marți, 30 iulie 2013

Litiaza renala si alimentatia

Litiaza renală este afectiunea caracterizata de prezenta bucatilor de minerale ("pietre") care sunt localizate la nivelul rinichiului. Acestea pot ramane la nivel renal sau pot fi eliminate din organism pe calea tractului urinar fara manifestari dureroase sau poate produce o durere intensa sau alte simptome (asa numita colica renala).  Aproximativ jumatate din cei cu cel putin un calcul renal vor dezvolta noi calculi in urmatorii 5 ani daca nu este urmat nici un tratament.
Care este legatura dintre litiaza renala si alimentatie? 

  • In cazul formării "pietrelor" de acid uric, se recomandă alcalinizarea urinei. Astfel se va institui un regim alimentar format preponderent din legume si fructe, iar lichidele in cantitati mai mari decat de obicei (ceaiuri, apa) sunt binevenite. Se va  reduce consumul de carne, peşte si organe (ficat, rinichi, măduvă), caşcaval si orez.  
    Vor fi evitate condimentele puternice (ardei iute, piper, hrean, muştar, chili, etc.), deoarece au efect tonic asupra căilor urinare. 
    De asemenea, consumul excesiv de alcool poate avea consecinţe negative.
  • În cazul „pietrelor” de oxalat de calciu (de altfel cele mai frecvente cazuri), dieta recomandata se bazeaza pe alimente sărace în calciu (350-400 mg Ca pe zi), limitandu-se in acelasi timp aportul de alimente bogate in calciu: produse lactate si de panificaţie (cantitatea permisă este de 100 ml lapte sau 50 grame brânză pe zi ). Tot in acest context este necesara evitarea alimentelor cu continut crescut de oxalati cum ar fi : spanacul, ridichea, măcrişul, fasolea boabe, lintea, sfecla, macul, stafidele, nuca şi cafeaua. 
    Un alt aliment care faciliteaza producerea in organism a acidului oxalic este zaharul, acesta este motivul pentru care acesta este contraindicat. 
    Alimente utile in cazul predispozitiei de formare a pietrei de oxalat la nivel renal sunt cele care sunt bogate in vitamina B6 si magneziu  care inhiba aceasta formare: peste, ficat  si uleiurile vegetale, respectiv tărâţea de grâu. Se pot consuma in mod obisnuit carnea şi orezul, iar dintre fructe, pepenele, piersicile, strugurii şi merele sunt, de asemenea recomandate. 
Alaturi de sfaturile de nutritie prezentate mai sus, de altfel la indemana oricui, va recomandam anumite plante care reprezinta un ajutor recunoscut de medicina populara de secole: ceai de cozi de cirese si matase de porumb, si ochii soricelului (Iarba Chanca Piedra planta originara din bazinul fluviului Amazon) regasit in anumite suplimente nutritive, recomandat fiind Stonebreaker (mai multe informatii aici )

_______________________________________
  • Sunteti sanatosi si totusi vreti sa procedati la o alimentatie mai sanatoasa decat cea din prezent?
  • Nu mai stiti practic ce sa mancati mai sanatos?
  • Va intereseaza cum sa descoperiti "viciile" ascunse ale unui aliment ambalat si cum sa cititi eticheta alimentara?
  • Simtiti ca este necesar sa fiti mai informat asupra alimetelor pe care le consumati?
  • Ati dori sa aflati cum sa preparati alimentele intr-un mod mai sanatos?
  • Aveti o anumita afectiune care necesita o dieta personalizata?
  • Greutatea corporala este peste sau sub limita?
  • Aveti sentimente "deosebite"  pentru alimente si chiar pentru unele dintre ele?

Suna si programeaza-te acum la SPECIALISTUL IN NUTRITIE SI DIETETICA.
tel.: 0742.11.24.80
Ne poti contacta pe email: nutritionist.iasi@gmail.com

sau  lasa un comentariu la acest articol.

marți, 9 iulie 2013

Imbatranim inainte de vreme !

Viata dezordonata si neglijenta asupra corpului nostru au drept consecinta uzarea prematura organismului. Majoritatea oamenilor sufera degradari majore si tocmai ca observam
asta zilnic, seara de seara, cu fiecare emisiune de stiri pe care
o (mai) urmarim!
Statisticile medicale ale ultimilor  2 ani releva ca aproape 70 %
din populatia Romaniei este bolnava ! Informatia aceasta este
publica o stim deja si totusi de ce ne complacem in acelasi
stil de viata ?
Totul se reduce la autoeducatie ?! Sa remarcam ca ne scolim excesiv. devenim experti intr-un domeniu dar ramanem codasi la mentinerea starii noastre de sanatate. Si nu ca ar fi greu de citit o carte sau un articol pe net, dar e foarte delicata balanta alegerilor noastre. Orice schimbare necesita un efort, mai mic sau mai mare, functie de inaltimea tintita.
Unii accepta schimbarea atunci cand durerea este mult prea intensa si care ii urneste din comoditatea cu care sau ... obisnuit.
Altii cauta infrigurati modificari in tot ceea ce e ... diferit de normal, ca un refuz total, un dezgust la adresa a ceea ce pare a fi in ochii lor disfunctional, inutil, gresit.
Altii constientizeaza riscul vietii dezordonate si ... studiaza, cauta si ... experimenteaza.

De cele mai multe ori, nu iti trebuie o scoala de nutritie pentru a sti ca anumite alimente sunt bune doar pentru gust, de altfel, mass-media abunda de indemnuri si recomandari. Si totusi, inotand in abundenta de informatii, te poti ... imbatrani inainte de vreme.
Cercetarile ultimelor ... 6 decenii (deci nu chiar de ieri, dar constant ca intaresc concluziile anterioare) au dovedit ca anumite substante naturale au eficienta sporita in mentinerea vigorii si tineretii corpului uman. Pe scurt, e vorba de substantele antioxidante (vitamine, anumite minerale si multi alti fitonutrienti). Pentru ca au actiune de protectie , neutralizand atacurile radicalilor liberi , contribuie la prelungirea duratei de viata a celulelor si implicit a organelor.
Despre antioxidanti s-au scris multe carti, s-au efectuat mii de studii si multe articole in diferite publicatii. Nu e scopul prezentului articol. Vreau sa va expun alimentele cu puterea antioxidanta cea mai mare, in ordinea enumerarii :


Pudra de cuisoare, pudra de scortisoara, tarate de sorg, pudra de oregano, pudra de curcuma, boabe de acai, pudra de roscove, seminte de chimen, patrunjel uscat, busuioc uscat, pudra de curry, salvia proaspata, semintele de mustar galben, cimbrul  si maghiranul (proaspete!), polenul granule,cojile semintelor de in si
alte peste 200 alimente de origine vegetala !
Cate dintre ele sunt pe masa noastra, zilnic?
Cu toate acestea sunt si altele mai aproape de obisnuintele culinare si tot cu o putere antioxidanta crescuta :
afine, prune, struguri, telina, sfecla, varza rosie, si ... multe altele, dar in stare cruda, nepreparata termic !

Va aduceti aport zilnic din aceste "medicamente" de viata lunga? Constientizati importanta alimentatiei echilibrate si bogata in "alimente-medicament", pentru o viata sanatoasa?

Revenind la intrebarea inceputului de articol: Ce ne impiedica sa operam schimbarea? Sa fie lipsa de autoeducatie? Sau sa vorbim oare despre blocaje, frici, pasivitate, lene ... ?
Pare mai mult vorba de psihologie. 

PS: Presupun ca am ajuns unde voiam. Intr-adevar exista un comportament alimentar creat de tipare psiho-emotionale combinate cu traditii si credinte religioase. Numai timpul sta in calea dorintei tale de a afla despre uimitoarele conexiuni intre psihic si retetele culinare adoptate de tine, de mine, de noi toti.

Cu drag,
Constantin Tibirna
Nutritionist si Dietetician 

_______________________________________

  • Sunteti sanatosi si totusi vreti sa procedati la o alimentatie mai sanatoasa decat cea din prezent?
  • Nu mai stiti practic ce sa mancati mai sanatos?
  • Va intereseaza cum sa descoperiti "viciile" ascunse ale unui aliment ambalat si cum sa cititi eticheta alimentara?
  • Simtiti ca este necesar sa fiti mai informat asupra alimetelor pe care le consumati?
  • Ati dori sa aflati cum sa preparati alimentele intr-un mod mai sanatos?
  • Aveti o anumita afectiune care necesita o dieta personalizata?
  • Greutatea corporala este peste sau sub limita?
  • Aveti sentimente "deosebite"  pentru alimente si chiar pentru unele dintre ele?

Suna si programeaza-te acum la SPECIALISTUL IN NUTRITIE SI DIETETICA.
tel.: 0742.11.24.80
Ne poti contacta pe email: nutritionist.iasi@gmail.com

sau  lasa un comentariu la acest articol. 

vineri, 5 iulie 2013

Vitamina C si lupta ei contra a 330 de boli !


Potrivit cărţii Enciclopediei Naturistă a Vitaminelor, apărută în 2003 la Bucureşti,  Vitamina C
 poate lupta împotriva a peste:330 de boli !!!
Va fi un articol foarte scurt, pledoaria pentru consumul optim ! zilnic de vitamina C, pe larg intr-un articol viitor. Multe s-au spus si puteti citi pe net sau in studii si carti , informatiile le voi sintetiza spre a ne fi de folos tuturor.
Iata cele 330 de afectiuni

 
 



 




 _______________________________________

  • Sunteti sanatosi si totusi vreti sa procedati la o alimentatie mai sanatoasa decat cea din prezent?
  • Nu mai stiti practic ce sa mancati mai sanatos?
  • Va intereseaza cum sa descoperiti "viciile" ascunse ale unui aliment ambalat si cum sa cititi eticheta alimentara?
  • Simtiti ca este necesar sa fiti mai informat asupra alimetelor pe care le consumati?
  • Ati dori sa aflati cum sa preparati alimentele intr-un mod mai sanatos?
  • Aveti o anumita afectiune care necesita o dieta personalizata?
  • Greutatea corporala este peste sau sub limita?
  • Aveti sentimente "deosebite"  pentru alimente si chiar pentru unele dintre ele?

Suna si programeaza-te acum la SPECIALISTUL IN NUTRITIE SI DIETETICA.
tel.: 0742.11.24.80
Ne poti contacta pe email: nutritionist.iasi@gmail.com

sau  lasa un comentariu la acest articol.