duminică, 5 aprilie 2015

Cheltuiesti mai mult – esti mai sanatos ?


Imagini pentru money medicationSe cunoaste ca stilul de viata modern este raspunzator de mai mult de jumătate din toate bolile cronice. Iar pentru bolile cronice, solutia oferita de medicina este medicatia continua, pentru toata viata. Statisticile arata ca cel putin 50% dintre adulti iau cel putin un medicament prescris pe reteta si aproape 20% iau trei sau mai multe astfel de medicamente. Si, cu atat mai mult, peste 50% dintre varstnicii de peste 65 ani iau ZILNIC trei sau mai multe medicamente prescrise de medic.


Pentru a raspunde la intrebarea de mai sus, trebuie sa stii mai intai pe ce dai banii. Cand vine vorba de cheltuieli, ne intereseaza calitatile produsului si beneficiile imediate obtinute in urma utilizarii acestuia, ignorand complet ce se va petrece cu noi in viitor.

In cazul medicamentelor, prospectul ce le insoteste spune foarte multe despre avantajele si dezavantajele administrarii lor. Dar mult mai multe poti gasi pe site-ul producatorului unde poti afla atat despre efectele secundare si, un lucru deosebit de important, cel putin unele deficite de nutrienti ce apar in urma cosumului medicamentului respectiv. Aceste deficite nu sunt mentionate pe prospect, si tocmai acestea sunt responsabile in cele mai multe cazuri de aparitia si amplificarea efectelor secundare asociate.

In articolul anterior am vorbit despre Tratamentul refluxului gastroesofagian, pirozis si constipatiei cu medicamente specifice si implicatiile asupra nivelului nutrientilor esentiali in organism , iar prezentul articol se doreste a fi un stimulent pentru tine pentru a “deschide ochii” si a asigura nutrientii care sufera alterarea nivelului optim in corpul tau. Din dorinta de a-ti fi de folos, am sarit peste aceste informari primare. Am revenit acum si sper sa iti fie util si ... STIMULATIV !!!


Ca nutritionist si dietetician recomand pacientilor mei imbunatatiri in stilul de viata, respectiv in alimentatie, luand in cosiderare afectiunile diagnosticate si medicamentatia conexa.  La orice recomandare nutritionala , fie ca e vorba de  alimentatia zilnica sau de suplimente, iau in calcul interactiunea dintre acestea si medicamentele administrate, insistand pentru informarea medicului curant/specialist care sa monitorizeze evolutia si eventual operarea de modificari in prescriptia alopata.

Da, zilnic auzim de noile medicamente miraculoase. Si cu toate acestea, multe dintre acestea sunt retrase de pe piata tocmai efectelor dezastruoase remarcate la prea multe persoane. Cateva exemple: este cazul medicamentelor ce contin Cerivastatin substanta activa pentru scaderea colesterolului sanguin si care s-a dovedit ca are risc de deces si leziuni hepatice severe, medicamentele ce contin Cofecoxib, pentru tratamentul artritei, si care a fost retras pentru complicatiile asociate cu boala cardiaca. Si exemplele pot continua.

Mai putin se cunoaste si chiar este complet ignorat unul dintre cele mai importante efecte secundare, (FIIND DESOEBIT DE FRECVENT !), pierderea de nutrienti esentiali. Studiind site-urile companiilor producatoare de medicamente am remarcat ca , intr-o proportie covarsitoare, majoritatea medicamentelor determina deficite nutritionale ! Fapt ce conduce inevitabil la aparitia si agravarea efectelor secundare.

Vestea buna! Studiile clinice, precum si practica medicala curenta au condus la o constatare imbucuratoare: suplimentarea cu nutrienti esentiali care sufera deficite in urma administrarii de medicamente conduc invariabil la imbunatatirea starii de sanatate si la diminuarea sau chiar disparitia efectelor adverse.

De altfel, o constatare de bun simt : atat fenomenele naturii cat si activitatile umane sunt rezultatul a MULTIPLI FACTORI. In cazul omului, degradarea, mentinerea sau refacerea santatii acestuia vorbim de implicarea a zeci, sute de influiente de natura fizica, chimica, electro-magnetica. psihica, emotionala, sociala. Astfel, administrarea medicamentatiei singulare, fara modificari-imbunatatiri in sfera celorlalte elemente mentionate va aduce beneficii de moment, minime dar cu repercusiuni nebanuite in timp, uneori deosebit de nocive.

Urmarind postarile viitoare vei afla care sunt nutrientii afectati in urma consumului medicamentelor uzuale (deja o parte dintre acestea le gasesti detaliate in articolul Tratamentul refluxului gastroesofagian, pirozis si constipatiei cu medicamente specifice si implicatiile asupra nivelului nutrientilor esentiali in organism) .

Poti sa lasi un comentariu / intrebare si voi raspunde cu drag.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu