duminică, 7 ianuarie 2018

Cum ajungi să declanșezi boala cronică digestivă și … nu numai ! – (1) – Frumos și sănătos vs. urât și bolnav

articol preluat integral de pe  https://nutritionistiasi.wordpress.com/2018/01/07/cum-ajungi-sa-declansezi-boala-cronica-digestiva-si-nu-numai-1-frumos-si-sanatos-vs-urat-si-bolnav/
autor : Nutritionist si dietetician licentiat Tibirna Constantin 

Organismul uman și implicit organele sale constitutive sunt o minune colorată și … delicată!
Un corp sănătos este frumos și plăcut la vedere. Pielea, părul și unghiile sunt strălucitoare, radiante, în culori vii ! În interior, vizibile cu un endoscop, mucoasele sunt curate, de un roz uniform, fără neregularități de suprafață, iar sub mucoasă nu sunt vizibile vasele de sânge. Mai mult, mucoasa digestivă a omului sănătos este ușor transparentă și în acest mod este strălucitoare în reflecția luminii endoscopului.
Aceste caracteristici sunt elementare la vârsta copilăriei dar ele se schimbă în funcție de alimentație și stilul de viață zilnic adoptate.
stomac sanatos vs stomac ulcerat
Vizualizând stomacul unei persoane nesănătoase, aceasta prezintă pete roșii și umflături, precum și o multitudine de alte pete divers colorate de la roz la roșu închis, chiar maro. Când afectarea mucoasei gastrice avansează – inflamație cronică sau acută – aceasta devine mai subțire și astfel vasele de sânge devin vizibile sub această membrană. Totul culminează cu atrofia mucoasei gastrice determinând apariție denivelărilor în peretele stomacului. Acesta este momentul propice pentru (cu probabilitate mare) declanșarea proceselor tumorale.

Atâta timp cât pe exterior nu sunt semne supărătoare ( riduri, grăsime, chelie, piele căzută) iar pe interior nu sunt dureri și nici alte suferințe fizice, omul nu prea are motive să renunțe la obiceiurile zilnice. Mai mult chiar, pentru că nu se văd propriile măruntaie nu se întrezărește nicicum ideea de schimbare !
Ce nu vezi nu contează!
Oamenii nu vor să se îngrijească de interiorul lor (primordial de stomac și intestine) crezând că dacă nu au o durere serioasă de burtă totul este în regulă, ignorând astfel deteriorarea continuă a tractului digestiv. Doar după ce se îmbolnăvesc , mulți regretă că nu au efectuat modificări în stilul lor de viață pentru a preveni apariția bolii.
Aici intervine știința (medicina, biochimia, nutriția) care ne dezvăluie din secretele interiorului corpului uman și ne avertizează totodată atunci când intervin modificări în homeostazie (echilibrul intern).  Aceste modificări sunt în directă legătură cu  starea de sănătate a persoanei.
În trecut, atunci când oamenii se îmbolnăveau ei credeau că boala lor trebuie vindecată de medic și de medicamente. Această pasivitate, de fapt vorbim de o lipsă de asumare a responsabilității în vindecare, s-a perpetuat până în prezent.
Dar astăzi omenirea a evoluat și pentru că trăiești acum, în momentele de glorie a descoperirilor științei medicale și poți să înțelegi mecanismele interne de funcționare a organismului tău, ai posibilitatea să acționezi și să îți asumi responsabilitatea pentru propria sănătate.
E vremea pentru schimbare!
Indiscutabil (am mai menționat acest lucru în cadrul altor articole !) situația din prezent este rezultatul acțiunilor din trecut. Vrem alte rezultate este limpede că sunt necesare alte acțiuni !!
Evident că este necesar să ne eliberăm de prejudecăți și să schimbăm complet obiceiurile alimentare, dar și multe altele din stilul de viață de până acum !
Dar să vedem care sunt căile care transformă o mucoasă sănătoasă într-una bolnavă și acest lucru îl puteți afla, cât de curând, în următorul articol pe acest site.
(informări periodice poți obține și prin abonare la pagina: facebook.com/nutritionist.iasi.dietetica.profilactica.curativa/ )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu