A fost odata ca niciodata ... si de cand ne-am reflectat chipul in luciul apei, am cautat sa ne privim din ce in ce mai des. Si am perfectionat instrumente care sa reflecte cat mai fidel frumusetea. Si, sa recunoastem ca, dintotdeauna femeia s-a oprit mai mult timp in fata oglinzii si acest fapt a facut sa devina mult mai interesata de trecerea timpului si de transformarile tenului sau, iar barbatii au cautat sa gaseasca solutii pentru intretinere. Acest fapt releva aspecte minunate ale omului, fie el barbat sau femeie.
(ia uite ca am remarcat ca se apropie primavara si ... ziua femeii ! Sa infloreasca iubirea!) Cand preocuparile femeii pentru a arata mai bine devin temele centrale ale barbatului, totul se impleteste intr-un recipient fermecat ...
... In anii 80 ai secolului trecut, descoperirile industriei cosmeticii faceau furori in randul sexului frumos, se lansase moda imbunatatirilor tenului cu ajutorul alfa-hidroxi acizilor. Pe masura ce anii au trecut, au fost descoperiti excipienti mai buni pentru tratamentul tegumentului : antioxidanti locali cu eficienta mult crescuta.
Chiar si asa, cercetatorii au recunoscut permanent ca exista anumite limite legate de cate imbunatatiri se pot realiza numai la nivelul pielii. Oricate protectii, hraniri, regenerari realizam pe dinafara pentru a mentine rezultatul, incet-incet degradarile produse de varsta, mediu intern disfunctional si agresori externi se remarca in mod accentuat.
A fost o perioada in care cosmeticienii, doctorii si homeopatii aveau principii divergente la baza cailor lor de actiune. In prezent, cu totii au evidentiat ca imbatranirea pielii implica mult mai mult decat influientele din afara si cunostintele domeniilor specifice converg acum, colaborand in interesul ... frumusetii si sanatatii.
Iata cateva concluzii, interesante si ... utile:
- cercetarile au confirmat ca shimbarile starii de sanatate si ale starii psiho-emotionale a organismului sunt conditii obligatorii pentru rezultate profunde la nivelul pielii.
- imbatranirea tenului este inevitabila si exista in prezent mai mult de 300 de teorii legate de cauzele imbatranirii. Cei mai importanti factori ai imbatranirii sunt cunoscuti a fi radicalii liberi si inflamatia.
- cercetarile ultimilor 20 de ani au readus in discutie cel mai valoros element al vietii, apa. Atunci cand celulele organismului nu sunt corect hidratate, nu pot functiona la nivel optim, iar acest fapt ducand la imbatranire (un argument in plus fiind adus de cantitatea de apa la nivelul intregului organism in permanenta scadere. La nastere compozitia corpului este 80 % apa , la maturitate 60-70 % si la batranete apa scazand la 50 % din greutatea organismului).
Vestea buna este ca fiecare dintre factorii mentionati: radicali liberi, inflamatie si deshidratare sunt modificabili si chiar pot fi combatuti eficient. Sa vedem cum se interconecteaza cei trei. Pentru a intelege, sa detaliem aspecte esentiale in viata celulei vii.
Cu totii stim ca, in informatii sumare, o celula este constituita din membrana, citoplasma si nucleu. Nucleul asigura unicitate si asigura perpetuarea speciei prin 'depozitul ADN". In citoplasma (lichidul intern - apa) sunt prezente minunate dispozitive -"uzine" / "laboratoare" unde se desfasoara mii de reactii chimice pe secunda. Membrana celulei este atat o structura protectoare pentru mediul intern cat si un mecanism bio -feedback de interschimb a informatiei si a substantelor chimice.
Toate aceste structuri vii trebuie sa fie si sa ramana intacte, functionale. Atunci cand ele se degradeaza apar disfunctionalitati ale celulei. Cu cat mai multe celule sufera afectari ale acestor structuri, cu atat tesutul constituient are de suferit implicand afectarea unui organ cu repercusiuni la nivelul intregului organism.
Sa exemplificam : membrana celulei sanatoase este perfect functionala, schimburile de substante intre interior si exterior se realizeaza optim si in acelasi timp mentine o cantitate suficienta de apa intracelular (hidratare). Atunci cand membrana celulei permite pierderea apei (deshidratare) toate functiile celulei sunt dereglate, incetinite, implicit micsorarea arderilor - scaderea metabolismului (wow!! - asta da motiv de ingrasare).
De ce se degradeaza membrana celulei?
Pai este dovedita implicarea radicalilor liberi, inflamtiia si deficitul de nutritenti oxigen si ... apa. Iarasi apa?!
Desigur! Apa este carausul substantelor nutritive a celulelor eritrocitare care transporta oxigenul precum si preluarea deseurilor metabolice si toxinelor din interiorul si din imediata apropiere a celulei. Daca primele satisfac necesarul, sustinerea , ultimele implica indepartarea din zona cat mai rapid. Ambele actiuni sunt realizate, dupa cum spuneam, de ... apa!
Sa ne amintim. Apa din zona muntilor, care curge vijelios este pura, curata, transparenta - circula repede. Atunci cand ajunge la campie, poate stagna in anumite locuri si .... prinde miros, permite inmultirea microorganismelor.
Pana la urma, tot acest demers se rezuma la un consum corect de apa.
Dar toti bem apa si unii chiar se straduiesc sa consume zilnic si cantitate suficienta! Si de ce urmarile sunt aceleasi ca si la deficitul hidric?
Ce calitate are apa pe care o beti / bem?
Studii recente au aratat ce beneficiu major il aduce "apa vie". Multe cercetari au condus la multiple filtre, aparaturi sofisticate si mineralizatoare. Dar ce e "apa vie"? E apa din poveste ? Contrar asteptarilor nici pe departe nu e apa de la filtru. E vorba de "apa vie" din fructe, legume - apa din viu - bogata in vitamine, fitonutrienti, enzime! De ce nu si din animale? Ba da si din acestea, dar ajunge in organism dupa ce a trecut prin foc si transformari industriale, iar apa "pierde pe drum" substantele viului: vitamine, fitonutrienti si enzime.
De ce se recomanda sa consumam zilnic fructe si legume? OMS - Organizatia Mondiala a Sanatatii - si nutritionistii recomanda ca un adult sa consume un minim de 1 - 1,5 kg de fructe si legume / zi. Facem acest lucru ?
Sunt pregatit sa aprofundez acest subiect intr-un articol viitor. Vom vorbi de calitatea apei din fructe, legume crude si preparate termic. Nu asteptati pana atunci, stiti foarte bine care sunt alimentele care sustin sanatatea organismului, dar voi oferi sursele alimentare cu ... "apa delicioasa".