duminică, 9 septembrie 2012

Alimentele și ... setea de a fi apreciat!


Ce iși dorește cel mai mult un om de la viață? Sanatate și ... Recunoastere. Unii ar spune banii , foarte adevarat dar aceștia te conduc tot la nevoia de recunoastere . Pe ce ai cheltui banii ? Ce masina te-ar satisface (poate una mai .. ceva decat cea actuala), ce casă ți-ai dori (poate una mai mare si cu mai multe utilitati)?. Tu iti doresti altceva?
Daca de sanatate nu ne preocupam deloc sau putin și doar atunci cand apare o boală, de recunoastere vrem sa beneficiem încă din leagăn. Remarcam că orice copil doreste sa i se acorde atentie de la cea mai fragedă vârstă și reușește meșteșugind unelte proprii de manipulare a atenției celor din jur. Pe masură ce înaintează în vârstă, adolescentul și mai tarziu adultul, modifică și îmbunatațeste permanent comportamente și tehnici psiho-emotionale de integrare si evidentiere personala in societate.
John Dewey (unul dintre cei mai profunzi filozofi americani) a spus că cea mai adâncă dorință a naturii umane este aceea de ”a fi important”. Iar Lincoln afirma în una dintre scrisorile sale: ”Toata lumea iubeste complimentele”. William James in aceeasi directie a recunoasterii sociale spunea: ”Cel mai profund principiu al naturii noastre umane este setea de a fi apreciat” (sublinerea noastră).
Te întrebi : ce legătură are ”setea de a fi apreciat” cu alimentația și sănătatea?
Sa vedem. Ai remarcat cati oameni îsi sacrifica sanatatea pentru o pozitie sociala, profesionala, de conducere, pentru un statut privilegiat, o casa mai mare decat are nevoie și o masina cu mult mai scumpa?
Fii atent la urmatoarele:
-     Mergi in vizita la o familie care te-a invitat la masă. Ei se străduiesc sa ofere meniuri atragatoare, apetisante pentru a satisface gustul dar si ... conveniențele sociale. Masa va cuprinde tipurile de alimente ”cele mai in vogă” în societatea din care faceti parte si prezentate specific: ornate si combinate conform acelorasi tipare conventionale. Daca tu esti șeful lui cum va arata masa? Crezi ca la restaurant sunt alte principii? Cum te simti atunci cand esti servit si ti se acorda atentie la cele mai mici pretentii ale tale și invers: cum te-ai simți să primești hrana aruncată la repezeală , rece, fără nici un gust și ... într-o locație dezgustătoare?
-     Te pregatesti sa vizionezi un meci impreuna cu prietenii. Ce pregatesti? Bere, seminte, pizza... De ce? Te indeamna sentimentul de apartenenta la grup si intretii din obisnuinta dorinta interioara de recunoastere ca membru al grupului? Dacă renunți la obiceiurile de consum, comune grupului te temi că vei fi repudiat?
-     Odata cu trecerea timpului aceasta foame mistuitoare de recunoastere isi ascunde radacinile in subconstient devenind obisnuinta. Comportamentul alimentar nu face exceptie devenind la randul lui obisnuință în viața ta – faci cumparaturile conform obisnuintelor : carnea, painea, sucul, berea, cafeaua toate după un anumit tipar format in timp pe această țesătura a interactiunii dintre social și această dorinta arzătoare de a te simti important.
-     Iți propui să ții post alimentar, să te abții de la a te hrăni cu un anume aliment. De cele mai multe ori reușești. Dar pentru cat timp? De ce revii la stilul de viata anterior? Pentru ca obisnuintele tale alimentare sunt prelungirle unor rădăcini puternice subconștiente care se hranesc din seva năzuintelor tale care nu seacă niciodată.
Dale Carnegie spunea că toate dorințele (nevoile) tale – hrană, sex, sanatate, bani și bunuri cumpărate cu bani, odihna, bunastarea copiilor nostri – ajung in final sa fie satisfacute, numai această ”dorinta de marire” (cum îi spunea Freud) rămâne de cele mai multe ori neîmplinită. Acesta este combustibilul ce alimentează permanent motorul acțiunilor tale.

            Ca orice ”mașină” și tu ai frână (FRICA) și viteza a 5-a (SENTIMENTUL DE IMPORTANTA).
            Cum te opreste frica sa operezi schimbari in alimentatia ta, ai simtit cu siguranta . Exemplu: Cu toate că știi de necesitatea preventiei , frica te determina sa nu actionezi in sensul modificarii obiceiurilor alimentare, imbratisând principii false : ”nu mai sunt in rand cu oamenii”, ”voi fi privit cu alti ochi”, ”nu voi apare ca ciudat in ochii celorlalti?” ... bineinteles ca noi vrem recunoastere, sa fim acceptati de cei din jur (cunoscuti, rude, prieteni, fani ...).
            Ce ne spune sentimentul de importanta? Exemplu: Nu exista satisfactie mai mare pentru egoul uman ca hranirea sentimentului de importanta. Adoptam un regim , o dietă UNICĂ care să ne aducă pe prima pagina a ziarelor (daca suntem VIP-uri) sau copiem regimul, dieta unei vedete pentru a ne simti asemeni lor. Aceasta este viteza a 5-a a recunoasterii sociale : VANITATEA.
           
Alimentatia optima este individualizata. Organismul tau este unic, are necesitati specifice si nu va ”înghiți” orice!
Acum ai intuit (ajutat de exemplele de mai sus) de unde se trag eșecurile dietelor tale?

Si ce poți face?
·         Să accepți că poți fi ajutat și că oricât de luxoasă este mașina ta și oricât de bun motorul său, circulând se uzează și are nevoie de reparații. Din păcate corpul tău nu poate fi înlocuit ca mașina din garaj, in consecință ori ai grija de el (te rog afla ce inseamna PREVENTIA si aplica principiile ei) ori ”repară-l” cât mai repede ! Veste buna este că atelierul de reparații este chiar la tine in casă , în bucătărie. Permite-i mecanicului (specialistul în nutriție) să evalueze și să ofere soluții pentru tine (lista de cumpărături, alimente sanatoase, cum sa prepari alimentele, s.a.)
·         Ai și solutia studiului. Ia mult timp dar îți dezvoltă calități care te fac cu siguranță mai puternic. Oricum nimeni nu a făcut performanță ”după ureche”. Doar studiul permanent și munca asiduă au condus la succes.
·         Fii multumit și bucură-te de reușitele tale, oricât de mici ar fi acestea. Inconjoară-te de oameni care te apreciază și îți doresc să reușești sau împărtășește visele tale doar celor care îți doresc să le îndeplinești. Atunci când primești prima critică, prima dezaprobare renunță la a le mai destăinui rezultatele muncii tale cu kilogramele și a ”inovatiilor” alimentare din bucataria ta.
·         Când se văd primele rezultate , simte-te bine, permite-ți să fii lăudat(ă) – te va ajuta să devii relxat(ă), detașat(ă) și mulțumit(ă) cu tine însuți. Adu-ți aminte că stresul inseamnă contracție, acumulare și metabolism dereglat.

Acum, deja știu că poți să reușești în tot ceea ce întreprinzi, cu atât mai mult la modificarea unei banale diete. Nu uita : îți suntem alături și te rugăm să te folosești de cunoașterea noastră.

sâmbătă, 8 septembrie 2012

7 Motive Sa Descarci Acum

E-bookul Gratuit ” Mananca tot ... ce mai poți ” iți oferă valoare prin informațiile șocante pe care ți le dezvăluie :
  1. Vei afla de ce se imbolnavesc oamenii datorita dietei moderne.
  2. Vei descoperi ce se ascunde in spatele ambalajului.
  3. Te vei bucura de primii pasi spre ... ce mai poti manca sanatos din supermarket.
  4. Primesti cele mai importante metode SIMPLE si EFICIENTE pentru a imbunatati alimentatia ta.
  5. Vei primi periodic informatii de ultima ora. Nu vei primi niciodată spam. Informaţiile tale sunt 100% confidenţiale.
  6. Peste 1000 de persoane au primit informatii de la Specialistii nostri Nutritionisti in Iasi realizând modificari alimentare ce au condus la un optim nutritional si o stare de sanatate mult imbunatațită. Vei primi informatii valoroase despre cum sa alegi suplimentele nutritive (vitamine, minerale, antioxidanti, enzime s.a.) pentru tine si familia ta.
  7. Pentru ca suntem cadre medicale, respectam intimitatea ta si pentru ca suntem oameni de suflet, luptăm pentru starea ta de sanatate și vei primi toata atentia noastră (Consultatii de Nutritie si Tratamente Naturiste la Cabinetul de Nutritie ”Elefantul Alb” din Iasi (programări : 0742111604))
Informatiile oferite gratuit in acest e-book te ajuta sa constientizezi importanta alimentatiei in viata ta. Si iti reveleaza care sunt primii pasi spre o alimentatie sanatoasa. Expunerea clara si sfaturile practice oferite fac din ”Mananca tot ... ce mai poți” un instrument eficace pentru imbunatatirea comportamentului alimentar. Succes !
Mihaela Tibirna, nutritionist si dietetician licentiat.

vineri, 7 septembrie 2012

Dieta ALCALINĂ - avantaje / dezavantaje

Dieta alcalină, cunoscută ca și dieta Young (după numele inițiatorilor: Robert O`Young - microbiolog și nutriționist- și soția acestuia Shelly Redford Young - terapeut specializat în nutriție) face trimiteri bogate in directia alimentatiei sanatoase. 
După spusele celor doi specialiști, hrana contemporană odată ingerată determină în corpurile noastre, mai precis în sânge, un nivel scăzut al PH-ului, adică aciditate - principala cauză a bolilor din epoca modernă.
Recomandarile dietei alcaline se doresc a fi incluse intr-un program ca stil de viata cu scopul de a reduce aciditatea printr-o detoxifiere a organismului pentru normalizarea digestiei și metabolismului, eliminarea bacteriilor patogene (care dăunează organismului), înlocuirea alimentelor acide din dietă cu alimente alcaline, adăugarea de suplimente de vitamine și minerale și consumul substanțial al apei.
Avantaje:
  1. Renunțarea la alimente nesănătoase cum ar fi:
    • grăsimi saturate, trans-
    • produse rafinate - zahăr, ulei rafinat
    • indulcitori artificiali
    • alcool
    • băuturi carbogazoase
  2. Acceptarea unei alimentații bazate pe legume, legume verzi - frunze, unele fructe (avocado), semințe, nuci, cereale germinate, mei, hrișcă, grâu alac, nepreparate termic - crude (doar așa substanțele nutritive care sunt sensibile la temperaturi ridicate isi pastrează integritatea devenind disponibile pentru organism).
  3. Alegerile alimentare (atât pentru pentru alimentele la care renunți cât și pentru cele pe care le adaugi în dieta alcalină) sunt argumentate din prisma utilității și a consecințelor ingerării lor
  4. Avantajul major este ca te învață să adopți și să menții o dietă alcalină care devine parte integrantă din viața ta. Programul cuprinde 4 etape majore cu desfășurare in timp , permițând adaptarea organismului la schimbarile alimentare:
    • I.   Tranziția (12 săptămâni): presupune înlocuirea alimentelor cu efect acid cu alimente cu efecte alcaline
    • II.  Purificarea (1 săptămână) : laxative naturale blânde + suplimente nutritive atent selectionate
    • III. Alimentatie stric alcalina (6 saptamani): presupune coansumul doar de alimente alcaline ! (legume cu conținut mare de apă, în principal verzi, mâncate pe cât se poate crude, și suplimente nutritive + probiotice atent selectionate.
    • IV.  Intretinerea (mod de viata): 70-80% din dieta ta sa fie alcalina, iar 20-30 % completare cu alimente sanatoase, peste, soia, cereale, legume cu amidon + suplimente atent selectionate.
Dezavantaje:

  1. Programul poate parea o schimbare drastica
  2. Se impune o variatie mare a alimentelor pentru a reduce riscurile unui aport deficitar de proteine, calciu, fier, zinc și vitamina B12.
  3. Studii medicale susțin ca fierul, ca micorelement esential pentru organismul uman este foarte usor absorbabil din carne, și atunci cand se adopta o dieta strict vegana (fara carne, lacatate, oua, peste) exista riscul deficitului de fier ce poate conduce la anemie feripriva.
  4. Suplimentele cu probiotice luate ”dupa ureche” pot sta la baza dereglarilor intestinale, fiecare caz in parte fiind intrucatva diferit (principiul unicitatii)
Sfatul Nutritionistului:

Daca optati pentru o astfel de dietă solicitati sprijinul unui specialist in nutritie.
Fiti prudenti pentru binele vostru. Daca aveti vreo îndoială că nu faceti ceea ce trebuie sau ca nu functioneaza asa cum trebuie, consultati un specialist in nutritie. (in Iasi la Cabinetul de Nutritie ”Elefantul Alb” - programari la telefon 0742111604)

Dieta TA!

Dieta este un mod specific de a te alimenta, urmărind anumite principii de selecție și pregătire a alimentelor.
O dietă are un scop final, o țintă; odată atinsă dieta dispare și ai ca alternativă următoarele continuări:
1. Te întorci la alimentația anterioară și atunci revin dezechilibrele corectate de dietă, 
2. Continui cu o alimentație modificată, conștientă, prin care adaptezi principiile alimentare impuse de dietă,
3.  ”Repari” dezechilibrele create de dietă.
Organismul fiecaruia dintre noi este UNIC. Acesta este principiul în baza căruia alimentația optimă se adaptează individualității umane.
Să vedem ce spune fiecare dietă în parte. Le vom analiza pe rând, pentru  a le descoperi avantajele și dezavantajele.
Fii pe fază: prima dietă studiată va fi cea ALCALINĂ.
Cu drag,
Constantin Tibirnă
Nutritionist și Dietetician

miercuri, 5 septembrie 2012

Zvelt, suplu si sanatos!

Zvelt, Suplu si Sanatos - un ideal greu de atins in zilele noastre? Sau cum ajungi sa depăsesti greutatea optima!
Sa lasam sa curga informatia!
Hrana noastra contine substantele nutritive esentiale pentru functionarea normala a organismului. Atunci cand apar probleme, acestea sunt rezultatul dezechilibrelor in aportul de substante nutritive precum si interactiunea cu factorii nocivi din mediu. Mai simplu : manânci prea mult (cu calorii multe sau procesate) sau prea putin.

Conform Raportului Autoritatii Medicale Generale al SUA asupra Sanatatii și Nutritiei, pentru persoanele adulte ”care nu fumează si nu beau excesiv, una din optiunile personale pare sa influienteze mai mult decat oricare alta, perspectivele pe termen lung pentru sanatate - este ceea ce mancam”.

Sa vedem care sunt caracteristicile meselor tale de zi cu zi și cum ajungi sa castigi in greutate ”incontrolabil”:
1. Mananci prea mult, alimente calorigene => se depune excesul de calorii (sub forma de lipide - grasimi) și, in timp, odata cu formarea obisnuintelor alimentare, organismul tau isi creaza si el un tipar metabolic functional care va conduce la depozitarea permanenta a unui procent din caloriile alimentelor ingerate. Obisnuinta si tiparul s-au format in ani de zile, crezi ca o dieta de cateva zile, saptamani, luni va determina organismul tau sa isi modifice tiparul atat de rapid?
Acum stii de ce atunci cand te reintorci la vechile obiceiuri alimentare, dupa ce renunti la dieta X, ... te ingrasi mai mult si mai mult!
2. Mananci hrana de proasta calitate (preparata, procesata, rafinata ...) care conține doar o parte din substantele nutritive necesare organismului tau. Nu vei beneficia asadar de fitonutrienti, vitamine, minerale, enzime. Corpul tau le vrea, le cere ”cu disperare”, astfel ai mancat si ... mai mănânci (!), îi oferi aceeasi hrană denaturată care nu va acoperi necesarul de substante nutritive esentiale,  se incheie asadar cercul vicios al unei alimentatii dezechilibrate calitativ si cantitativ.

E simplu ? Ai aflat deci cum reusesti sa te ingrasi : MĂNÂNCI ... ”BINE”!
Nimeni, niciodata nu s-a ingrasat cu aer și apă (e drept ca apa se poate acumula in organism dar acest fapt se datoreaza unor afectiuni specifice - edeme, ascita ). Alimentele pe care le consumi contribuie la excesul ponderal, caloriile acestora depunandu-se diferit de la individ  la individ.

Uite care sunt substantele nutritive care isi aduc contributia calorica  prin hrana (as dori sa remarci efectele surplusului lor):
- lipidele (excesul lor se depoziteaza in tesutul adipos, subcutanat, pe vasele sangvine și organele interne)
- glucidele (in exces sunt transformate la nivelul ficatului in lipide care sunt depozitate ...)
- proteinele - cu ele e o alta poveste : ele reprezinta aproximativ 15% din greutatea corporala. Depozitul de proteine al organismului este masa musculara. Cu cat mai multa masa musculara, cu atat mai putina masa grasa. Ai ghicit ! Aici se vede cat de mult slabesti (din depozitele de grasime) datorita exercitiului fizic!

Alimentatia in exces produce dezechilibre functionale și organice specifice (diabet, obezitate, afectiuni cardiovasculare si digestive).
Vrei sa slabesti? Daca nu ai inteles pana acum, e prioritar sa iti doresti sa te hranesti sanatos, sa indepartezi apoi dezechilibrele corpului tau și la final vei obtine mult dorita greutate ideala!
Citeste despre DIETE , vei fi astfel informat asupra avantajelor si riscurilor atunci cand vei ”indrazni” sa urmezi vreuna dintre ele. Si te intrebi acum ...
Exista totusi o solutie optima pentru scaderea in greutate?
Permite-mi sa iti amintesc ca nu mai devreme decat in perioada comunista, obezitatea era un fenomen rar intalnit in randul populatiei din Romania, cu atat mai mult vorbind de perioada anterioara industrializarii cand surplusul in greutate era apanajul nobililor, boierilor și marilor burghezi.
Nu te sfatuiesc sa te infometezi, nu este deloc benefic pentru organismul tau (și asa carențat de anumite substanțe nutritive esențiale). Mai degraba inlocuieste anumite alimente din dieta ta.

Retine : ai remarcat ca nu te-am incurajat sa crezi ca procesul de slabire este unul foarte usor, ba chiar este unul greu si cu multe ... tentatii. DAR ESTE SIMPLU ! La final nu va exista un final ... al dietei. Alimentatia nouă, optimizata se va integra in viata ta și din acest motiv este simplu!
Urmeaza o dieta optima și ea iti va reda sanatatea, armonia si echilibrul corpului, vei experimenta un nou nivel al starii de bine, energie si claritate mentală si vei obtine ceea ce iti doresti atat de mult : un corp zvelt, suplu si sanatos! 

POFTA GRATUITA - Aici gasesti primii pasi in Alimentatia Optima :

Descarca Gratuit Primii Pasi In Alimentatia Optima

marți, 4 septembrie 2012

Nu ai timp sa fii bolnav !

Char daca esti angajat sau liber profesionist, muncitor sau cu functie de conducere, nu iti poti permite sa fii bolnav pentru ca randamentul tau scade si poti da rateuri in domeniul in care activezi, ceea ce poate avea consecinte de la minime la maxime; sau poti sa lipsesti de la activitatea zilnica, ceea ce va conduce la pierderi :
- pentru imaginea personala cu evaluare negativa din partea conducerii,
- pentru institutia unde activezi cu pierderi financiare și dereglarea fluxului de productie.
In nici un caz nu iti poti permite luxul acesta. Ai in vedere stresul lunar al platilor catre terti : banci, utilitati precum si sustinerea familiei cu cheltuielile zilnice obligatorii: alimente, transport ...
Singura solutie este sa te mentii sanatos ! Poti ?
Te uiti in jur la cunoscutii tai, unul cate unul ia o mica pauza pentru a-si vizita medicul de familie sau farmacistul. Ba unii chiar isi iau o ”mini-vacanta spitaliceasca”. Te furnica emotiile unui ganda ascuns care nici nu vrei sa iasa la suprafata. Sta pitit in spatele sigurantei autoimpuse, in acelasi timp inconstiente, ca tie nu ti se va intampla niciodata! Sa dea Domnul!

Pana sa mai vorbim de medic și boala, aseaza-te la masa, relaxează-te, ia o hartie si un pix și scrie :
1. Ai dureri/ jene/ usturimi in diferite zone ale corpului?
2. Esti nemultumit de serviciul tau = profesia ta?
3. Te-ai certat cu partenerul de viata (”tare!”) in ultimele 30 de zile?
4. ”Ti-a cazut greu” un aliment in ultimele 7 zile?
5. Ai alimente pe care nu le tolerezi? (probleme digestive sau impuse de prezenta unei afectiuni)
6. Oboseala este prietena ta de dupa-amiaza? doarme cu tine si iti da un ghiont cand te trezesti?
7. Fumezi?
8. Bei alcool minim la doua zile?
9. Bei cafea zilnic?
10. Urmezi vreun regim alimentar pentru vreo boala sau vrei sa slabesti?
11. Iei cel putin un medicament pentru vreo afectiune cronica?

Daca ai raspuns DA la minim 2 intrebari oricare ar fi acestea, cu siguranta vei bate la usa doctorului in curand! Chiar daca ai mai fost la el, tipul de viata pe care il duci impreuna cu cel putin doua aspecte din cele enumerate mai sus te va determina sa grabesti pasii catre cabinetul acestuia.
Ai o vorba ca un cliseu, imprumutata de la cei a caror neputinta de a vedea o solutie și pentru care este solutia cea mai buna (facilă): ” Si ce..., tot o sa mor, macar ma distrez, ma simt bine, mananc ce vreau”.
Iar eu te intreb pan cand? Pana apare suferinta si atunci nu te mai distrezi și nici nu vei mai manca ce dorești.
Dar intrebarea de bun simț este : ”Da vei muri și de ce să nu fii sănătos până atunci?”

Cu drag,
Constantin Tibirna
Nutritionist și Dietetician