Daca citesti acest articol, inseamna ca organismul tau iti solicita atentia:
- fie ai o stare de afectare digestiva care iti creaza disconfort la nivel digestiv
- fie ai constientizat cum te afecteaza ceea ce mananci (sau ti-e frica de urmari) la nivel cardio-vascular, hepatic sau la orice alt nivel
- fie ai remarcat kg-ele in plus de ceva vreme
Daca te caracterizeaza vreuna dintre variantele mentionate, in aceasta perioada apar numeroase semne de intrebare gravitand in jurul necunoscutelor: ce si cat mananc de sarbatori.
Va avertizez ca mai este o intrebare nu mai putin importanta : cum mananc?
Si pentru ca nu imi plac intrebarile fara solutii practice, iata si recomandarile cu efect:
1. Planificarea (CE?): Aveti experienta cu sarbatorile anterioare cand ati mancat (ceva) si ati obtinut poate indigestie, poate castig ponderal, poate stari de oboseala accentuata .... Daca s-a intamplat asa ceva, de ce sa alegem din nou sa ne hranim la fel?
A. Stabiliti meniul de sarbatori altul decat cel care v-a adus neplaceri la sarbatorile anterioare
B. Faceti o lista de cumparaturi in baza urmatoarelor criterii:
- Alegeti alimentele pe care le tolerati digestiv si evitati meniurile tipice sarbatorilor de iarna "pentru ca asa se face"
- Folositi (mult) mai putin din urmatoarele alimente: zahar , faina alba, uleiuri rafinate, carnurile grase, margarina, sucurile acidulate (fie ele chiar si 0 zahar), alcool,
- Folositi din alimentele : faina integrala, ulei presat la rece (din masline, in, canepa,canola), carne macra (atentie la cantitate), frunze verzi (varza, spanac, salata, andive, rucola, patrunjel, ...), miere de albine (atentie la cantitate!), legume radacinoase ( sfecla, telina, morcov, ridiche ....), fructe (mar, para, portocale, mandarine, pomelo, ....)
2. Bucatareala propriu-zisa (practic ce faci cu alimentele cumparate)
A. Alege actiunile culinare care iti confera starea de bine (e mai mult decat lipsa bolii !)
- Alaturi de tot ceea ce este preparat termic serveste si unul sau mai multe alimente vegetale crude!
- Prepara prin fierbere sau la cuptor mai degraba decat prajit sau gratar pe foc deschis/carbune
- Condimenteaza dar evita excesul de iute si sarat .
- Prepara alimentele intr-un mod mai simplu, exclude combinatiile greoaie (cum sunt retetele ce combina: carne+orez+smantana+ou+faina+ulei)
B. Daca ai ales sa iti petreci mesele de sarbatori la un restaurant, verifica meniul si cere din timp modificarile dorite - bineinteles alegand variantele sanatoase!
3. Te asezi la masa (CAT si CUM? )
- Primeaza starea de bine in urma : socializarii, veseliei si gustului bun!
- Totul se limiteaza la ... bunul simt : cantitatile de alimente si volumul lichidelor ingerate nu trebuie sa fie exagerate, oricum nu poti manca si bea mai mult decat mananci si bei de obicei. Nu te stradui sa termini tot, mai e si maine o zi.
- Cum? - pai in primul rand mesteci bine, nu inghiti nemestecat, caci nu pierzi trenul si lasa ceva timp (1-2 ore) sa treaca pana servesti alt fel de mancare (daca esti satul, felul nou care vine la masa poate sa astepte!)
Dupa sarbatori:
Te bucuri, esti multumit de sentimentele minunate pe care le-ai avut si starea de bine continua fara ajutorul medicului sau nutritionistului.
Ei, ce spui? Te bagi la "mese de sarbatori cu cap"?