luni, 21 aprilie 2014

Trei si Zero dupa sarbatori! Impletitura vietii!

Trec si sarbatorile pascale! Te intorci la aceleasi actiuni de zi cu zi. Si , cu ce ai ramas?
Eventual cu cateva kilograme in plus, amintiri despre un stomac plin si lancezeala de care te-ai bucurat in zilele pline de soare. Si un zero mare la capitolul libertate.
Ai sa ma contrazici cu siguranta. Stiu ca vei afirma ca in zilele libere nimeni nu iti impune nimic. Alegi unde sa mergi, cu cine vrei si sa faci ceea ce vrei. In aparenta ai dreptate.

Nu vreau sa iti stric starea placuta instalata in ultimele zile, oricum te duci de maine la ... serviciu.

Sa incepem usor. Vreau sa iti castigi respectul de sine. Acum mai mult ca oricand.

Sa le luam pe rand:
- esti liber pentru ca cineva iti permite
- mergi undeva unde recomandarile cele mai staruitoare ale unei reclame sclipitoare "ti-a iesit" in fata, sau prietenii te-au informat si "carat" cu ei
- alegi sa te insotesti cu cineva pentru ca sunteti asemnea, cu puncte comune
- faci ceea ce vrei? Afla ca toate alegerile tale sunt determinate de un bagaj interior determinat de stimulii externi la care ai fost supus anterior

Sa vedem ce alegeri libere ai avut pana in prezent:
Te-ai nascut, cand ai vrut, ai ales sa traiesti in localitatea X si te-ai dus la scolile pe care le-ai ales tu. Mai tarziu ai remarcat ca te hranesti cu alimentele care ti-au fost oferite de traditie, comert si sugerate de prieteni si reclame "bune". "Ai invatat ce ai vrut" si nu ce ti-au oferit profesorii la facultatea de la care (nici cand ai terminat-o) nu stiai ce te asteapta. Ai acceptat un serviciu si executi un program zilnic care vrei sa se termine cat mai repede...

Cine ti-a "impletit" viata asa? Si de ce esti atat de cuminte si nu incerci sa devii tu insuti?

Am remarcat ca oamenii se trezesc atunci cand sunt intr-un impas zdravan! Si acest fapt se petrece atunci cand se zdruncina toata temelia invatului anterior. Ei, te-ai prins? Esti in zona calduta, acolo unde nu te atinge nici "cutitul la os" dar nici nu te ridici "pe culmi de glorie". Are grija societatea (sau mai bine zis sistemul) sa mananci ceva (ce vrea el), sa iti platesti telefonul si tv-ul (si te uiti la ce-ti ofera el) si sa fii multumit din cand in cand ca mai scapi in weekend de un serviciu pe care il dispretuiesti cu forta!

Te intrebi ce mai pune si asta gaz pe foc?
Inainte de a fi tocat marunt, singura modalitate de a scapa este sa gandesti la ce e valoros in fata ta. Gandeste si nu te lasa gandit. Si ... nu exista solutii universal valabile, sunt deschis la dialog si cred ca impreuna putem gasi variante optime.

Te simti scuturat de cele de mai sus? Ai de adaugat ceva? Astept comentariile tale!

luni, 7 aprilie 2014

7 sfaturi utile pentru copiii si adolescentii sportivi



Pentru ca esti in plina dezvoltare fiziologica, ai nevoie de o dieta echilibrata, bogata in nutrienti REALI.
Reusita sportiva nu se bazeaza numai pe meniuri care iti ofera satietate (te satura) si iti intretine contractia musculara. Practic sunt multe alte celule in organismul tau care alaturi de celulele musculare participa la acitivitatea fizica. Ele au nevoie de aproximativ 50 de substante esentiale care iti sunt oferite de o varietate alimentara optima.
Multe, prea multe tentatii culinare in special cele ambalate  sau produse de automate – procesate industrial- sunt prezente in preajma ta si acestea iti ofera doar gust si calorii, lipsindu-te de multi alti nutrienti esentiali. Acest fapt te va conduce mai devreme sau mai tarziu la pierderea optimului fizic si intelectual.
Si atunci iata cateva sugestii care iti vor fi de folos acum si in viitorul tau ca sportiv :

  1. Orice antrenament intens are la baza o dieta personalizata, functie de varsta, inaltime, greutate, intensitatea antrenamentului si periodicitatea acestuia, tipul de activitati complementare si suplimentele nutritive administrate. In consecinta e necesar sa ceri sprijinul specialistului in nutritie
  2.  Inainte , in timpul si dupa antrenament nu se administreaza glucide usor absorbabile (cu indice glicemic crescut) de exemplu zaharul ca atare dar si prezent in diferite alte alimente gen sucuri carbogazoase, bauturi energizante fie ele la cutie sau de la automate, prajituri, bomboane. In timpul antrenamentelor intense puteti consuma – cu moderatie !- batoane proteice cu compozitie cat mai aproape de natural.
  3. Dupa antrenamente sau competitii nu celebra cu batoane de ciocolata sau produse tip fast-food. Acestea pot declansa dereglari ale diferitelor functii in organism, ce pot determina scaderea performantelor sportive si nu numai. 
  4. Alimentatia sportivului trebuie sa fie una variata si echilibrata. Iata si sugestii de alimente recomandate: carne de calitate de pasare, vita si oaie, grasimi sanatoase: peste oceanic, unt, nuca si ulei de cocos, nuci si seminte, dar si de carbohidrati sanatosi: legume si fructe colorate, bogate in antioxidanti. 
  5. Privitor la modul de preparare al alimentelor este indicat ca alimentele sa fie preparate mai degraba prin fierbere, coacere si la aburi , evitandu-se prajelile si prepararea la gratar.
  6. Hidratarea: activitatea sportiva necesita multe lichide. Cel mai indicat este sa consumati APA si nu alte bauturi din comert!!! 
  7.  Mintea ta este indreptata spre reusita si ea este sustinuta atat de ganduri pozitive , precum si de disciplina unei alimentatii sanatoase. Si creierul tau este sustinut de calitatea substantelor nutritive pe care ti le ofera alimentatia !

Bazeaza-te in alegerile tale alimentare pe recomandarile specialistilor si evita ispitele grupului de prieteni.
Succes!
Cu drag,
Constantin Tibirna
Nutritionist si dietetician licentiat