marți, 31 decembrie 2013

La Multi Ani !

"Cand inima te indeamna sa urmezi o poteca, esti in armonie cu natura."

Te imbratisez cu drag.

vineri, 27 decembrie 2013

Constipatia anului 1938 ! Un secol de infundare cronica !



Si nici macar nu era nutritionist sau cadru medical!
Remarcati cat este de actualitate informatia !
Extras din cartea scrisa in anul 1938: "Secretul Libertatii", autor Napoleon Hill.

"Raspuns: Sa privim, spre exemplu, apetitul pentru mancare. Majoritatea oamenilor sunt atat de lipsiti de autodisciplina, incat isi umplu burtile cu combinatii din tot felul de mancaruri scumpe, carre incanta simturile, dar care suprasolicita organele de digestie si de excretie.

Ei inghit cantitati si combinatii de mancaruri pe care organismul le poate elimina numai daca transforma mancarea in otravuri toxice letale.

Aceste otravuri infunda si opresc aparatul excretor al corpului, pana in punctul in care acesta isi reduce activitatea de eliminare a materiilor nefolositoare. Dupa un timp, aparatul excretor inceteaza sa mai functioneze corespunzator si victima sufera de ceea ce se numeste in mod obisnuit constipatie.

Pana in acel moment, el isi pregateste drumul catre spital. Autointoxicatia, sau imbolnavirea aparatului excretor al organismului, transforma creierul in ceva asemanator unei gramezi de moloz.

In acel moment, victima devine lenta din punct de vedere fizic, irascibila si confuza. Daca s-ar putea privi macar o data si ar putea simti mirosul sistemului sau de drenare, s-ar simti de-a dreptul rusinata.

Sistemele de canalizare ale oraselor nu sunt cele mai placute locuri atunci cand sunt supraincarcate sau infundate, dar sunt curate si dragute in comparatie cu intestinele oamenilor, atunci cand sunt supraincarcate sau infundate. Acesta nu este un moment fericit care poate fi asociat cu placutul si necesarul act de a manca, insa acolo isi are originea, pentru ca supraalimentarea si combinatia gresita de alimente sunt factorii care produc autointoxicatia.

Oamenii care mananca inteligent si isi pastreaza aparatul excretor curat ma uimesc; pentru ca un sistem de drenare curat e un indice pentru un corp sanatos si un creier care functioneaza corespunzator.

Imaginati-va - daca imaginatia dumneavoastra poate merge pana acolo - ca o fiinta umana care are aparatul excretor plin de otrava si care isi urmareste scopul cu precizie ar putea omori o suta de oameni dintr-o data, doar injectandu-le acea otrava direct in sange.

Intrebare: Si toate acestea au ca rezultat pierderea controlului in ceea ce priveste faptul de a avea o alimentatie corecta?
R: Ei bine, daca vreti sa fim cat mai exacti, ar trebui sa spunem ca alimentatia improprie este responsabila pentru majoritatea disfunctiilor fizice si , practic, pentru toate durerile de cap. (...)

I: Din cate imi spuneti despre tractul intestinal, imi dati impresia ca stapanirea apetitului pentru mancare echivaleaza cu mentinerea curata a intestinelor.
R: Da, este perfect adevarat. Si asta pentru ca este la fel de important sa elimini dejectiile organice si mancarea neasimilata, cum este sa mananci bine si cat mai variat."

Am ramas surprins de ceea ce stiau oamenii inceputului de secol XX. La aproape un secol de la aceste afirmatii, inca mai punem la indoiala importanta alimentatiei in preventia bolilor!

joi, 26 decembrie 2013

CUM si DE CE !

Traiesti? - Da!
Gandesti? - Da!
Simti ? - O, da, cu siguranta!
Toate astea, cu ce scop? - ....
Care este obiectivul tau pentru azi, pentru maine, dar pentru viata ta? - ...

Orice intrebare CHEAMA un raspuns. Unii il cauta indelung, altii fug de intrebari. Dar si unii si altii primesc raspuns (diferit !) pana la urma.
Cei care cauta sunt cei care reusesc sa implineasca obiectivele personale.
Cei care fug nu au sau nu vad obiective realizabile (motivand cu ... raspunsuri de consolare).

Cheia reusitei nu sta in raspunsuri geniale ci in intrebari corecte.
1. "Cum sa fac asta ?" - Asa : "SOLUTIA" !
2. "De ce nu sunt bogat?" - " motive, explicatii, argumente"
"De ce sunt sarac?" - " motive, explicatii, argumente"

Cand te supui tirului de intrebari personal, cheia este "CUM" nu "DE CE". Intrebarea "CUM?" iti aduce raspunsuri multiple, iti ofera sansa de a alege una dintre directiile sugerate pentru a continua.
Intrebarea "DE CE?" te opreste, are finalitate iti ofera un singur raspuns care confirma "adevarul" pe care il stii deja, nu e nimic nou in raspunsul primit. Si dai din cap afirmativ impreuna cu multimea care gandeste la fel. "DE CE?" intretine obisnuinta. Nu aici e progresul.
"CUM" este cuvantul care arde mintea, pune pe jar idei, naste noul, gaseste solutii, schimba obisnuinte.

Cum primesti aceste idei?
Te imbratisez cu drag!

PRACTIC:
"CE?" este sora cu "DE CE?". Nutritionist fiind, iti sugerez sa te gandesti la acest mini exemplu:
'Vreau sa fac schimbari in viata mea, in special in alimentatie, deoarece vad ca ... sunt aspecte care imi dau de gandit la functionarea organismului meu.'
"CE sa mananc?" te leaga de trecut, de obisnuinte. Nu poti gasi solutii. nici nu poti sa iti inchipui CE ai putea manca daca ... renunti la cutare sau cutare aliment, sau la modul lor de preparare ... stiut.

"CARE" este fratele lui "CUM". Care sunt alimentele sanatoase si care sunt modurile de preparare sanatoase? Cum pot sa fac schimbarile fara sa ma chinui cu regimuri, diete ? Cum ma influienteaza reclamele? Care sunt pasii?

In ambele cazuri vor veni raspunsuri!
CARE si CUM te pun la munca.
CE si DE CE te indeamna la reverie, mentinere, facil si usor.
Tu alegi care este urmatorul pas si cum vei proceda!
Succes!

miercuri, 25 decembrie 2013

Nutriția optimă - sanatate pentru toti

”Nutriția optimă reprezintă medicina viitorului” Dr. Linus Pauling, laureat al Premiului Nobel.
 
Ce este nutritia optima ?
Nutritia optima este nutritia echilibrata, care furnizeaza corpului tau cele mai bune nutrimente pentru a te mentine sanatos. Este practic o alimentatie adaptata pentru fiecare organism in parte. Alegerile alimentare se fac constient pentru a se asigura in mod echilibrat macronutrientii (proteinele, glucidele, lipidele) si micronutrientii (vitamine, minerale, fitonutrienti) de care organismul tau are nevoie acum. Dar maniera in care imbini alimentele pe care le alegi, proportiile, combinatiile pe care le faci, modul in care le prepari și calitatea nutrientilor care le contin atunci cand ajung in gura ta … ei bine, toate acestea tin de stiinta si de relatia cu propriu corp.

Retine : nutritia optima nu este o dieta anume sau un tratament-protocol de vindecare, nu este nici dieta la moda a unuia sau altuia dintre nutritionistii-vip sau reteta speciala pentru slabit a vedetelor. Abordarea alimentatiei echilibrate este responsabilitatea fiecaruia dintre noi, prin studiu permanent si practica perseverenta a principiilor de baza oferite de specialisti in nutritie care stiu: ce spun si ... cand trebuie sa taca!

 
Cum actioneaza nutritia optima la imbunatatirea starii tale de sanatate ?
Fiecare celula din care esti constituit are o anumita durata de viata, functie de conditiile mediului intern propriu organismului tau. De remarcat ca viata celulei este dependenta de calitatea si cantitatea de substante pe care i le asigura corpul, adica TU. Alimentele pe care le ingeram contin substante de calitate si in cantitati optime, atunci si celula este servita ca o regina si intregul regat (corpul tau) beneficiaza de o sanatate perfecta.

 
Hai sa vezi care sunt beneficiile pe care le obtii daca adopti o astfel de dieta ?
”Rasfoind” paginile siteului Nutritionist Iasi gasesti informatiile pe care le-am acumulat in ani de studiu intens si practica relevanta. Te invit sa arunci o privire asupra lor si  ele s-ar putea sa aiba un impact rasunator pentru tine. Vei afla :
- cum functioneaza o dieta bine echilibrata - nutritia optima - si care sunt pasii pentru a ajunge la rezultate impresionante;
- cum sa cresti nivelul de energie pentru ca sa traiesti viata la potentialul maxim, cu bucurie si cu un sens al implinirii;

- cum sa fortifici propriul sistem imunitar pentru a-ti asigura maximum de sanatate fizică si pentru a deveni plin de curaj indepartand astfel frica de boala;
- cum poti preveni bolile cardiovasculare, cancerul si alte boli metabolice fara a utiliza medicamente;
- cum sa opresti ceasul imbatranirii, bucurandu-te de viata, tanar fiind si la ... 120 de ani;
- de ce anumite alimente sunt "rele" și pot ucide, iar altele sunt "bune" și pot vindeca;
- cum sa iti imbunatatesti memoria si performantele mintale asigurandu-te de constiinta responsabilitatii a ceea ce devii;
- cum sa iti detoxifici organismul ... pentru a o lua de la capat (un nou inceput) ! 

 
Cum asiguri o nutritie optima organismului tau ?
Clipa de clipa primesti influiente diverse din mediul inconjurator. Esti suma acestor influiente ”cernute de sita” genetica  mostenita. Dar dieta ta s-a modelat inca de la nastere pana acum in matrita alimentara pe care ti-a oferit-o societatea : traditia familiei, rudele si cunoscutii, trendurile in nutritie, reclama agresiva a industriei alimentare si politica economica sustinuta de interese diverse.
Iti sunt cunoscute aceste mituri?  “Mic dejun regal, pranz princiar si cina de servitor”,  “Mananca lactate ca sa ai calciu”,  “Mananca tot din farfurie, nu-ti lasa norocul acolo”, “Nu mananci carne, nu ai proteina”, “Mananca mult si consistent, ca sa ai energie”, “Ca sa ai fier mananca ficatei”, “Mmmm..., e bun la gust, inseamna ca e de calitate” … si multe altele.

Uita de ele, caci toate au condus societatea catre starea de boala epidemica pe care o stii.
E drept ca ai dori în urmatoarea propozitie sa-ti revelez TOT ce te-ar face sanatos pana la urmatoarea masa. Acest lucru este imposibil. Necesita timp si preocupare perseverenta !
NUTRITIA OPTIMA ESTE ALIMENTATIA CARE O ADOPTI CONSTIENT PENTRU TOATA VIATA !

Pot afirma : daca te-ai hotarat sa fii sanatos si sa te bucuri de viata ... descarca gratuit e-bookul „Mananca tot ... ce se mai poate” (boxul din dreapta).

sâmbătă, 21 decembrie 2013

Explozia - instrument de manipulare!




Explozia !

Cel mai usor iti este atrasa atentia de zgomotul si lumina stralucitoare fulgeratoare, intensa ! De o explozie ! Cu cat este mai puternica cu atat mai rapid si mai impresionati suntem, mai ales afectiv.
De acest principiu se folosesc toti cei care doresc sa iasa in evidenta si sa atraga adepti.
Dar un avantaj mai putin evident este faptul ca ceea ce iti “ia ochii” ascunde altceva in spate, si de obicei ceea ce nu se doreste a fi cunoscut.
Toate actiunile mediatice ale celor care exploateaza “buna credinta a maselor” se bazeaza pe acest principiu. Domeniile sunt diverse, incepand de la politica, terorism, comert, show … si pana la banalele dorinte egotice ale unora ce vor sa ajunga “cineva”.

Sa luam cateva exemple (fara nume sau referinte directe ) in care veti recunoaste multe dintre personajele ce “ies in fata” in prezent:

  1. Cand conul de umbra l-a scos din lumina reflectoarelor televiziunilor sau tabloidelor fie ele ziare, reviste sau articole virtuale, metoda cea mai buna de a fi din nou in atentia tuturor este sa explodeze ... cu fite, sa faca ceva care sa iasa din tipare, sa socheze.
  2. Ba chiar poate mult mai mult! Aduce o acuza cat mai grava asupra cuiva. In acest fel, sunt amandoi centru de interes si se mentin in topul credulilor.
  3. Striga in gura mare, pe unde poate, ponegrind totul si anuland orice principiu vechi sau nou . In conceptia lor nimic nu este bun, totul trebuie pus sub semnul intrebarii.

Am urmarit in timp toate aceste tipare de “glorie bolnavicioasa” si le-am catalogat dupa gradul de “afectare” a evolutiei unui popor si a omului in particular.
Toate cele trei exemple mentionate au directa influienta asupra celor care le acorda atentie, comenteaza, critica si le asociaza cu alte personaje sau evenimente similare. Cu alte cuvinte, le urmaresc si devin partasi la cresterea audientei fenomenului respectiv (sclavi ai principiilor liderilor de opinie).

In schimb fiecare dintre exemple au si particularitati.
Primul exemplu afecteaza in mod direct personajul principal. El se da in spectacol. Este clovnul sef – angajatul principal.

Al doilea implica deja doua personaje agresorul si “victima”. Cine se aseamana se aduna. “Armonia” dintre cei doi este deplina. Si violenta mentala in care se complac constituie show ieftin pentru cei din fotoliu.

In schimb, cel de al treilea exemplu este explozia cu efect distrugator. Aceasta pentreaza piedestalul pe care este cladita personalitatea si credinta fiecaruia dintre noi. Persoana respectiva este un adevarat “kamikaze”. Ea vede tinte peste tot si ataca orice ii iese in cale. DAR atacul nu este unul simplu, este unul insotit de ARGUMENTE STIINTIFICE scoase din context, pentru ea fiind suficient un singur studiu “contra” pentru ca intregul esafodaj al stiintei sa cada.
Un singur atac nu te va clinti. Insa atacuri repetate vor produce fisuri, … convingerile tale se vor clatina. Cu atat mai mult cu cat primesc sprijin neconditionat din partea promotorului media care si el la randul lui umbla dupa glorie si audienta crescuta cu atat mai mult cu cat ii place si lui “explozia”.
Acest tip de actiune, tipica lui Dinu Paturica din romanul lui Nicolae Filimon, este una dintre cele mai nocive manifestari ale “ilustrilor lideri” in spatiul public. Rezultatul este implantarea in fiinta ta a nesigurantei, a fricii si a convingerii ca nu mai poti avea incredere in nimeni si nimic.

Dar viitorul tau este de acum liber ! Atunci cand cineva face o afirmatie critica, urmareste daca atacul este :
  • multiplu, constant si de lunga durata, mai mult sau mai putin vehement
  • indreptat impotriva tuturor sau a ceva ce ii sta in calea atingerii scopului urmarit (declarat?)
  • pervertit, el nu raspunde in mod direct la intrebare, ocolind raspunsul si aducand argumente punctuale si vagi care sustin doar teoria sa.

Recunosti vreunul dintre personajele societatii contemporane ?
Fii vigilent in preluarea informatiei, nu te “aprinde” la critici care alimenteaza lucruri inutile si lipsite de valoare. .
Nu te lasa orbit de “valoarea” unui personaj public. Aceasta valoare ii este conferita tot de auditoriu, fara tine, fara noi, gloria lui nu exista !
Tu il ridici si tot tu il cobori.
Cea mai buna metoda este ignorarea. Atunci cand ramane fara audienta valoarea de lider de opinie se spulbera in vant.
Ramane doar amintirea unei explozii si …. cenusa! Ai grija sa nu faci parte din ea!

Te imbratisez cu drag,
Constantin Tibirna



sâmbătă, 14 decembrie 2013

Uimitor ! Nu te mai ingrasi / slabesti / iti mentii greutatea optima !

“Ia micul dejun – cea mai importanta masa a zilei!” - indemn puternic mediatizat in ultimii ani atat de nutritionisti cat si de producatorii de alimente, este strans legat de asigurarea energiei pentru prima perioada a zilei.
De la sine inteles ca in lipsa micului dejun e necesara … o cafea / un energizant !!!
Ei bine, imagineaza-ți că esti un automobil. Dupa somnul de noapte, rezervorul este gol si se umple cu … micul dejun, combustibilul cu care poți porni la drum.

Ce ar trebui sa mananci?

Masina ta functioneaza cu un anumit tip de combustibil. Ea se poate deregla atunci cand o alimentezi cu un alt tip. La fel se petrece si cu corpul tau ! Din acest motiv, atentie la ce “pompa” alimentezi.
Obisnuiesti sa consumi gogosi sau produse de patiserie (alimente bogate in calorii, zahar si grasimi)? Stiai ca acestea nu contin substantele nutritive de care corpul tau are cu adevarat nevoie (excesul deja mentionat precum si deficit major de vitamine, minerale si alti fitonutrienti)? Cu atat mai mult cu cat nu te vei simti "plin" pentru mult timp.
La fel ca și in cazul altor mese, incearca sa mananci o varietate de alimente, inclusiv:
  • fructe
  • legume
  • cereale (50-80 g boabe de cereale integrale inmuiate)
  • nuci și semințe

Idei de Mic dejun

        1. traditionale

  • paine integrala cu ceai sau lapte
  • cereale integrale cu apa sau lapte si cu fructe uscate
  • cereale fierte si cu fructe uscate
  • chifla cu brânză
  • iaurt cu fructe, seminte sau nuci
  • cocktail de fructe proaspete

               2) ciudate (dar delicioase):

  • unt de arahide + stafide + cereale integrale
  • brânză de vaci + mere rase
  • smoothie (amestec in blander frunze verzi, seminte, avocado, banana, capsuni sau fructe proaspete)
  • salata de legume + seminte crude

Nu sari peste micul dejun !

Unele persoane sar peste micul dejun , deoarece ei adorm prea tarziu sau pentru că ei cred că este o modalitate de a nu castiga in greutate. Dar sarind peste micul dejun nu te ajuta sa iti mentii o greutate optima. De fapt , chiar ai tendința de a mânca mai multe calorii pe parcursul zilei.

Dacă esti prea grabit,  încearca meniurile de mic dejun rapid,
sugerate mai sus. Sunt ușor de preparat pe loc, sau din seara precedenta.

Ai nevoi de ceva mai convingator?

Studiile efectuate in cazul copiilor demonstreaza necesitatea servirii micului dejun. Astfel, copiii care nu iau micul dejun sunt mai puțin capabili să învețe la școală și au risc crescut de a castiga in greutate ( indice de masa corporala - IMC – crescut, care este un semn ca pot fi supraponderali ).
Pe de altă parte, copiii care servesc micul dejun au rezultate mult imbunatatite la școală , participa fara chinuri la activități fizice și ... au tendința de a mânca mult mai sanatos in ansamblu .


Mâine dimineață , nu a alerga pe ușă cu stomacul gol! Esti tentat sa consumi alimente nesanatoase (snacks, fastfood) si ... te ingrasi !
De fapt te sfatuiesc sa consumi zilnic toate cele 3 mese principale si 2 gustari si cu siguranta vei slabi / atinge si mentine greutatea optima !!!! Uimitor ? Mananci mai mult dar nu te mai ingrasi ! Cum?
Trebuie sa devii constient de alimentele pe care le consumi! Nu ezita sa consulti un specialist in nutritie. Te va ajuta sa faci modificari elementare si sa castigi in starea ta de bine !!!

Cu drag,
Constantin Tibirna
Specialist in Nutritie si Dietetica