joi, 10 octombrie 2013

Gustul "amar" al pesticidelor – din colecţia Alimentaţia BIO/organică


Necesitatea utilizarii pesticidelor este sustinuta de utilitatea acestora pentru agricultura. Implicatiile prezentei acestora in corpul uman nu sunt nici in prezent clarificate, chiar daca dezbaterile publice si anumite studii incrimineaza pesticidele de aparitia anumitor tipuri de afectiuni.



Pesticidele si organismul uman – din colecţia Alimentaţia BIO/organică
Sunt recunoscute in prezent, efectele toxice, devastatoare ale pesticidelor (in special al neonicotinoidelor cele mai utilizate in intreaga lume) asupra populatiilor de albine, pasari si numeroase animale salbatice si acvatice.  Deja, numeroase tari au interzis utilizarea pe teritoriul lor a acestor tipuri de pesticide. Uniunea Europeana va proceda si ea la finalul acestui an. Romania se va conforma, chiar daca s-a opus la votarea in Parlamentul European.
Agentia pentru Protectia Mediului (EPA) din SUA , considera ca aproximativ 30 % dintre pesticide pot fi cancerigene. S-au remarcat preluari ale acestor pesticide in interiorul plantelor fara ca acestea sa poata fi spalate, ajungand in organismul consumatorilor umani.
Anumite studii au afirmat ca expunerea pentru perioade lungi de timp in mod constant, poate avea legatura cu aparitia si evolutia bolii Parkinson. Astfel, in 2011, National Institutes of Health  - SUA au detectat influienta crescuta asupra anumitor functii celulare neuronale implicate in dezvoltarea bolii Parkinson. Tot acest studiu afirma ca expunerea la pesticide creste cu 58% riscul de aparitie a bolii Parkinson , iar unul dintre autorii studiului au declarat ca oamenii ar trebui sa evite contactul cu pesticidele.
Patrunderea pesticidelor in organism se poate realiza pe cale orala (alimentara), respiratorie si cutanata generand efecte diferite in functie de metabolism, toxicitate si cat de rapid sunt excretate. Manifestarile acute, generate de patrunderea de pesticide in cantitati crescute, intr-un timp scurt si foarte scurt, sunt caracterizate de dureri de cap, stări de oboseală si ameţeli . In cazul patrunderii de insecticide organofosfate, organismul uman manifesta voma, dureri de stomac si diaree. Daca pesticidele patrund in cantitate mare in organism o perioada mai lunga de timp, sunt generate transpiratii excesive, respiratii rapide, culminand cu convulsii si coma. Intoxicatiile majore cu pesticide conduc in cele mai multe cazuri la deces.
Afectarea cronica survine in urma patrunderii in organism de cantitati mici dar in perioade lungi de timp. In acest caz, manifestarile sunt vagi si foarte greu de identificat, fiind recunsocuta legatura dintre aceasta intoxicare lenta si simptome cum ar fi: greturi, voma, colici, diaree, alergii, dermatite de contact,  tulburari de ritm cardiac si respiratorii, tulburari hepatice, renale si senzoriale, nevrite, paralizii, convulsii, dereglari de metabolism endocrin, putand avea efecte mutagene  si cancerigene.
Intoxicatiile cu pesticide in cazul femeilor gravide si cel al copiilor sunt cu mult mai nocive. Femeia insarcinata avand manifestari fiziologice modificate poate avea afectari cu mult mai accentuate la contactul cu pesticidele. Copilul este cu mult mai expus efectelor toxice ale pesticidelor deoarece organismul acestuia nu are dezvoltate mecanismele de detoxifiere, regenerare si protectie ca in cazul adultului. In consecinta, atentie mult marita la masurile de igiena alimentara a femeilor gravide si  copiilor si la locurile de achizitionare a fructelor si legumelor.
Atentie ! Cele expuse se constituie intr-un demers strict de atentionare. Putem evita pesticidele prin metode, practic la indemana oricui:
-          Spalarea produselor vegetale (fructe, legume, frunze, seminte) cu o cantitate suficienta de apa pentru a indeparta depunerile de pesticide de la suprafata acestora.
-          De preferat sa cumparati produse din culturi bio, din surse de incredere. De la agricultori (pe care poate ii si cunoasteti) care nu utilizeaza pesticide sau le utilizeaza in cantitati minime.
-          Sunt alimente si plante medicinale care ajuta functia de detoxifiere a ficatului, contribuind astfel la metabolizarea si eliminarea mai rapida a toxinelor din organism.
-          Daca aveti greutate corporala in plus, slabiti incet, niciodata brusc. De altfel, multe pesticide sunt acumulate in depozitele de grasimi. Consumati suficienta apa care contribuie la eliminarea mai rapida a toxinelor din organism.
-          Vegetalele sunt bogate in fitonutrienti, enzime, vitamine, antioxidanti care contribuie la neutralizarea substantelor oxidante patrunse in organism.

Nu evitati sa mancati alimente de origine vegetala din teama generata de mediatizarea excesiva a pericolelor contactului cu pesticidele. Beneficiile consumului de vegetale sunt cu mult superioare evitarii, de frica pesticidelor, a acestui tip de aliment.

Constantin Tibirna
Nutritionist si Dietetician
0742112480

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu