Pentru ca esti in
plina dezvoltare fiziologica, ai nevoie de o dieta echilibrata, bogata in nutrienti REALI.
Reusita sportiva nu se bazeaza numai pe meniuri care iti
ofera satietate (te satura) si iti intretine contractia musculara. Practic sunt
multe alte celule in organismul tau care alaturi de celulele musculare
participa la acitivitatea fizica. Ele au nevoie de aproximativ 50 de substante
esentiale care iti sunt oferite de o varietate alimentara optima.
Multe, prea multe tentatii culinare in special cele ambalate
sau produse de automate – procesate industrial-
sunt prezente in preajma ta si acestea iti ofera doar gust si calorii,
lipsindu-te de multi alti nutrienti esentiali. Acest fapt te va conduce mai
devreme sau mai tarziu la pierderea optimului fizic si intelectual.
Si atunci iata cateva sugestii care iti vor fi de folos acum
si in viitorul tau ca sportiv :
- Orice antrenament intens are la baza o dieta personalizata, functie de varsta, inaltime, greutate, intensitatea antrenamentului si periodicitatea acestuia, tipul de activitati complementare si suplimentele nutritive administrate. In consecinta e necesar sa ceri sprijinul specialistului in nutritie
- Inainte , in timpul si dupa antrenament nu se administreaza glucide usor absorbabile (cu indice glicemic crescut) de exemplu zaharul ca atare dar si prezent in diferite alte alimente gen sucuri carbogazoase, bauturi energizante fie ele la cutie sau de la automate, prajituri, bomboane. In timpul antrenamentelor intense puteti consuma – cu moderatie !- batoane proteice cu compozitie cat mai aproape de natural.
- Dupa antrenamente sau competitii nu celebra cu batoane de ciocolata sau produse tip fast-food. Acestea pot declansa dereglari ale diferitelor functii in organism, ce pot determina scaderea performantelor sportive si nu numai.
- Alimentatia sportivului trebuie sa fie una variata si echilibrata. Iata si sugestii de alimente recomandate: carne de calitate de pasare, vita si oaie, grasimi sanatoase: peste oceanic, unt, nuca si ulei de cocos, nuci si seminte, dar si de carbohidrati sanatosi: legume si fructe colorate, bogate in antioxidanti.
- Privitor la modul de preparare al alimentelor este indicat ca alimentele sa fie preparate mai degraba prin fierbere, coacere si la aburi , evitandu-se prajelile si prepararea la gratar.
- Hidratarea: activitatea sportiva necesita multe lichide. Cel mai indicat este sa consumati APA si nu alte bauturi din comert!!!
- Mintea ta este indreptata spre reusita si ea este sustinuta atat de ganduri pozitive , precum si de disciplina unei alimentatii sanatoase. Si creierul tau este sustinut de calitatea substantelor nutritive pe care ti le ofera alimentatia !
Bazeaza-te
in alegerile tale alimentare pe recomandarile specialistilor si evita
ispitele grupului de prieteni.
Succes!
Cu drag,
Constantin
Tibirna
Nutritionist
si dietetician licentiat
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu