sâmbătă, 19 ianuarie 2013

5 Avantaje Majore ale unei diete

Buna dimineata!
Sunt plin de forta si vitalitate dupa odihna binemeritata a somnului din noaptea care tocmai a trecut.
Imi indrept gandurile spre (si vizualizez) reusita deplina a actiunilor IMPORTANTE pe care le am in programul acestei zile!
Si pentru ca "mi-am luat de-o grija" pentru succesul de peste zi, imi indrept atentia asupra mea insami!
Intotdeauna siesta diminetii cuprinde curatirea trupului si a ... limbii ( o lingurita de inox ma ajuta prin razuire sa scap de secretiile de la nivelul mucoasei limbii - apropo, ati remarcat cum miroase gura dimineata? v-ati intrebat de ce? si ce se intampla cu toate secretiile limbii ? ati ghicit : le inghititi !!).
Acum sunt fresh! Urmeaza paharul cu apa (300 ml) baut impreuna cu .... suplimentele nutritive PLANIFICATE !
Activitatile rutiniere de pregatire a plecarii din locuinta nu ma impiedica sa imi amintesc de micul dejun : fructe de sezon (acum 4-5 clementine, mmm.... , zemoase si dulci!).
Inainte de plecare pregatesc micile gustari ale diminetii (asta ma impiedica sa servesc in oras covrigul sau produsul de patiserie cu miros apetisant , deci ma insotesc 1 banana / mar, o punguta cu un pumn de seminte  (crude) de floarea soarelui  + 5 miez de nuca + 15 stafide = energizant!!) si 10-15 migdale.

Dimineata este plina ... de optimism si energie.
Vine masa de pranz cand .... deschid frigiderul si usa de la camara si pregatesc ... ce se gasete aici ! (oare cum au ajuns aici? pai cu siguranta eu le-am cumparat) Sa vedem ce alegem: sunt grabit asa ca fierb repede (10 minute) supa de linte (dupa ce a fiert, toc patrunjel marunt, dau prin razatoare usturoi si pun ulei de maline presat la rece = o delicatese) si felul doi : piure de cartofi (care fierb cat prepar supa si o mananca) cu ulei de masline presat la rece, peste care presaram condimente (la alegere si ce prieste) si alaturi  o salata MARE de frunze verzi (salata, mult patrunjel, putine frunze de telina)+ seminte de susan (crude) + zeama unei 1/2 de lamaie ( ce savoare!!).

O dupa-amiaza incantatoare in care energia corpului se pastreaza, munca este la fel de eficienta iar relatia cu colegii este relaxata si plina de multumire.
Nu uit de gustarea din pachetel : marul si aromatele migdale.

Drumul spre casa include trecerea pe la brutarie, cumpar o paine integrala cu gandul la incantatoarea masa de seara. Cina este "bogata": orezul fiert cu cateva bucatele de branza feta, alaturi o (alta MARE) salata de cruditati in stil grecesc (cu multe rosii si castraveti, patrunjel) si iarasi multe condimente. Seara se incheie dupa doua ore cu un ceai relaxant.
Sunt multumit de ziua bogata in realizari. Multumesc mintii mele ca a reusit din nou sa contribuie la starea de bine si grija plina de zel de cercetare a orice intra in corpul meu.

E simplu? Crezi ca tine de foame?
Merita sa incerci! Din experienta, AVANTAJELE unei astfel de zile sunt urmatoarele:
1. digestia este usoara, energia fiind utilizata pentru activitati exterioare socio-profesionale.
2. mentalul ramane vigilent, activ, plin de forta
3. starea psihica este incarcata de multumire si esti bucuros ca te pastrezi fresh chiar si seara tarziu
4. ma bucur ca am inteles ca sanatatea se mentine cu toate : variat si echilibrat (organismul primeste si vitamine, minerale si alti fitonutrienti de care ARE NEVOIE ZILNIC!)
5. somnul este unul odihnitor, revigorant (organismul nu mai lupta cu alimentele pe timpul noptii !)

Da ! recunosc ca multi vor spune ca le va fi foame intr-o astfel de zi ! Dar foamea "nebuna" este prezenta la organismul alimentat cu mancaruri prelucrate termic si industrial care nu contin vitamine , enzime si fitonutrienti  biologic active. Organismul le cere, are nevoie de ele. Noi de OBICEI nu i le oferim si astfel, senzatia de foame este mai pregnanta, zi de zi , cand noi ii oferim doar o parte din nutrientii necesari !

 Moderatia nu inseamna sa te infometezi dar nici sa mananci peste masura. Unii vor spune ca mananca cu moderatie, dar va intreb e si variat - echilibrat? Nu cumva regasiti cam acelasi tip de aliment ( alimente ) in farfuria dvs. zilnic sau chiar de cateva ori pe zi? Cate legume ati mancat azi ? Dar cate au fost nepreparate termic?...

Reconsiderati cel putin indemnurile din reclame (consumati zilnic .....)! Pe curand !
Cu consideratie,
Constantin Tibirna
Nutritionist si Dietetician

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu