apar bolile si oboseala (cronica) (aici gasesti un articol interesant despre oboseala cronica si detoxifiere) ?
Sunteti motivat acum sa acceptati o cura de detoxifiere?

Suntem cu totii consumatori de produse diverse. Toate acestea au un pret, o eticheta. Viata dumneavoastra are pret?

1. Fiti atenti la ce mancati, beti, respirati sau aplicati pe piele, deoarece in acest mod constientizati ce patrunde in organismul dvs.
2. Procedati periodic la cure de detoxifiere cu eficacitate maxima pentru corpul dvs. Conform studiilor, principalele cauze ale bolilor, "intr-un procent de 99% din cazuri sunt starea de epuizare genetica, toxicitatea si hiperaciditatea" (Dr. Robert Morse)

Ati asistat la o scurta introducere in detoxifiere si ati aflat care sunt substantele toxice si cum patrund acestea in organism, ce efecte au acestea asupra corpului si de ce sunt depozitate si nu eliminate.
Cum realizam detoxifierea? Sunt "reguli" generale si indicatii speciale pentru afectiuni specifice. Daca regulile generale (expunse in articolele viitoare) pot fi aplicate de catre oricine, atunci cand survine o afectiune, necesita indrumare si sustinere in mod personalizat.
Si iata vestea cea buna: Va asteapta sanatatea in bucatarie! Retetele sanatatii le redescoperiti in natura. Daca nu stiti unde sa cautati, intrebati.
Ati inteles ce este detoxifierea si de ce este necesara? Apreciez foarte mult feedback-ul dumneavoastra!

Cu respect pentru sanatate,
Constantin Tibirna
Nutritionist - Dietetician

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu