Va reamintim ca stiinta a fost creata de om si nu e completa nici in ziua de azi, permanent, generatie dupa generatie de oameni de stiinta aduc `imbunatatiri` descoperirilor inaintasilor, iar natura a evoluat pana a atinge nivelul actual, in milioane de ani , culminand cu armonia fermecatoare si miraculoasa din prezent.
Mintea umana vrea schimbarile mai rapid, modificarile facute se doresc a fi realizate pentru confort si sanatate! Connfortul are intaietate! Sanatatea este permanent pe locul 2. De ce?
Hotararile pe care le-ati luat anii, zilele care au trecut au faurit prezentul care il traiti si chiar mai mult, va creioneaza implacabil viitorul! Sunteti produsul propriilor optiuni/actiuni/ganduri din trecutul personal si traiti consecintele acestora.
Asumati-va raspunderea pt. propria persoana, nu mai asteptati solutii de la ... X, Y. Veti fi cu mult mai multumiti, reusitele personale fiind cu mult mai motivante.
Pentru binele si sanatatea dvs. trebuie sa stiti ca simptomele de boala nu pot fi tratate fara eliminarea cauzei bolii. Tratarea simptomelor nu poate niciodata sa vindece "cauzele". E ca si cum am scoate sarguincios apa din beciul lui badea Ion in care curge apa garla de la inundatiile produse de ploaia continua de cateva zile. Asa ca-i munca in zadar? Se opreste ploaia sau construim diguri (adica eliminam cauza scurgerii apei in beci) si atunci beciul ramane / devine ... sanatos (fara inundatii).
Acum sa realizam o scurta incursiune in biologia organismului dvs., pentru a intelege ce si de ce iti voi AFIRMA la final.
Organismul uman este alcatuit din milioane de celule vii. Acestea, sunt construite din substante , molecule, atomi organizate specific functionalitatii lor. Astfel, fiecare celula are o structura armonios organizata conform unui tipar genetic.
Cam asa este reprezentata celula de stiinta medicala. Fiind situata intr-un organism viu va fi incojurata de lichide-apa, iar in interior citoplasma este si ea un mediu lichid- apa. Ca o consecinta fireasca, membrana celulara se vrea a fi rezistenta la mediul lichid cu care intra in contact, in limbaj medical este hidrofoba.
Elementul din natura care nu se amesteca cu apa este uleiul, grasimea. Concluzia este una singura: membrana celulara are ca materie prima substante grase (fiind prezente alaturi de grasimi si proteine si glucide cu functiuni specifice).
Sa intelgem mai usor: comparam celula cu o casa. Membrana celulara este peretele casei. Peretii claditi din caramida de buna calitate vor contribui la trainicia casei, prin comparatie, moleculele de substante (grasimi, proteine si glucide) care reprezinta caramizile peretelui celular (membrana) fiind de buna calitate, celula va fi integra perioada indelungata, desfasurand functiile sale in mod eficient. Din contra, "caramizi" fragile, friabile reprezinta un risc crescut pentru integritatea casei (celula).In acest din urma caz sanatatea organismului va avea de suferit prin imbolnaviri.
Zilnic, mii de celule mor si altele noi le iau locul. Caramizile inutile constituie deseuri si sunt eliminate. Astfel, sunt necesare caramizi noi. Zidarul le ia de la fabrica, noua celula le primeste din substantele nutritive din alimentele ingerate zilnic.
AFIRMATIE de final:
Alimentele sunt responsabile de calitatea caramizilor furnizate celulelor organismului. Astfel, sanatatea organismului este intretinuta sau recapatata odata cu oferta de alimente sanatoase inepand de ACUM!
ATENTIE! Casa (celula) este locuita. In ea se desfasoara milioane de activitati (reactii chimice) pe secunda! Un ultra-laborator. In acest sens, usile si ferestrele trebuie sa fie perfect functionale, atat pentru a introduce in casa ce este necesar dar si pentru a elimina deseurile. Altfel apar acumulari de toxine ce fac laboratroul impracticabil (imbolnaviri).
Ce inseamna alimentatie sanatoasa? Care sunt "caramizile" bune? Ce
alimente contin "caramizi" - proteine, glucide, grasimi- de buna
calitate?
In articolele viitoare vorbim despre alimentele ce furnizeza "caramizi" de buna calitate (glucide,grasimi si proteine) pentru un corp sanatos, precum si despre cum gasim "lucratori profesionisti" (enzime, vitamine, minerale) pentru laborator.
Daca e urgent (se impun reparatii sau reamenajari), contactati-ma!
Cu drag,
Constantin Tibirna
Nutritionist si Dietetician Licentiat UMF Iasi
nutritionist.iasi@gmail.com
www.cardio-flavin7.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu